Alkali diyet nedir, alkali diyette ne yenir?
Son yılların en yaygın uygulanan akımı olan sağlıklı yaşam trendi kapsamında insanlar pek çok şeyi araştırmaya devam ediyor. Daha çok kilo vermek isteyen bireyler ise diyetleri araştırıyorlar. Uzmanlar tarafından hazırlanan diyetler ile bireyler fazlalık kilolarından kurtulabiliyor, istedikleri ideal kilolarına gelerek daha fit bedenlere sahip olabiliyorlar. Aslında sağlık açısından herkesin uygulaması gereken bu beslenme alışkanlıkları arasında son yılarda ismi çokça duyulmaya başlamış olan alkali diyet dikkat çekiyor. Alkali diyetin ne olduğunu ve nasıl uygulandığını sizler için araştırdık.
Alkali diyet nedir?
Alkali diyet, normal bir diyet listesinde göreceğiniz türden gıdaların yer aldığı ve daha çok kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği standart bir diyet değildir. Aslında alkali diyette de maç kilo vermektir ancak tek amaç bu değildir. Alkali diyet ya da alkali beslenme olarak karşımıza çıkan bu eslenme çeşidinde amaç sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek hem vücudun pH seviyelerini dengelemek hem de bunu yaparken enerji alımını kısıtlayarak kilo vermektir. Yani kısaca bakıldığında daha sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturarak yapay şeker ya da karbonhidrat gibi kilo yapan besinlerden uzaklaştığınızda hem vücudunuz alkali duruma geliyor yani pH seviyesi dengeleniyor hem de bu süreçte daha sağlıklı beslenerek kilo vermiş oluyorsunuz.
Alkali diyet nasıl yapılır?
Alkali diyette aslında tam olarak yapmanız gereken net bir şey yok. Bu süreçte normal bir diyet listesinde olduğu gibi geç saatlerde yemek yememek ve karbonhidrat ile yağdan uzak durarak daha dengeli bir beslenme oluşturmak önemli. Daha çok protein ve vitamin ağırlıklı beslenerek vücudun alkali düzeyde kalması sağlamanız gerekiyor. Alkali diyet uygularken besinleri kendiniz seçebiliyor ve kendi listenizi hazırlayabiliyorsunuz. bunun için ise hangi besinlerin en kadar alkali olduğunu bilmek ve en alkali besinleri tercih etmek yeterli oluyor.
Alkali diyette ne yenir?
Alkali diyette yenmesi gereken besinler daha alkali olan besinler. Bu besinler tükettiğiniz zaman vücudunuzda asit ve baz dengesi oluşturmanız gerekiyor. Bu nedenle de ne aşırı asidik ne de aşırı bazik gıdalar tüketmemeniz gerekiyor. Uygun bir alkali diyet listesi oluşturmak ve bu şekilde beslenmek için işte alkali diyette yenebilecek gıdalar:
Çok alkali besinler: Limon, greyfurt, avokado, Hindistan cevizi, badem sütü
Orta alkali besinler: Yumurta, somon, lor peyniri, kefir, keçi sütü, tofu, kavun, incir, yeşil muz, siyah erik ve üzüm pekmezi
Az alkali besinler: Armut, soya sütü, pirinç sütü, manda sütü ve yoğurdu, çiftlik somonu, ton balığı, hamsi, sardalya, uskumru, karpuz, kayısı, çilek, böğürtlen, nektarin kuru hurma, kuru siyah erik, incir, siyah üzüm.
Alkali diyette hangi besinlerden uzak durulmalı?
Alkali diyet uygularken vücudun asit dengesini aşağıya çekecek daha asidik olan gıdalardan ve besinlerden uzak durmanız gerekiyor. Pek çok tüketim maddesi bu grupta yer almaktadır. Özellikle pastörize inek sütü ve hazır çorbalar gibi paketli çoğu gıdadan kesinlikle uzak durmanız ve bunun yerine daha sağlıklı ola ürünleri tüketmeniz gerekiyor. Ayrıca sıvı yağ ve karbonhidrat bazlı besinleri de bir kenara bırakmalı ve daha az kalori alarak daha çok kilo vermeyi amaçlamalısınız. Karbonhidrat az miktarda kabul dilebilir ancak özellikle akşam yemeklerinde karbonhidrat alımı alkali diyette olmaması gereken bir durum.
Alkali diyete örnek liste nasıl hazırlanır?
Alkali diyeti uygulayacak olan bireyler daha çok nasıl bir liste hazırlamaları gerektiğini merak edebilirler. Alkali diyet uygulamak ve bu şekilde hem vücudun pH dengesini korumak hem de daha hızlı kilo vermek isteyenler için işte örnek bir alkali diyet listesi:
Sabah: Lor peyniri, mevsim yeşillikleri, tuzsuz zeytin, 2 dilim glutensiz tam buğday ekmeği, yeşil çay
Öğlen: Çorba, ızgara balık, buharda pişmiş sebzeler, kabukları ile haşlanan patates
Ara öğün: 2 posiyon meyve, 1 fincan alkali su ile hazırlanmış bitki çayı, 10 tane çiğ badem
Akşam: Izgara hindi eti, çiğ sebzeler(et miktarının 4 katı kadar), haşlanmış esmer pirinç pilavı
Ara öğün: 1 haşlanmış yumurta