Topuk taşı nasıl kullanılır?
Ponza taşı olarak da bilinen topuk taşı, halk arasında da nasır taşı olarak isimlendirilen bir taştır. Ayak sağlığı için ayakların uzunca bir süre havasız kalmasının yol açtığı kötü kokuların yok olmasını ve topukta nasır oluşmasını önleyen bir taş olarak bilinen topuk taşının nasıl kullanılacağı merak edilen bir konudur. Topuğunda sorunlar yaşayan ve çözüm arayan kişilerin bilmesi ve mutlaka kullanması gereken kişiler için topuk taşı ile ilgili tüm detayları derledik. İşte topuk taşı ile ilgili bilinmesi gerekenler.
Topuk taşı, latince adı “Pumicite” olan bir maddedir. Adının aksine topuk taşı, ya da ponza taşı, bir taş değildir. Bu taş, çok gözenekli ve donmuş volkanik lavların üstünde meydana gelen bir cam türü olarak öne çıkar. Ponza ya da topuk taşı olarak adlandırılan bu madde yalnızca bu isimlerle anılmaz. Topuk taşının pek çok başka ismi de bulunur. Bu isimler Türkçe’de sünger taşı, hışır taşı, nasır taşı ve köpük taşı olarak sıralanabilir.
Topuk taşı nedir?
Volkan bulunan bölgelerde meydana gelen ani soğumanın sonucunda oluşan topuk taşı, halk arasında nasır taşı olarak da bilinir. Topuk taşı, ayakların uzun süre havasız kalması sonucunda meydana gelen kötü kokunun oluşumunu önler ve aynı zamanda var olan kötü kokuyu da yok eder. Kötü kokuların giderilmesi istenen yerlerde kullanılan bu taş, son derece etkili bir taş olarak öne çıkar.
Topuk taşı nerede üretilir?
İlk olarak 1800 yılında Amerika’da bulunan topuk taşının üretimine Türkiye’de 1988 yılında başlamıştır. Topuk taşının ülkemizde Nevşehir, Bitlis, Sivas, Van, Ankara ve Kars gibi şehirlerde üretimi yapılır.
Topuk taşı nasıl kullanılır?
Ponza taşı ya da diğer adı ile topuk taşı, nasır taşı olarak bilinen bu volkanik taşı uygulayacağınız alana dairesel hareketleri ile uygulayın. Sorunlu olan bölgeyi 30 ila 35 saniye boyunca ovalamanız yeterlidir. Uygulama bitiminden sonra ise ayaklarınızı yıkayıp kurulayıp nemlendirici sürebilirsiniz.
Video: Çağla | Kışın Ayak Bakımı Nasıl Yapılır? | Güzellik-Bakım
Topuk taşı ne işe yarar?
Topuk taşı, topuklarda yer alan çatlakları yok etmek ve pedikür yapıldığı esnada ayaklardaki ölü derileri uzaklaştırmak için kullanılabilen bir doğal taştır. Topuk taşının asıl amacı, topuk temizlemek olsa da çeşitli şekillerde kullanılabilir. Topuk taşı, topuk dışında ayrıca el, kol ya da dirseklerdeki nasır oluşumunu gidermek için de kullanılır. Ayak bakımının dışında bulunan kullanım alanları ise, inşaat sektörü, kırtasiye malzemeleri ve tekstil alanıdır.
Topuk taşı hangi alanlarda kullanılır?
Günlük hayatımızda daha çok topuklarda meydana gelen nasırları temizlemek için kullandığımız ponza taşının topuk haricinde kullanım alanları şunlardır;
- Topuk temizliği dışında topuk taşı kot pantolonların taşlanması,
- Sıvı sabun yapımı,
- Silgi yapımı,
- Kozmetik alanında yüz temizliği için kullanılmakta olan peeling ürünlerinin yapımı,
- Kış mevsiminin soğuk havalarında karla kaplı olan yollarda taşıma ürünü yapımı,
- Lastik kauçuklarının yapımı,
- Seramik killer için dolgu metali yapımı,
- Vücutta batık oluşumu olması sonucunda,
- Kıyafetlerin üzerindeki bazı lekeleri yok etmede kullanılır.
Topuk taşı nasıl temin edilir?
Ülkemizde üretimine 1988 yılında başlanan topuk ya da ponza taşı, Nevşehir, Bitlis, Sivas, Van, Ankara ve Kars gibi şehirlerde üretilmektedir. Bulunduğunuz şehirden ya da internet üzerinden topuk taşına erişiminiz mümkündür. Birçok güzellik ve kişisel bakım marketinde, alışveriş sitelerinde, marketlerde bulabileceğiniz topuk taşına erişim son derece kolaydır.