Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm sirkesi ve hatta incir sirkesi bile var. Elma sirkesi ve üzüm sirkesi daha çok kullanılırken, son yıllara kadar incir sirkesi pek duyulmuş bir ürün değildi. Sağlıklı yaşam trendinin yaygınlaşması ile birlikte insanların adını duymaya başladığı incir sirkesinin faydaları ve incir sirkesinin nerelerde kullanılabileceğini sizler için araştırdık.

İncir sirkesi nedir?

İncir ve doğa kaynak suyunu fermente edilmesi ile üretilen inci sirkesi, yemeklerde ve salatalarda kullanılan ve acımsı bir incir tadı veren sirke çeşidi. İncir sirkesi mevsiminde olgunlaşmış incirlerin fermente edilmesi ve sirke anası ile sirkeye dönüştürülmesi ile elde edilir. Daha çok elma sirkesini andıran yapısı vardır ve bu yapı sayesinde hem yemeklerde hem de direkt olarak sağlık için tüketilebilen sirke çeşitleri arasında yer alır.

İncir sirkesi nerede kullanılır?

İncir sirkesi daha çok yemeklerde kullanılan bir sirke çeşididir. Yemek ve salatalarda kullanılması ile tat veren bir sirke olan incir sirkesi aynı zamanda asidik içeriği ile temizlikte de kullanılabilir. Aynı zamanda incir sirkesi cilt bakımı için de kullanılabilen sirke çeşitlerindendir. Daha çok elma sirkesi tercih edilir, incir sirkesinin içerdiği bileşenlerden faydalarını almak sirkenin salatalarda kullanılması ile daha kolaydır.

İncir sirkesinin faydaları nelerdir?

İncir sirkesi içerdiği doğal bileşenler ve sağlıklı sirke yapısı ile kullanıldığı zaman faydaları saymakla bitmeyen bir sirkedir. Düzenli kullanımı ile insan vücuduna faydalı bir ürün olan incir sirkesinin faydaları şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Bağışıklık sistemini güçlendirir

İncir sirkesi düzenli kullanılması halinde bağışıklık sistemin ciddi oranda güçlendiren ürünlerden biridir. Temizleyici özelliği ile hücreleri zararlı serbest radikallerden temizleyen ve antioksidan seviyelerinin yüksek olması ile bağışıklığı destekleyen incir sirkesi özellikle dönemsel hastalıklara karşı vücudu güçlendirir.

Sindirimi kolaylaştırır

Sindirim sisteminin tamamını düzenleyen incir sirkesi, özellikle ağırsak florasını güçlendirmesi ile bilinir Bağırsaklarda yararlı bakteri sayısını arttırması ve sindirimi kolaylaştırması ile aynı zamanda enzimlerin daha hızlı kana karışmasını da sağlar. Bağırsaklarda ve midede sindirimi düzenleyerek besinlerin daha hızlı öğütülmesini sağlayan incir sirkesi düzenli kullanıldığı takdirde gıdaların yararlarına erişmek de kolaylaşır.

Depresyon ve stresi giderir

Depresyon ve stres gibi zihni tıkayan rahatsızlıklara karşı incir sirkesi kullanımı olumlu etkiler göstermektedir. İncir sirkesinin düzenli kullanımı ile bağırsaklarda yararlı bakterileri arttırması aynı zamanda bu yararlı bakterilerin beyinde yer alan sinir hücrelerini canlandırmasını ve daha mutlu hissetmeyi sağlar. İncir sirkesinin düzenli kullanımı ile daha mutlu hissedeceğiniz için depresyon ve stresten uzak kalmış olursunuz.

Kolesterolü düşürür

İncir sirkesi yüksek antioksidan seviyesi sayesinde vücutta kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerinin düşmesine katkı sağlar. Damarlar arasında tıkanan yağları temizleyen incir sirkesi daha dinç hissetmeyi da sağlar ve kalp damar sağlığı açısından olumlu etkilerin görülmesini sağlar. İncir sirkesi aynı zamanda iyi kolesterolün yükselmesine katkı sağladığı için fit kalmayı kolaylaştırır.

Kemik erimesinin önüne geçer

İncir sirkesi içerdiği sağlığı bileşenler ve vitaminler ile kemik sağlığını olumlu etkiler. Kemikleri güçlendiren incir sirkesi ilerleyen yaşlarda karşı karşıya kalabileceğiniz kemik erimesi riskini de buna bağlı olarak düşürür. Aynı zamanda gelişim çağında incir sirkesinin kullanılması ile kemik sağlığı gelişir.

Vücudu toksinlerden arındırır

İncir sirkesi vücudu toksinlerden arındırma özelliği sayesinde hem cilt hem de damarların daha sağlıklı olmasını sağlar. Hücrelere yapışan zararlı serbest radikaller olan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan incir sirkesi hem kilo vermeyi kolaylaştırır, hem de daha pürüzsüz bir cilde kavuşmayı sağlar. Hücresel yenileme sağlayan incir sirkesi aynı zamanda bu özelliği ile de daha sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.

İştah açar

İncir sirkesi daha hızlı ve kolay bir sindirim sağlayacağı için aynı zamanda iştah açıcı etkisi vardır. Dengesiz kilo verme ve alma sorunlarına neden olan sindirim dengesizliğin ve iştahsızlık sorunlarını gideren incir sirkesi daha dengeli beslenmeyi sağlar ve vücudu baştan aşağı yenileme imkanı sunar. Sağladığı imkanlar ile incir sirkesinin düzenli kullanımı sayesinde hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sindirim dengesizliği ve iştahsızlık sorunlarını ortadan kaldırabilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Duyunca inanamayacaksınız. Süpürge tohumunun faydaları nelerdir?

Bilimsel adı calluna vulgaris olan süpürge otu, tohumu ile insanlara şifa dağıtmaktadır. Halk arasında ise funda bitkisi olarak bilinen süpürge
Sağlık

Yoğurt kabız yapar mı? Bu yöntemler ile kabızlıktan kurtulacaksınız

Yoğurt, sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden de uzmanlar, düzenli olarak her insanın sık sık