Yaşam

Arı sütünün faydaları nelerdir?

Koronavirüs salgınından korunmak için yaklaşık 2 buçuk senedir sık sık tüketilmesi önerilen arı sütü, son derece faydalı bir besin olarak öne çıkar. Doğal yollar ile elde edilen arı sütü, son dönemde sağlık için faydalı bir besin olması nedeniyle büyük rağbet görüyor. Peki, arı sütü faydaları nelerdir, arı sütü ne işe yarar, arı sütü nasıl tüketilir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için detaylı bir şekilde derledik.

Arı sütü nasıl elde edilir?

Arı sütü, bal arılarının kraliçe arıları ve gençlerini beslemek amacı ile üretmiş oldukları bir besindir. Arı sütü, bal arılarının kraliçe arının gelişmesi ve beslenmesi için ürettikleri, besin içeriği oldukça yüksek olan kremsi yapıda, beyaz bir besindir. İşçi arıların salgı bezlerinden salgılanan arı sütü, koloni içindeki bütün larvaların beslenmesini sağlar. Ayrıca arı sütü, bal arılarının kraliçe arılara dönüşmesine destek olan bir maddedir.

Üretim ise, işçi arıların eski kraliçe arının zayıflaması ya da ölmesi sonucu ile yeni bir kraliçe arı yetiştirmek için küçük larvalar seçmeleri ve onları özel bir şekilde oluşturulmuş olan kraliçe hücrelerinde bol miktarda arı sütü ile beslemeleri sonucunda olur. Arı sütü; % 60 ila % 70’i su, % 12 ila % 15’i protein, % 10 ila % 16’sı şeker, % 3 ve % 6’sı yağ ve % 2 ila % 3’ü vitamin, tuz ve amino asit içerir.

Arı sütü neye iyi gelir?

Birçok fiziksel sorunu ve kronik hastalıkları tedavi etmek amacı ile sık sık bir beslenme takviyesi olarak önerilen ve satışı yapılan arı sütü, vücuttaki hücreleri yenileyici bir etkiye sahiptir. Arı sütünde kalsiyum, bakır, demir, fosfor, silikon, sülfür ve potasyum pek çok besin ve mineral bulunur. Bunların yanında arı sütünde B vitaminlerine dahil olan vitaminler bulunur. Biotin, inositol, folat, nükleik asitler, gamma globulinin yanı sıra insan vücudunun üretemediği 8 esansiyel amino asit de arı sütünde mevcuttur. Arı sütünde toplamda 17 farklı amino asit yer alır.

Video: Arı sütü nasıl tüketilir? Arı sütü neye iyi gelir?

Arı sütünün faydaları nelerdir?

Arı sütünün sağlığa faydaları arasında son derece fazladır. Pek çok hastalıktan korunmak için sık sık tüketilmesi tavsiye edilen arı sütü, kemoterapide yardımcı bir besin olarak öne çıkar. Kanser türlerini önler, kan basıncını düşürür, kısırlığı tedavi eder, kolesterol seviyelerini düşürür, karaciğeri kor, iltihabı azaltır, sindirim bozukluklarını iyileştirir.

Arı sütünün sağlığa oldukça fazla faydası bulunur. Arı sütünün sağlığa faydalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kan basıncını düzenleyici bir besindir, tansiyonu dengeler.
  • Sinir sistemini uyarıcı etkisi vardır.
  • Cilt için son derece iyi bir bakım ürünüdür. Arı sütü kozmetik ürünler için de sıklıkla kullanılır. Cilt hastalıklılarının hızlı iyileşmesini sağlamanın yanı sıra cilde parlaklık kazandırır.
  • Erkeklerde testosteronu artırıcı özelliğe sahiptir.
  • Enflamasyon ile mücadele eder.
  • Kilo vermeye yardımcı olan bir besindir.
  • Libidoyu artırıcı etkisi bulunur.
  • Arı sütü metabolizma için en etkili besinler arasında yer alır. Sindirimi hızlandırır ve bağırsak sağlığını destekler.
  • Protein açısından oldukça zengin bir besin olan arı sütü, kan basıncını düzenler ve kalp hastalıklarının önüne geçer.
  • Kısırlık tedavisinde de kullanılan arı sütü, sperm üretiminde artışa destek olur ve kadınlarda da doğurganlık oranını artırır.
  • Antioksidan açısından zengin arı sütü kanseri önleyici etkiye sahip olmasıyla dikkat çeker.
  • Amino asit içermesi nedeniyle kemikleri güçlendirici bir görev alır.

Arı sütü nasıl tüketilir?

Arı sütünün faydalarını öğrenenler nasıl tüketileceğini de merak ediyorlar. Arı sütünü şu şekilde tüketebilirsiniz: 1 kilogram bala 60 gram arı sütü, 100 gram polen, 50 gram arı ekmeği ve 20 gram propolis katıp ahşap bir kaşıkla karıştırın. Karışımı bu şekilde tüketmeniz son derece önemlidir ki faydalarından nasibinizi alabilin. Aynı zamanda arı sütü, güneş ışığı aldığı ve sıcak ortamda durduğu an faydalarını ve özelliklerini yitirir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Yaşam

Sabır taşı nasıl kullanılır?

İçerisinde antrokınon bulunan ve sabır taşı olarak adlandırılan bu taş, genellikle annelerin meme uçlarına sürmüş olduğu bir taş türüdür. Ağızda