Beslenme Sağlık

Tahin Şekerin Yükselmesine Neden Olur mu, Şeker Hastaları Tahin Tüketebilir mi?

Hastalıklar insanların beslenme düzenlerini etkileyebilir. Her hastalık bu etkiye neden olmasa da, belirli ciddi hastalıklar hayatın tamamını etkilediği gibi kişilerin hangi besinlerden ne kadar yiyebileceğini ya da hangi besinleri tüketemeyeceğini belirler. Bu gibi hastalıklardan olan şeker hastalığı da bireylerin çok şekerli gıdaları tüketmesinin önünde bir engeldir. Şeker hastası bireyler her gıdayı tüketemez. Daha çok şeker hastaları tarafından merak edilen bir durum olan tahinin şekeri yükseltip yükseltmediğini merak edenler için tahinin şekere olan etkisini araştırdık.

Tahin şekeri yükseltir mi?

Tahin doğal ve birçok hastalığa iyi gelen gıdalar arasındadır. Özellikle süt ve pekmez ile karıştırılması ile birlikte pek çok faydası bulunan tahin, mineral ve vitamin bakımından zengin bir gıda olması ile bilinir. Ancak ne yazık ki, mineral ve vitaminin yanı sıra tahin şeker ve yağ bakımından da zengindir. Bu nedenle de tahin şeker hastaları için riskli gıdalar arasında yer alır. Normal şartlarda tüketilmesi bakımından herhangi bir sorun olmayan tahin kan şekerini yükseltmektedir.

Şeker hastaları tahin tüketebilir mi?

Şeker hastaları belirli gıda gruplarında bulunan gıdaları tüketemezler. Kanlarında insülin direnci bulunduğu için yüksek şeker seviyesine sahip gıdaların işlenmesinin tam anlamıyla gerçekleşmediğinden şeker hastaları için bazı besinler risk grubunda yer almaktadır. Yüksek şeker oranı nedeni ile tahin de bu risk grubu içerisinde bulunan gıdalardan biridir. Yani şeker hastaları tahin tüketemezler. Tüketmeleri halinde şekerleri yükseleceğinden müdahale gerekebilir.

Tahin
Tahin

Tahini kimler yiyemez?

Tahin ne kadar lezzetli ve sağlıklı olsa da, bazı hastalıklara sahip bireylerin yemesi yasak olarak kabul edilmektedir. Yalnızca şeker hastaları değil belirli hastalık gruplarında olan insanların tahin yemesi yasaktır. Temel susam yağına dayandığı için tahini susama alerjisi olan bireyler de tüketemezler. Aynı zamanda şeker hastaları ve kolesterolü olanlar tahin tüketmemelidirler. Yüksek şeker oranının yanı sıra yüksek yağ oranı da bulunduğu için bu gruplarda bulunan insanların tüketmesi risklidir.

Tahinin besin değerleri nedir?

Tahin tüketmek isteyen ve bu esnada da sağlıklı yaşamdan uzaklaşmamaya çalışanlar tükettikleri gıdaların besin değerlerini araştırıyorlar. Kalori hesabı yapan ya da yalnızca merak edenler için işte 1 kaşık (15 gram) tahinin besin değerleri:

  • Kalori: 89,25 gram
  • Protein: 3 gram
  • Yağ: 8 gram
  • Karbonhidrat: 3 gram
  • Lif: 1 gram

Tahinin zararı var mı?

Tahinin normal bir şekilde tüketilmesi eğer belirli hastalık grupları içerisinde değilseniz zararsızdır. Ancak tabii ki her gıdada olduğu gibi tüketiminde aşırıya kaçmak bazı sorunlara yol açabilir. omega-6 bakımından zengin olması nedeni ile tahinin aşırı tüketimi vücutta yağ dengesini bozabilir ve aşırı kilo alma sorununu tetikleyebilir. Aynı zamanda yağ tutmaya başlayan vücutta damar tıkanıklığına kadar ilerleyen birçok sağlık sorununun görülmesi de daha muhtemeldir. Bu nedenle tahin tüketilirken günlük olarak 1 kaşık miktarında sabitlemek daha doğru olacaktır.

Tahin nasıl elde edilir?

Tahin, susam tohumlarını yağının çıkarılması ile elde edilmektedir. Kızartılan ve öğütülen susam tohumlarının preslenmesi ile ortaya çıkarılan tahin belirli işlemlerden geçerek son halini alır ve daha çok pekmez ile birlikte tüketilir. Bunun yanı sıra tahin humus çeşitleri ve helva le de tüketilmektedir.

Tahin kalp hastalığına iyi gelir mi?

Tahin tüketiminde aşırıya kaçılmadığı sürece sağlıklı bir besindir. Düzenli olarak tüketilmesi ile tahin kalp damalarında tıkanmaların önüne geçer. Tahin günlük olarak 15 gramı geçmeyecek şekilde tüketildiği takdirde kalp sağlığını destekler. İçerdiği omega-6 yağ asidi sayesinde bu faydayı sağlayan tahin, aşırı tüketiminde ise bu etkilerin tam tersine neden olarak kalp damarlarının tıkanması sorununu ortaya çıkarır.

0 Yorum

  1. Avatar

    Erol Yapıcı

    Ekim 24, 2023

    Tahinde şeker sıfır, karbohidrat sıfır yada sıfıra yakın. Yağ desen kan şekerini arttırmaz.
    Nasıl oluyor da şeker hastaları için riskli oluyor?
    Tahin&Pekmez kombinasyonunu kastediyorsanız, orada da risk pekmezden kaynaklanıyor.
    Verdiğiniz bilginin doğruluğundan emin olamıyorum.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal