Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak Şeyh Murat Gazi tarafından 1370’li yıllarda bulunmuştur. Çok faydalı olan leblebi günümüzde pek çok çeşidiyle en gözde kuruyemişler arasında yer almaktadır. Nohutun ıslatılıp bekletilmesiyle tesadüfen bulunan leblebi genellikle Çorum ili çevresinde yetiştirilmektedir. Bölge halkının da geçim kaynağı durumundadır. En çok üretildiği yer hala tartışma konusu olsa da Çorum ile Tavşanlı civarlarında çok fazla üretimi yapılmaktadır.

Leblebi sadece bir kuruyemişten ibaret değildir. İçerisindeki faydaları ve insan sağlığına sağladığı faydaları ile kendisini diğer kuruyemişlerden ayırmaktadır. Özellikle günümüzde pek çok türü ve çeşidi bulunan leblebi bilimsel olarak araştırıldığında aslında sadece bir kuruyemiş olmadığı anlaşılmıştır. Pek çok alanda aktif olarak kullanılan leblebi, yemeklerde ve tatlılarda çok fazla kullanılmaktadır. Bilimsel araştırmalar neticesinde leblebinin faydalarını kısaca şu şekilde özetlemek mümkündür;

Leblebinin faydaları nelerdir?

  • Kemiklerin daha sağlıklı olmasını ve gelişmesini desteklemektedir.
  • Anne sütünün artmasını sağlamaktadır.
  • Cilt hücrelerinin yenilenmesinde aktif rol oynamaktadır.
  • Kan şekerini düzenlemektedir.
  • Uzun bir süre karnı tok tutabilmektedir.
  • Kolestrolü düşürmektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Kilo vermeyi ve zayıflamayı sağlamaktadır.
  • Folik asit açısında olukça zengindir.
  • İshale iyi gelmektedir.
  • Pek çok hastalığa karşı vücudu korumaktadır.

Leblebi sadece bir kuruyemiş görevi görmemektedir. Bunun yanında pek çok özelliği ile insanlara inanılmaz faydalar sağlamaktadır. Kemiklerin daha sağlıklı gelişmesini desteklemektedir. İleriki yaşlarda (yaşlılık dönemi) kemik erimelerinin meydana gelmesini önlemektedir. Ayrıca zengin folik asit kaynağı olduğu için annelerin (özellikle yeni doğum yapan anneler) sütünü arttırmaktadır. Bunun dışında hücrelerin yenilenmesinde aktif rol oynayarak cildin daha genç, sağlıklı ve dinç gözükmesini sağlamaktadır.

Leblebi, pek çok hastalığın vücuda bulaşmasına engel olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve korumaktadır. Vücudun daha dirençli ve sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Ayrıca lif oranı yüksek olduğundan karnı çok uzun süreler tok tutabilmektedir. Bu da beraberinde kilo vermeyi getirdiğinden zayıflamak isteyenlerin bolca tükettiği bir ürün haline gelmiştir. Zayıflama konusunda muzdarip olanlar mutlaka her gün belli ölçüde leblebi tüketmelidir. Bu durum düzenli olduğu takdirde zayıflama mutlaka gerçekleşmektedir.

Evde leblebi yapılabilir mi?

Pek çok özelliği bulunan leblebi ev ortamında yapılabilir mi? bu sorunun cevabı evettir. Çünkü günümüzde pek çok alanda kullanılan leblebi bazı kimyasallar ile karıştırılmakta ve insan sağlığına zararlı hale gelebilmektedir. Genellikle kuruyemiş olarak tükettiğimiz kuruyemişlerde kimyasal gıda boyası bulunabilmektedir. Bu da direkt olarak sağlığımızı tehdit eden bir durumdur. Onun için dışardan almak yerine evde daha doğal, ekonomik ve sağlıklı bir şekilde leblebi üretebiliriz. Üstelik bu işlem oldukça basittir. İlk önce tüketebileceğiniz kadar leblebiyi en az 1 gece öncesinden suya koyu ve yumuşamasını bekleyin. Ortalama 1 gün kadar suda duran leblebiyi kurutun. Kurutma işleminin ardından fırında kavurun. Dış kısmı hafif kavrulmuş olduğunda fırından alın. Artık leblebiler tüketilmeye hazır durumadır.

Afiyet olsun

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.