Bunları duyduktan sonra havucun yapraklarını bile çöpe atmayacaksınız. Havucun mucizevi faydaları nelerdir?
Kış ayları belli başlı sebze ve meyvelerle daha sağlıklı ve hastalıksız geçmektedir. Özellikle havaların soğuması beraberinde hastalıkları da getirdiğinden insanların en çok hastalandığı ay kış ayıdır. Bu ayda insanlar hastalıklardan korunmak için doğal yöntemlere başvurmaktadırlar. Daha sağlıklı yemekler, meyve ve sebzeler tüketmektedirler. Bu sebzelerden biriside kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan havuçtur. Maydanozgiller familyasına mensup olan havuç kışın en sevilen sebzelerinden birisidir. Anavatanı Türkiye olan bu sebze özellikle göz sağlığı açısından çok önemli faydalar sağlamaktadır. Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği sulu ve tatlı bir sebzedir. Hasadı eylül ve ekim gibi aylarda yapıldığı için kışa bir ön hazırlıktır. İçerisindeki faydaları ve insan sağlığına olan katkıları oldukça fazla olan havuç pek çok farklı alanda kullanılmaktadır.
Havucun tarihine baktığımızda havucu ilk Perslilerin kullandığını görmekteyiz. Elimizdeki tarihi kaynaklar bunu göstermektedir. 10. Yüzyılda Persliler tarafından kullanılan havuç, 13 ve 14. Yüzyıllarda Çin’e götürülmüştür. Havuç ilk olarak tıpta kullanılmak için yetiştirilmiş bir sebzedir. Zamanla yemekler başta olmak üzere pek çok alanda kullanılmaya başlanmıştır. İçerisindeki zengin mineraller ve vitaminler sayesinde havuç önceleri tıpta çok fazla kullanılmıştır. Ardından tüm dünyaya yayılmaya başlayınca pek çok farklı alanda da kullanılmaya başlandı. Havucun mor, sarı, kırmızı ve beyaz çeşitleri bulunmaktadır. Ancak günümüzde genellikle turuncu renkli olarak görmekte ve tüketmekteyiz. Her biri birbirinden faydalı olan bu havuçlar özellikle 15 ve 16. Yüzyıllarda baş gösteren coğrafi keşifler sayesinde Avrupa ve pek çok farklı noktaya taşınmıştır.
Anadolu coğrafyası havucun anavatanı konumunda olduğu için bu coğrafyada çok fazla yetişmektedir. Özellikle Akdeniz Bölgesi havucun yoğun yetiştiği bölgedir. Ülkemizde yılda yüzbinlerce ton havuç üretimi yapılıyor. Bunun yaklaşık %65 ile 70’i Konya’da üretiliyor. Konya bu sayede tek başına Türkiye’nin havuç üretiminin çok büyük bir kısmını karşılamaktadır. Üretimde Konya’nın arkasından Ankara ve Hatay gelmektedir. Ancak Konya havuç üretimi açısında lider konumdadır. Havucun birden fazla faydası olduğu için çoğu uzman küçük yaşlardan itibaren tüketilmesini savunmaktadır. Nitekim yapılan bilimsel çalışmalarda bunu desteklemektedir. Özellikle ilk çocukluk yıllarında çocuklarda görme problemi yaşanabildiğinden bu durumun önüne geçilmek için havuç tüketimi önerilmektedir. Göz sağlığı başta olmak üzere pek çok alanda kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen havuç bilimsel olarak incelendiğinde şu şekilde faydalarını özetlememiz mümkün olacaktır;
Havucun insan sağlığına katkıları nelerdir?
- Göz sağlığına çok iyi gelmektedir.
- A vitamini deposu konumundadır.
- Karnı uzun süre tok tutabilmektedir.
- Kilo vermek isteyenlere yardımcı olmaktadır.
- Kalp dostudur ve kalbin hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlamaktadır.
- Kanserin pek çok türüyle savaşmakta ve vücuda tam koruma sağlamaktadır.
- Hücrelerin onarılmasını ve yenilenmesini sağlamaktadır.
- Cildin daha parlak olabilmesini sağlamaktadır.
- Beyin sağlığı açısından da çok önemlidir. Beynin tam fonksiyonda olmasını sağlamaktadır.
- Bağırsak ve sinirim sistemine pek çok faydası dokunmaktadır.
- Diş eti hastalıklarına karşı çok güçlü bir koruyucu durumundadır.
- Vücutta biriken toksin maddelerin (zararlı maddeler) vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
- Felç riskini en aza indirmektedir.
- Saçların daha sağlıklı ve kısa zamanda uzamasını sağlamaktadır.
Havuç daha pek çok özelliğe sahip bir sebzedir. Özellikle göz sağlığı için çok önemli bir rol oynamaktadır. 10. Yüzyılda kullanılan havuç, ilk önce tıp alanında kullanılmış ve ardından yemeklerde ve daha farklı alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Göz sağlığı başta olmak üzere pek çok cilt sorununa iyi gelmektedir. Çok zengin mineraller ve vitaminler barındırdığından vücudun ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilmektedir. Ayrıca karnı uzun süre tok tuttuğu için kilolarından şikâyetçi insanlar için çok önemli bir rol üstlenmektedir. Kanı tok tuttuğu için yağ yakmayı hızlandırmakta ve kilo vermeyi desteklemektedir.
Kanserin pek çok çeşidiyle mücadele eden havuç, cildin yenilenmesini ve parlak gözükmesini sağlamaktadır. Ayrıca hücrelerin onarılmasını ve yenilenmesine de çok büyük katkılar sağlamaktadır. Kalp ve damar dostu olduğundan kalp krizi ve ya damar tıkanıklığı gibi riskleri en aza indirerek insan sağlığını korumaktadır. Havuç yiyen insanların beyni, yemeyen insanlara nazaran daha aktif ve gelişmiş durumdadır. Havuç bilişsel gelişimi desteklediğinden özellikle okul öncesi dönemdeki çocukların bolca tüketmesi gereken bir besindir. Beynin tam fonksiyonunda çalışmasını desteklemekte ve geliştirmektedir.
Bağırsaklarda meydana gelen ağrıların dinmesinde ve sindirimin düzenli olmasında havucun çok büyük bir rolü bulunmaktadır. Bununla beraber ağız sağlığı açısından da havucun faydaları yadsınmayacak kadar çoktur. Özellikle diş eti hastalıklarına çok iyi gelen havuç dişleri ve diş etlerini korumaktadır. Felç riskini de ortadan kaldıran havuç pek çok sorunun çözümünde kullanılmıştır. Ayrıca saçların kısa sürede daha uzun olmasını sağlamakta ve saç sağlığını korumaktadır.
Havucun yaprağı da en az kendisi kadar çok faydalıdır. Bazı sebzelerin ve ya meyvelerin yaprakları, sapları, gövdeleri en az o ürün kadar faydalı olabilmektedir. Bunlardan biriside hiç şüphesiz havuç sapıdır. Havucun sapları, yaprakları havucun kendisi kadar çok şifalıdır. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde havuç yapraklarının faydaları şu şekilde belirtilmektedir;
Havuç yaprağının faydaları nelerdir?
- Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
- Tansiyonu düzenlemektedir.
- Kalp dostu olduğundan kalp sağlığına iyi gelir.
- Göz sağlığına çok iyi gelmektedir.
- Kemik gelişimini desteklemekte ve kemikleri güçlendirmektedir.
- Kas direncini güçlendirme özelliği bulunmaktadır.
- İdrar yollarını çalıştırmaktadır.
- Sindirim sistemini çalıştırmakta ve sağlığını korumaktadır.
- Tümörün büyümesini engellemektedir.
Kısaca havuç yaprağının faydalarını bu şekilde özetleyebiliriz. Genellikle işe yaramaz deyip çöpe attığımız sapları, yaprakları en az kendisi kadar çok faydalıdırlar. İnsan sağlığı için çok fazla önem taşımaktadırlar. Peki, havuç yapraklarını hangi alanlarda kullanabiliriz? Havuç yaprağını nasıl tüketebiliriz? İşte detaylar…
Havuç yapraklarından istifade etmenin en güzel ve en pratik yolu “havuç yaprağı kavurması” yapılmasıdır. Bu en bilindik yöntemdir ve yapımı oldukça kolaydır. Öncelikle havuçlardan ayırdığımız yaprakları güzelce yıkıyoruz. Ardından bir tencere ve ya tavaya zeytinyağı ilave edilerek soğan ve sarımsak pişiriyoruz. Ardından da soğan ve sarımsağın üzerine temizlediğimiz havuç yapraklarını ekliyoruz. Yaprakları ekledikten sonra üstünü kapatarak biraz pişiriyoruz. Ardından da üzerine dileyenler limon sıkarak soğuk ve ya sıcak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Havuç suyunun faydaları nelerdir?
Havuç, kök sebzeler denilince ilk akla gelen ürünlerden birisidir. Hem kendisi hem de yaprağının inanılmaz faydaları bulunmaktadır. Ayrıca havucun suyu da en az kendisi ve yaprakları kadar çok faydalıdır. Havuç suyunun faydalarını konunun uzmanları başta olmak üzere pek çok hekim önermektedir. Peki, havuç suyunun faydaları nelerdir? İşte detaylar…
- Metabolizmayı hızlandırmaktadır.
- Kilo vermeye yardımcıdır.
- Bağışıklığı güçlendirmektedir.
- Cilt hastalıklarına (özellikle sedef ve deri döküntüsü) iyi gelmektedir.
- Göz sağlığı için oldukça önemlidir.
- Beyin gelişimini desteklemektedir.
- Kansere karşı vücudu savunmaktadır.
- Cilde doğal bir parlaklık kazandırmaktadır.
Havucun hem kendisi hem yaprağı hem de suyu inanılmaz özelliklere ve faydalara sahiptirler. Her birisinin kullanım alanı farklı olsa da hepsinin tek amacı insan sağlığını korumaktır. Peki, havuç suyu nasıl elde edilir? Havuç suyu nasıl yapılır? İşte detayları…
Havuç suyunu elde etmek için öncelikle mutlaka havuçları güzelce yıkamanız gerekmektedir. Havuç biraz sert bir meyve olduğundan sıkılması zor olabilir. Onun için meyve suyu sıkacağı ve ya doğrama robotu kullanabilirsiniz. Havuçları yıkadıktan sonra hafifçe tıraşlayın ve sıkmak için meyve suyu sıkacağına ve ya robota atın. Eğer meyve suyu sıkacağına koyarsanız çok pürüzsüz bir havuç suyu elde edebilirsiniz. Fazla aşırıya kaçmadan günde bir kere tüketilmesi gayet uygundur.
Afiyet olsun