Kahvaltıda çorba içmenin faydaları nelerdir?
Çorba özellikle akşam yemeklerinin başlangıcı olarak bilinen, sofraların baş köşesine koyulan bir yemek grubudur. Türk yemek kültürü içinde sayısız aromada ve farklı lezzetlerin eşiğinde birçok çorba türü bulunur. Her kesimde yaygın olmasa da sabahları bir kase sıcak çorba ile güne merhaba diyenlerin sayısı da oldukça fazladır. Peki kahvaltı sofrasını çorba ile taçlandırmanın vücuda sağladığı faydalar neler? İşte kahvaltıda çorba içmenin faydaları…
Uzun Süre Tok Tutar
Birçok çorba türü içerisinde bulunan zengin besin kaynakları ve lif oranından zengindir. Güne zinde başlamak ve ara öğün için uzun bir süre beklemek zorundaysanız, çorbayı kahvaltı öğünü olarak tüketebilirsiniz. Çorbanın içindeki besin kaynakları, vücudun ihtiyaç duyduğu tüketim oranını karşılar. Uzun süre tok tutması sürekli olarak açlık hissetmenizin önüne geçecektir.
Hastalık Durumunda Doğal Bir İlaçtır
Özellikle hasta olduğumuzda anne tarifi ile yapılan bir kase çorbanın psikolojik olarak bir çok ilaçtan daha etkili oldu söylenebilir. Özellikle zengin et türü içeren çorbalar; hastalık sırasında vücudun ihtiyaç duyduğu dinçliği ve enerjiyi sağlayacaktır. Tavuk suyu ve kemik iliği çorbalarını, hastalık döneminde kahvaltı dahil olmak üzere bütün öğünlerde tüketebilirsiniz.
Kilo Kontrolü Sağlar
Sabah kahvaltılarında sofrayı donatmayı seviyor ve bir türlü kilo veremiyorsanız; veya kilonuzu korumak istiyorsanız güne bir kase çorba ile başlayabilirsiniz. Özellikle sebze ağırlıklı düşük kalorili çorbalar diyet listelerinin önemli bir parçasıdır. Kilo kontrolü yapmak ve günlük kalori dengesini sağlamak için çorba seçimine dikkat edin. Bu amaçla çorba tüketecekseniz; yağ oranı düşük, daha lifli besinlerden hazırlanan çorbaları tercih etmelisiniz.
Kış Aylarında Sıcak Tutar
Soğuk ve yağışlı geçen kış ayları insanların ısınmaya daha fazla ihtiyaç duyduğu zaman dilimleridir. Özellikle kahvaltıda buzdolabından çıkartılan soğuk besinlerin aksine sıcak bir çorba içinizi ısıtarak size ruhsal olarak da mutluluk verir. Sıcak bir çorba içerek güne başlamak kış aylarında mide üşütmesi gibi istenmeyen sorunların da önlenmesi için size yardımcı olacaktır. Vücut sıcaklığınızın artması genel ısı dengenizin de korunmasına olumlu etki eder.
Sıvı Alımını Dengeler
Çorbalar sıvı besinler arasında en doyurucu olan yemek türleridir. Gün içinde su tüketiminden kaçınan veya unutan biri için; çorba ile güne başlamak sağlık faydalarını da beraberinde getirir. Su yönünden zengin bir kaynak olan çorbalar, vücudun günlük su ihtiyacının en azından bir miktarını karşılayacaktır. Gün içinde su tüketmeyi unutan biriyseniz hem doyuruculuk hem de vücudun ihtiyacını karşılaması sebebiyle kahvaltı önümüze çorbayı ekleyebilirsiniz.
Şeker Alımını Engeller
Diyabet hastası olsun veya olmasın her bireyin günlük şeker alımına dikkat etmesi gerekir. Doğal şekilde sebzelerden, et türevi malzemelerden üretilen çorbalar içinde minimum düzeyde şeker içerir. Kahvaltı öğününde çikolatalı veya reçel gibi şekerli ürünleri tüketmek yerine, sebze gibi faydalı besinler içeren çorba ile kahvaltı edebilirsiniz.
Pratik Şekilde Hazırlanır
Birkaç malzemeyle hızlı bir şekilde hazırlanan çorba, genellikle 2-3 günü karşılayacak şekilde ayarlanır. Kahvaltı için doğru besinlerden birisi olan çorba hazırlama ve servis konularında da size pratiklik kazandırır. Sabahları kahvaltı etme alışkanlığı kazanamıyor veya kahvaltı hazırlamaya üşeniyorsanız, çorbanın pratik bir şekilde hazırlanması sizi cezbedecek.
Aynı Anda Zengin Çeşitlilik Sunar
Tarhana, mercimek veya yayla gibi çorbalar; sebze, et ve tahıl gibi insanın ihtiyaç duyduğu besin kaynaklarını bir arada barındırır. Yani bir kase çorbanın içine faydalı besinleri sığdırmak mümkündür. Çorba tüketirken lezzetin yanı sıra, zengin besin çeşitliliğini de vücudunuza sunmuş olacaksınız.