Beslenme çantası hazırlarken nelere dikkat edilmeli? Beslenme çantasında olması gereken ürünler
Beslenme ihtiyacı bu dünyada yaşayan tüm canlılar için zaruri bir durumdur. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler ve daha pek çok canlı beslenemeden hayatta kalamaz. Kimileri su ile beslenir, kimileri yemeklerle kimileri ise yeşilliklerle hayatlarını idame ettirmektedirler. Bu durum özellikle biz insanlar için çok önemlidir. Sağlıklı bir beslenme şekli tüm günümüzü etkilemektedir. Onun için sağlıklı besinler tüketmek çok önemlidir. Gelişen ve küreselleşen dünyada özellikle sosyal medyanın da etkisiyle insanların beslenme alışkanlığı maalesef bozulmuş durumdadır. Bu durum yetişkinler için çok zorlayıcı bir süreçtir. Ancak yetişkin bir bireyden daha fazla etkilenmekte olan küçük çocuklar, sosyal medyanın olumsuzluklarını daha fazla yaşamaktadırlar. Telefon, TV, tablet gibi dijital aletlerin çok olduğu bu dönemde yeme alışkanlıkları çok büyük oranda bozulmuştur.
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemi nedir?
Beslenme özellikle okul çağındaki (okul öncesi ve ilkokul) çocukların çok dikkat etmesi gereken bir durumdur. Çünkü yaşamın ilk yılları her anlamda gelişmek için kritik dönemdir. Bu kritik dönemi olumlu atlatmak için mutlaka sağlıklı ve düzenli beslenmek gerekmektedir. Çocukların beytin gelişimi, sosyal-duygusal gelişimi ve fiziksel gelişimi başta olmak üzere niceliksel olarak büyümek için ilk yıllar çok kritik bir öneme sahiptir. Yapılan bilimsel araştırmalarda bu durumu doğrulamaktadır. Yaşamın ilk yıllarında düzensiz beslenen ve yeterince besin almayan çocukların çok zayıf olduğu, pek çok gelişimsel geriliğin olduğu ve pek çok hastalığa yakalandıkları belirtilmiştir. Bu durum çok ciddi sağlıksal problemlere yol açtığından erken yaşlarda ölüm riskini de beraberinde getirmektedir.
Dünyanın pek çok farklı bölgesindeki tüm çocuklar okullara gitmektedirler. Bu özellikle okul öncesi ve ilkokul dönemlerindeki çocukların beslenme alışkanlığı kazanmaları ve gelişmeleri için kritik bir dönemdir. Küçük yaşlardaki çocuklar biz yetişkinler gibi uzun süre aç kalamadıklarından belli aralıklarla ara öğünler yemeleri gerekmektedir. Bu durum beslenme çantaları ile aşılmıştır. Ancak işin en can alıcı noktası da beslenme çantasında başlamaktadır. Beslenme çantasına sosyal medyada görünen zararlı yiyecekler koymak çocukların gelişimini çok ciddi oranda etkileyecektir. Onun için beslenme çantalarına konulan besinler mutlaka çocuğun sağlığına ve gelişimine olumsuz etki etmeyen besinlerin olması çok fazla önem arz etmektedir.
Okul çağındaki çocukların beslenme şekilleri pek çok alanda kendini göstermektedir. Örneğin akademik başarısı (okul başarısı) ve fiziksel gelişimi olumlu yönde seyreder. Bu durum sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarakta çocuğun gelişimine etki etmektedir. Beslenmesi iyi olan bir çocuğun ruh sağlığı da iyidir. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda ebeveynlerin en büyük hatalarının “Ev ile okuldaki beslenme şekline dikkat etmedikleri” olarak tanımlanmıştır. Evdeki yemekler okuldakini, okuldaki yemeklerde evdekini desteklemediğinden çocuğun hem sağlığı tehlikeye atılmakta hem de çocuğun kafası karışmaktadır. Bu tutarsızlık çocukta çok ciddi kaygı problemlerine sebebiyet vermektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenme için ev ortamı ile okul ortamının birbirlerini desteklemesi gerekmektedir. Okulda çocuğun yediği besinlerin evde de tüketiliyor olması çocuk açısından oldukça önemlidir. Beslenme konusunda eksiklik yaşamayan çocukların ileriki yıllarında da daha başarılı oldukları ve daha az hastalandıkları tespit edilmiştir. Fiziksel olduğu kadar psikolojik olarakta sağlıklı bireyler olarak yetişmektedirler. Peki, beslenme çantasını hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz? Beslenme çantasında ne gibi besinlerin yer alması gerekmektedir? Bu ve buna benzer tüm sorular için detaylara bakalım.
Beslenme çantası hazırlarken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Beslenme çantası hazırlarken dikkat edilecek en önemli husus su tüketimidir. Su tüketimi yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir husustur. Mutlaka beslenme çantası hazırlanırken suyun bulundurulması gerekmektedir. Suyu koyduğunuz kapta çok önem arz etmektedir. Örneğin plastik şişe yerine cam şişe konulması daha sağlıklı olacaktır.
Beslenme çantası için dikkat edilmesi gereken başka bir husus ise besin değeri çok yüksek olan kuru kayısı ve incir gibi besinlerin çantaya konulmasıdır. Bu besinler yüksek enerji sağladığından çocuğun gün içerisinde sarf ettiği enerjisini tekrardan getirmekte ve çocuğun daha aktif olmasını sağlamaktadır. Üstelik karnı tok tutmakta ve sağlık açısından da oldukça faydalıdırlar. Bu besinlerin yanında da hoşaf tarzı ürünlerde konulabilir.
Beslenme çantasının olmazsa olmazlarından biriside kuruyemişlerdir. İçerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde pek çok hastalığa iyi gelmekte ve insan sağlığını korumaktadırlar. Yaşamın ilk yıllarında yetişkinlere nispeten daha savunmasız olan çocukların koruması için çok iyi bit yöntemdir. Özellikle ceviz, fındık ve badem gibi ürünlerin beslenme çantasına konulması çok önemlidir. Bu besinler çocukların zihinsel gelişimine de çok büyük katkılar sağlamaktadırlar.
Çocuklar yaşamın ilk yılları çok hareketli olduklarından tüm öğrenmelerini oyun yoluyla gerçekleştirmektedirler. Oyunlar çocuklar için bir iş konumundadır. Çocuk oyun yoluyla öğrenmekte ve biriken fazla enerjisini oyun sayesinde deşarje etmektedir. Buda fazla enerji tüketimine sebep olmaktadır. Özellikle lifli sebze ve meyvelerin beslenme çantasında yer alması çocukların uzun süre tok kalmalarını sağlayacaktır. Her çocuk sebze ve ya meyve sevmeyebilir. Bu durumda çocuk sevmedi diye beslenme çantasına bu besinleri koymamazlık etmeyin. Çocuk alışana kadar az miktarlarda sebze ve meyve koymanız gerekmektedir. Seçilen sebze ve meyvenin lif oranına bakılmalıdır. Genellikle lif oranı yüksek olanları almanız çocuk için daha sağlıklı ve faydalı olacaktır.
Muz, salatalık, marul, elma ve domates gibi besinlerin beslenme çantasında yer almasına özen gösterin. Çünkü bu besinler kolay tüketilebildiğinden çocuğu zorlamamakta ve sağlığı açısından da çok faydalıdırlar. Bunun yanında meyve tüketimi de mutlaka gözetlenmelidir. Her gün farklı bir meyve verilebilir ancak diğer besinler gibi meyvelerinde belli bir limiti bulunmaktadır. Çocuk sadece meyve ve ya sadece ana yemek yememelidir. Hepsinden belli bir ölçüde yemelidir. Örneğin beslenme çantasına koyabileceğiniz meyveler ve oranlarını şu şekilde ifade etmek mümkün olacaktır;
- 1 adet elma (küçük boy elma)
- 1 salkım üzüm ve ya 4-5 erik
- 1 adet portakal ve mandalina
Aynı durum sebzeler için de geçerlidir. Beslenme çantasına konulan ürünlerin birbirlerini desteklemesi ve birbirine yakın olması gerekmektedir. Ürünlerin miktarı çok önemlidir. Çok fazla koyulmamalı ve dengeli bir dağılım yapılmalıdır. Sebze ve meyve oranı, kuruyemişler ve eklenecek diğere besinlerin dağılımı birbirine yakın olmalıdır.
Beslenme çantası içinde mutlaka barındırılması gereken bir başka ürün ise hiç kuşkusuz balıktır. Balık pek çok rahatsızlığa iyi gelmekte ve bağışıklığı korumaktadır. Çocuklar için bir başka özelliği ise zihinsel gelişimlerini çok ciddi oranda etkilemektedir. Yaşamın ilk yılları beyin gelişiminin yaklaşık olarak %90’ı tamamlandığı için balık gibi Omega 3 barındıran besinlerin bol bol tüketilmesi çok önemlidir. Zihinsel gelişime katkısı olan balık dikkati arttırmakta ve yüksek verim almayı sağlamaktadır.
Beslenme çantasına konulan ürünlerin besin değerleri, görüntüleri ve dağılım oranları çok fazla önem arz etmektedir. Bu hem çocuğun albenisini yükseltecek hem de sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlayacaktır. Örneğin yumurtayı sevmeyen bir çocuğa yumurtayı direk vermek yerine çeşitli sunumlarla daha farklı bir hale getirebilirsiniz. Bu sayede çocuğun o ürünü yeme olasılığını arttırmış olacaksınız. Daha eğlenceli sunumlarla çocukların daha sağlıklı beslenmelerini sağlamış olacaksınız.