Bitki Çayı

Hibiskus çayının faydaları nelerdir, hibiskus çayı nasıl yapılır?

Son yılların en yaygın trendi sağlıklı yaşam alışkanlığı aslında daha kaliteli bir yaşama adım atmak için hepimizde bulunması gereken bir özellik. bu alışkanlık kapsamında daha sağlıklı ve doğal beslenme düzenlerinin kurulmaya başlaması ile birlikte insanlar beslenme alışkanlıkları içerisinde tercih ettikleri gıdaları da değiştirmeye başladı. Özellikle dikkat çeken ise bitki çayları oldu. Son yılların en popüler bitki çayları arasında yer alan hibiskus çayı hakkında bilinmesi gerekenleri ve hibiskus çayının faydalarını sizler için araştırdık.

Hibiskus çayı nedir?

Bir bitki çayı olan hibiskus çayı, hibiskus bitkisinin kurumuş yapraklarının demlenmesi ile elde edilen bir çaydır. Gül hatmi ve hatmi olarak da bilinen hibiskus bitkisinin yapraklarından elde edilen bu çay, koyu kırmızı renktedir ve daha çok kızılcık gibi bir tadı vardır. Asya kıtasında ve özellikle Tayland le Çin ülkelerinde yoğun olarak yetiştirilen hibiskus bitkisinin yaprakları önce kurutulur ve daha sonra b kurutulmuş yapraklar ile bir bitki çayı olarak hibiskus çayı hazırlanır. Anavatanı olan Doğu Asya ülkelerinde uzun zamandır tüketilse de, son yıllarda popülerliği tüm dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde hibiskus çayı özelikle kafelerde ve restoranlarda kuş çayı olarak servis edilmektedir. Kafein içermeyen bir çay çeşididir.

Hibiskus çayı nasıl yapılır?

Hibiskus çayı hazırlamak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler az olduğu gibi hibiskus çayını hazırlamak da oldukça kolaydır. Bir yemek kaşığı kurumuş hibiskusu alarak kaynar su içerisine bırakmanız ve 10 dakika kadar beklemeniz eterli olacaktır. Bu şekilde demlemesini tamamladıktan sonra dilerseniz limon, tarçın, bal ya da diğer bitki çayları le karıştırarak tercihe edebilirsiniz. Daha çok tatlandırma için kullanılan limon, tarçın ve balı çayı demledikten sonra ilave etmeniz gerekiyor. Öte yandan bir baka bitki çayı le karıştırmak isteyenler her iki bitkini yapraklarını demleme aşamasında birlikte kullanmalı. Bu konuda en çok tercih edilen yeşil çay iken, adaçayının da çok yakıştığını belirtmek gerek.

Hibiskus çayı faydalı mıdır?

Hibiskus çayı herkesin evlerinde hazırlayabileceği bir çay çeşidi iken, daha çok kafelerde sipariş edilerek tüketilir. Bu nedenle de faydalarının olup olmadığı da bilinmelidir. Hibiskus çayı doğal olarak hazırlanıp tüketilmesi halinde oldukça faydalı bir çay çeşididir. Özellikle kafein içermeyen bir çay çeşidi olması sayesinde her yaştan ve kesimden insan rahatlıkla tüketebilir.

Hibiskus çayının faydaları nelerdir?

Hibiskus çayını hazırlayarak içmek ya da kafelerde sipariş etmek isteyenlerin bu çayın faydalarını bilmesi de önemli. Ne içtiğinizi bilmeden içmek bir yana, sizin için önemli olan yararlarını bildikten sonra hazırlamanız halinde hem ilaç hem de keyifli bir içecek olarak tercih edebilirsiniz. İşte hibiskus çayının faydaları:

Kan basıncını düşürür

Hibiskus çayının en bilindik faydası kan basıncını düşürmesidir. Kan basıncının düşürülmesine yardımcı olan hibiskus çayı tansiyon dengeleyici bir çaydır. Yüksek tansiyon zamanla kalbin zayıflamasına neden olabilir. Özellikle hipertansiyon gibi sürekli riske neden olan hastalıklara karşı hibiskus çayı faydalıdır.

Kalp ve damar sağlığı için önemli

Hibiskus çayının bir başka faydası ile kalp ve damar sağlığını desteklemesidir. Yüksek antioksidan seviyesi sayesinde hibiskus çayı düzenli içilmesi alinde kalp damarlarının tıkanmasının önüne geçer ve tıkanmış damarların da açılmasını sağlar. Bu şekilde de ileride karşı karşıya kalabileceğiniz bazı kalp hastalıklarının önüne geçmeyi  sağlar.

Kan şekerini dengeler

Hibiskus çayı karbonhidratın emilimini yavaşlatma etkisine sahiptir. Bu anlık olarak yükselen kan şekerinin dengelemesini sağlamaktadır. Düzeni olarak içilmesi halinde hibiskus çayı kan şekeri dengelemeye yardımcı olur. Böylelikle de kan şekerinin fazla yükselmemesini sağladığı gibi kan şekerinin ok düşmesinin de önüne geçen hibiskus çayı zayıflamanıza yardımcı olur.

Bağışıklığı güçlendirir

Hibiskus çayı bağışıklığın güçlendirilmesini sağlar. Antioksidan seviyeleri sayesinde vücut direncinin artmasını sağlar. Zararlı maddelerin vücuttan atılmasında etkili olan hibiskus çayı, yüksek oranda C vitamini barındırmaktadır. Bu sayede de bağışıklık sistemini güçlenmesini ve soğuk kış günlerinden nezle ile grip gibi hastalıklara yakalanmanızı önler.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Papatya
Bitki Çayı

Papatya çayının faydaları nelerdir?

Yıllardır pek çok derde deva olan papatya çayı birçok kişi tarafından sıklıkla tercih edilir. Sağlığına çok faydalı olan papatya çayı,
Bitki Çayı

Balgam söktürücü bitkiler nelerdir?

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte insanlarda hastalıklar baş gösteriyor. Bu hastalıkların geneli ise grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar oluyor.