Bu optik illüzyonu 100 kişiden sadece bir kişi görebiliyor. Hem yaşlı kadını, hem de genç kızı görebildiniz mi?
İnsan beyninin karmaşık yapısı bazen bizleri olması gerekenden çok daha fazla şaşırtabilir. Kendi kendini kandırma yeteneği olan beynimizin bize ne zaman oyun oynadığını anlamak oldukça güçtür. Göz yanılsaması olarak bildiğimiz bu durum beynimizin algıladığı varlık ve cisimleri üçüncü boyuta sığdırma çabası ile karşımıza çıkar. Aslında birden fazla nesnenin bir arada olduğu ve beynimizin yüksek işlem gücü ile ayırt edebileceğimiz bazı resimlerde de bu nedenle beynimiz yalnızca birini görmemize izin verir.
Bu optik illüzyonu 100 kişiden yalnızca biri görebiliyor
İnsan beyni karmaşık yapısı ile hem diğerlerini hem de kendi kendini kandırma yeteneğine sahiptir. Aslında bunu istemli şekilde yamayan beynimiz, bir noktada koruma politikası olarak gördüğü işlemleri arka arkaya sıralayarak bizlere üçüncü boyutun ve ikinci boyutun daha basitleştirilmiş hallerim sunar. Bazı resimlerde iki farklı nesne iç çe geçmiş haldedir ve bizler bu nesnelerin yalnızca birini seçebiliriz. Nadiren göz ve beyin koordinasyonu yüksek insanlar bu resimlerdeki detayları tam anlamıyla ortaya çıkarabilir. Bunun dışında beynimiz resimde ilk gördüğü nesneyi seçerek bizlere o nesneyi gösterir. Beyin hangi cisim bizlere daha yakın görüyorsa ve hangisini algılamayı daha basite indirgeyebiliyorsa onu görmemize izin verir. Bu nedenle optik illüzyonların arkasındaki gerçeği yani resimdeki detayların her birini görebilmek zordur.
İkisini birden görebildiniz mi?
Beynimizin bizi kandırdığını fark ettiğimiz bu optik illüzyonlardan biri de aşağıda gördüğünüz resimde yer alıyor. Aslında bu resimde birden fazla figür bulunsa da, beynimiz bunlardan birine kendini daha yakın görüyor ve onu algılayarak diğerini yok sayıyor. Optik illüzyonlar nedeni ile bu resimdeki her iki figürü aynı anda algılayamıyoruz. Eğer biraz dikkatli bakarsak sırası ile hem yaşlı bir kadın hem de genç bir kadın görmek mümkün. İç içe geçmiş bu iki görselde ilk kez bakıldığında her ki figürü de görebilen kişi sayısı ile oldukça düşük. Yalnızca yüksek göz ve beyin koordinasyonuna sahip çok az kişi hem yaşlı kadını hem de genç kızı görebiliyor. Pek siz ikisini de görebildiniz mi?
Neden her ikisini de göremeyiz?
İnsan beyni belirli bir görseli algıladığı zaman bu görseli bir mantık çerçevesine oturtmaya çalışır. Sahip olduğu bilgi ve deneyime göre kendisince şekillendirdiği bu görseli algılamak için eksik kısımlarını tamamlayan ya da bütünü bozan detayları yok sayan beynimiz, bu nedenle de bütünü değiştiren bazı detaylarını görmezden gelerek optik illüzyona sahip resimlerde figürlerin yalnızca birini görmemize izin verir. Bu durum da bizleri görsellerden yalnızca birini görmeye iter ve diğer görseli yok sayar. Hangi figürü beyniniz daha çabuk ilişkilendirebiliyorsa onu ön plana almayı seçer. Bu da beyninizin işleyişi ile ilgilidir. Yani resimde genç kızı görenler ve yaşlı kadını görenler farkı özelliklere sahip kişilerdirler.
Genç kızı görenler
Resme ilk baktığında genç kızı görenler daha iyimser ve hayat enerjisi yüksek kişiler olarak tanımlanıyorlar. Aynı zamanda biraz da düşüncesiz olan ve anlık hareket eden bu kişiler henüz yolun başında olduğunun farkında. Ancak bu kötü bir şey değil, ruhlarının henüz genç olduğuna inanan ve buna göre yaşayan bireyler resme ilk baktıklarında genç kızı görüyorlar.
Yaşlı kadını görenler
Resme ilk baktığında yaşlı kadını görenler ise daha dingin bir hayat yaşamak isteyen adeta ruhu kendisinden yaşlı olan kişiler. Bu kişiler anlık kararlar yerine daha derin düşünceleri hesaba katarak aldıkları kararlar ile dikkat çekiyorlar. Yaşlı kadını görenler için yaşlı demek aslında biraz yanlış çünkü onlar yalnızca daha temkinli bir hayat yaşamayı tercih ediyorlar.