Ekonomi

BİM market zinciri kimindir?

BİM yıllardır tüketim malzemesi ve gıda ürünlerini yüksek kalite, uygun fiyatla tüketiciye ulaştırmaktadır. Yüksek indirim (Hard Discount) ilkesini benimseyen Birleşik Marketler marketi, 750 çeşit ürünü piyasaya pazarlamaktadır. Yıllardır Türkiye’de güvenle alışveriş yapılan market zinciri BİM’ in kime ait olduğu ve ne zaman kurulduğu akıllarda bir soru işareti olmuştur.

BİM Kim Tarafından ve Ne Zaman Kuruldu?

Türkiye’de pazarlama payı en yüksek marketlerden biri olan BİM, 1995 yılında 25 marketle şirketin kurucusu ve CEO’su Mustafa Latif Topbaş ile kurulmuştur. Kurucu ortakları arasında A101 marketler zincirinin yeni sahibi ve BİM firmasının eski sahibi olarak yer alan Cüneyt Zapsu ve Aziz Zapsu bunun dışında; Yasin El Kadı, Korkut Özal, Uzun Mustafa Latif Topbaş, Mehmet Fatih Saraç BİM’in sahipleri arasında bulunur.

Birleşik Mağazalar A.Ş açılımına sahip BİM her zaman mağaza sayısını arttırmayı istikrarlı bir biçimde sürdürmüştür. BİMCELL markası ile de Türkiye’de GSM operatörlüğünde de hizmet vermektedir. Türkiye’de 2021 itibariyle perakendecilik sektöründe en büyük payı olan firmadır.

BİM’ in Süreç İçerisinde Değişimi

BİM, 2005 yılında BİMAS kodu ile İstanbul Borsa’ya kaydoldu. Şirket yurtdışı faaliyetlerine 2009 yılında Fas’ da 10 tane dükkân açarak başladı. Sonrasında 2014 yılında Mısır’a 41 adet mağaza açarak yurtdışı işlerine devam etti. 2019 yılı sonunda ise Mısır’ da 320, Fas’ da 497 olmak üzere yurtdışında toplam 817 markete ulaştı. Firma, 2015 yılında FİLE adıyla bilinen süpermarket oluşturdu. 2021 itibariye Türkiye’ de toplam 133 adet FİLE market vardır.

BİMCELL Nasıl Oluştu?

Avea tabanlı operatörün 2012 yılında BİMCELL ile GSM sektörüne tekrardan giriş yaptı. 2019 yılına kadar git gide büyüyen BİMCELL 2019 yılı sonunda toplam 40,212 milyon TL hasılat elde etti. Bu sayede Türkiye gıda perakende firmalarında bir numaralı pozisyonda kaldı.

Mustafa Latif Topbaş
Mustafa Latif Topbaş

BİM Marketinin Ortakları Kimlerdir ve Yaklaşık Ne Kadar Paya Sahipler?

BİM’ in 1995 tarihinden itibaren birçok hissedarları bulunmaktadır. Bu hissedarlar şunlardır:

  • Mustafa Latif Topbaş %14
  • Ahmet Afif Topbaş %9
  • Abdulrahman El Khereiji %2,50
  • Firdevs Çizmeci %1,15
  • Ahmet Hamdi Topbaş %0,53
  • Ömer Hulusi Topbaş %0,12
  • Diğer (Halka açık) %70

BİM’ in büyük bir kısmı halka açıktır. Bunun sebebi BİMAS kodu ile İstanbul Borsa ‘ya girmesidir.

BİM’in Net Geliri ve Çalışan Sayısı Ne Kadar?

Birçok gelişmelere imza atan firma, çok sayıda özel markasını müşterilere sunmuştur. Firma ilk olarak 1997 yılında, Türkiye’nin ilk özel marka ürünü olan Dost Süt ile piyasaya girerek ekonomisine büyük adımlar atmıştır. 2020 yılında yapılan saptamalara göre BİM toplam 60.663 çalışana sahiptir ve net geliri 2,607 milyar TL’dir.

Yıllardır müşterilerine güvenle hizmet veren BİM marketleri gün geçtikçe mağazalardaki imajını değiştiriyor ve modernliğe yöneliyor. Eskiden plastik lacivert olan BİM mağazaları, yeni açılan veya yenilenen mağazalarda kiremit taşı dekoruyla daha elegant görünüm kazanıyor. Türkiye’nin her yerinde müşterilerine kalite ve indirim ile hizmet vermeye devam ediyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok