Sağlık

Dilde oluşan sarılık neyi işaret eder?

Dişlerimizi fırçalarken ya da ağzımızı açıp aynaya baktığımızda, dilimizin üzerinde sarı bir tabakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu tabakanın neden oluştuğu ise çoğu insan için büyük bir merak konusu. Ancak korkmanız gerek yok. Çünkü dil üzerinde oluşabilen bu sarı renkli tabaka, çoğu zaman ciddi bir hastalık habercisi değil. Bu yüzden de bu durumu ortadan kaldırabilmek için ek bir tedaviye ihtiyaç duymazsınız. Dil üzerinde oluşan bu sarı renkli tabaka, çoğu zaman kendiliğinden ortadan kaybolur. Bu yazımızda sizlere, dil üzerinde oluşan bu sarı tabakanın neden meydana geldiğini ve dil üzerindeki bu sararmanın nasıl kolaylıkla ortadan kaybolabileceğini anlatacağız.

Dil sararması neden olur?

Dil sararmasının en temek sebebi, dil üzerinde ölü deri hücreleri ve bakteri birikmesidir. Zaman içerisinde bu bakteriler, sarı renk pigmentleri üretmeye başlıyor. Bu yüzden de dilde sarı renkli bir tabaka oluşuyor. Dil üzerindeki bu renk değişim, genellikle çevre etmenlerden kaynaklanıyor olabilir. Fakat dediğimiz gibi dil üzerindeki sarı tabaka, çoğu zaman ciddi bir hastalığın habercisi değildir. Genellikle çevresel etmenlerden dolayı bu tür dil sararmaları gelişmektedir. Dil sararmasına neden olabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Sigara ve nargile gibi tütün ürünleri kullanımı

Sigara ve nargile gibi tütün ürünleri kullanımı, ciltte tahrişe ve renk değişimine neden olabilecek toksin maddeler içermektedir. Sırf bu yüzden bile sigara kullanmayı bırakabilirisiniz. Ek olarak bu tür tütün ürünlerinin dumanı, bildiğiniz gibi yapıştığı bölgenin kirlenmesine neden oluyor. İnan vücudu veya bir perdede bu durumu kolaylıkla görebilirsiniz. Dilde oluşan sararma da bu tür tütün ürünlerinin sık sık kullanılmasından kaynaklanıyor olabilir. Eğer ağız sağlığınızı korumak istiyorsanız, bir an önce sigara ve bezeri tütün ürünlerini kullanmayı bırakın. Aynı zamanda tütün ürünleri, ağızdaki bakterileri hapseder ve bakteri yoğunluğunu arttırı. Bu da dil sararması veya diş çürümesi gibi nedenlere yol açar.

Yetersiz ağız temizliği

Ağız temizliği, sadece diş için değil aynı zamanda tüm ağız için yapılmaktadır. Özellikle dilimiz, ağız temizliği sırasında oldukça önem arz ediyor. Dişlerin temizlenmesinin ardından dillerin de bir süre boyunca fırçalanması, uzmanlar tarafından önerilmektedir. Aynı zamanda ağız hijyeninin yetersiz olması, dilde bu tür renk değişimlerine neden olacak bakterilerin artmasına neden olacaktır. Bu yüzden de günde en az 2 defa ağız temizliği düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

Ağızdan nefes almak

Normal şartlarda burnumuzdan enfes alır ve ağzımızdan nefes veririz. Bunun nedeni ise burnumuzun havadaki partikül ve uçuşan bakterileri filtreleyip, daha temiz bir havanın akciğerlere gidebilmesini sağlamak. Ancak bazı alışkanlıklardan ötürü bazı insanlar, ağızlardan nefes almaktadır. Bunun çok aşırı büyük bir sıkıntısı olmamak ile birlikte, dilde sararmaya neden olabilir. Çünkü ağızdan nefes aldığımız zaman havadaki partiküller ve bakteriler, direkt olarak dilimize yapışmaktadır. Bu da bizim dillerimizdeki sararmaların temel sebeplerinden biri olabilmektedir.

Düzenli kullanılan ilaçlar

Düzenli olarak kullanılan ilaçlar da dil sararmasına neden olabilmektedir. Eğer dilinizin kullanmış olduğunuz ilaçlar sebebi ile sararmaya başladığını düşünüyorsanız, öncelikle doktorunuza danışın. Asla bu durumdan kurtulabilmek için kendi başınıza ilacın dozunu düşürmek ya da ilacı tamamen kesmek gibi hamlelerde bulunmayın. Belirtmek gerekir ki dilde sararmaya yol açacak ilaçlar, her evde yer alan ağrı kesici gibi ilaçlar değil. Bu ilaçlardaki etken maddeler, o kada da güçlü olmuyor. Fakat ağır antibiyotik ve kemoterapi gibi ilaçları gibi ilaçların kullanımı, dilde sarı bir tabaka oluşmasına neden olabilir. Kan incelticiler, antibiyotikler, antipsikotik ilaçlar, kanser ve kemoterapi ilaçları, lansoprazol ve diyabet ilaçları gibi ilaçlar dilde sararmaya yol açabilmektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı
Sağlık

Duyunca inanamayacaksınız. Süpürge tohumunun faydaları nelerdir?

Bilimsel adı calluna vulgaris olan süpürge otu, tohumu ile insanlara şifa dağıtmaktadır. Halk arasında ise funda bitkisi olarak bilinen süpürge