Sağlık

En yararlı pekmez hangisi, hangi pekmez tercih edilmeli?

Anadolu coğrafyasında önemli bir kültür ögesi ve tüketim ürünü olan pekmez, farklı gıdaların ezilmesi ve kaynatılması ile elde edilir. Bu şekilde elde edilen pekmez daha çok meyvelerden yapılır ve tatlı bir aroması vardır. En tatlı pekmez türü üzüm pekmez olarak bilinirken, dut pekmezi ise daha ekşimsi ve acımsı bir tada sahip olması ile bilinir. Tatları bir yana, pekmezler hakkında en çok merak edilenler arasında en sağlıklı pekmez çeşidi bulunuyor. En yararlı pekmezin hangisi olduğunu ve pekmezlerin genel özelliklerini sizler için araştırdık.

Pekmez çeşitleri nelerdir?

Pek çok farklı pekmez çeşidi farklı coğrafyalarda üretilmesi ve ülkemizin her yanında tüketilmesi ile akıllara soruları getiriyor. Hangi pekmezin en sağlıklısı olduğunu araştıranlar için kaç pekmez çeşidi olduğu ve bu pekmez çeşitlerinin özelliklerinin neler olduğu da önemli bir durum. Doğal gıdaların ezilmesi ve kaynatılması ile üretilen pekmezler çeşitlerine ve özelliklerine göre şu şekilde sıralanıyor:

Üzüm pekmezi

Pekmez çeşitleri arasında en yaygın bilinen pekmez çeşidi olan üzüm pekmezi aynı zamanda en çok tercih edilen çeşittir. En bilindik faydası kan yapıcı olması olan üzüm pekmezi aynı zamanda iştah açıcıdır. Diğer pekmez türlerine göre daha tatlı bir aroması olan üzüm pekmezi tatlılarda ve kahvaltıda tercih edilebilen bir pekmezdir. Üzüm pekmezi böbrek, mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda damarlarda oluşan sertliğin önüne geçer ve vücudu rahatlatır. Enerji verici yapısı sayesinde gün içerisinde daha dinç hissetmenizi sağlar.

Dut pekmezi

Daha acımsı bir tada sahip olan herkes tarafından tadı pek beğenilmese de faydaları göz önüne alındığında mutlaka tüketilmesi gereken bir pekmez çeşidi. diğer pekmez çeşitleri ile ortak özelliği olan kan yapıcılığın yanı sıra, ülser hastalığına karşı tedavi amaçlı kullanılır. Dut pekmezi gargara şeklinde kullanıldığı zaman ağız ve boğaz hastalıklarının önüne geçilmesini sağlar. Çocuklarda ortaya çıkması daha muhtemel olan pamukçuk hastalığına karşı kullanılabilir. Dut pekmezi aynı zamanda sporcular tarafından da tercih edilen ve yüksek enerji verici bir pekmez çeşididir.

Keçiboynuzu pekmezi

Keçiboynuzundan elde edilen pekmez çeşidi ise diğer pekmezlerden ayrılan bir tada sahip. Kimileri için pek hoş olmasa da, genel olarak daha yoğun olan aroması ile hoş bir tada sahip olarak karşımıza çıkan keçiboynuzu pekmezinin en bilindik faydası üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılmasıdır. Kolesterolün düşürülmesini sağlayan keçiboynuzu pekmezi aynı zamanda tansiyon dengeleyici olarak da bilinir. Hücre yenilenmesi sağlayan keçiboynuzu pekmezi özellikle kış aylarında karşı karşıya kalınan dönemsel hastalıklara karşı da koruma sağlar.

Andız pekmezi

Ardıç ya da andız pekmezi olarak bilinen pekmez çeşidi diğerlerinden daha acı bir tada sahiptir. Ardıç ağacının meyveleri olan andız kozalaklarından elde dilen ekmez çeşidi olan andız pekmezinin en bilindik faydası keçiboynuzu gibi üt solunum yolu hastalıklarında tedavisi ağlamasıdır. Akciğer ve karaciğer sağlığı için oldukça önemli bir yer bulunur. Andız pekmezi karaciğer yağlanmasının önüne geçerek daha sağlıklı bir karaciğeriniz olmasını sağlar.

En yararlı pekmez hangisi?

Pek çok farklı gıdadan elde edilen ve her biri farklı faydalar ile karşımıza çıkan pekmez, bazı genel faydaları da sağlaması ile biliniyor. Pekmez insana enerji veren ve genel olarak kan yapımına katkı sağlayan gıdalar arasında. Bunun yanında, pekmez çeşitleri kendi içlerinde farklı sağlık sorunlarına iyi gelmeleri ile bilindikleri için insanlar da hangi pekmez tüketmenin en sağlıklısı olduğunu merak ediyor. Pekmez türleri arasında en sağlıklısı olarak bilinen pekmez türü ise keçiboynuzu pekmezi olarak biliniyor. Keçiboynuzu pekmezi hem enerji veriyor hem de üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı bir tedavi olarak kullanılabiliyor. Keçiboynuzu pekmezi hem akciğer sağlığı hem de kalp ve damar sağlığı için tüketilmesi tavsiye edilen pekmez çeşididir. Yapısında A, B, B2, B3 ve D vitaminleri barındırır. Sağlıklı yapısı ile düzenli tüketildiği zaman vücudun baştan sona yenilenmesini sağlar.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Tırnaktaki beyaz leke hangi vitamin eksikliğine işarettir?

En az 3 insandan bir tanesinin tırnaklarında beyaz lekeler görülüyor. Bu lekelerin nedeni ise süreli olarak merak edilen bir konu
Sağlık

Horlamaya nasıl son verebiliriz? Horlamaya karşı doğal ve bitkisel çözüm

Horlama yüzünden boşanmayın, çözümü var! Türkiye’de 20 milyondan fazla insanın sorunu olan horlamanın çok basit tedavi yöntemleri de var. Üstelik