Bambu nasıl çoğaltılır?
Ortamın şık ve güzel bir görünüm içerisinde olmasını sağlayan etmenlerin başında büyük ölçüde bitkiler gelmektedir. Yemyeşil renkleriyle konumlandırıldıkları yerlerin tüm havasını değiştiren bu bitkiler aynı zamanda kişinin sağlığı açısından da fazlasıyla önemlidir. Ev bitkisi denildiğinde akla ilk gelen bitkilerden bir tanesi olan bambuların bakımında dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat edilmesi, bambunuzun sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olurken aynı zamanda evinizin çok daha güzel bir görünüm içerisinde olmasına yardımcı olmaktadır. İşte bambuların nasıl bakılması gerektiğine ve bambu çoğaltılırken hangi hususlara önem verilmesi gerektiğine değineceğiz…
Bambu yetiştirmek için hangi malzemelere ihtiyaç duyulur?
Bambu ağacının sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilmesi için kişinin belli başlı hususlara büyük ölçüde dikkat etmesi gerekmektedir. Evde bambu yetiştirebilmek için dikkatli olunması gereken belli başlı hususlar bulunurken, bambuların yetiştirilmesinde ihtiyacınız olacak malzemeler bulunur. Bu malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Mum
- Kavanoz ya da bardak
- Uzun ince bir vazo
- Çakıl taşları
Saksıda yetiştirmek isteyenler için:
- Dar ve uzun bir saksı
- Kum, torf ve bahçe toprağı
Bambu tohumu nasıl ekilir?
- Bambunuzun sağlıklı ve kaliteli büyüyebilmesi için ilk olarak dikkat etmeniz gereken durumlardan bir tanesi bambunun tohumudur. Kaliteli bir bambu tohumu edinmeniz bu noktada fazlasıyla önemlidir.
- Kaliteli tohumu edindikten sonra uygun bir bardağın içerisine bir miktar su ilave edin. Suyun ardından içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyin ve tuzun suyun içerisinde çözülmesini sağlayın. Bambu tohumlarını suyun içerisine ilave ettikten sonra 15 dakika kadar beklemesini sağlayın.
- Sürenin dolmasının hemen ardından başka kabın içerisindeki klorsuz suyun içerisine alın ve 24 saat de burada bekletin.
- 24 saatlik süre sonrasında tohum ekimi için çimlendirme saksılarını tercih edebilirsiniz.
- Çimlendirme saksılarının içerisine çakıl taşlarından bir dizi hazırlayalım. Çakıl taşının üzerine tohum ekleyelim.
- Saksıyı üzerinden üstten yaklaşık olarak 3 cm boşluk bırakarak toprakla doldurun. Akabinde toprağın üzerine hafifçe bastırın ve bambu tohumlarını toprağa ekin.
- Tohumların üzerini kapatacak kadar tohum ilavesinde bulunun.
- Son olarak da tohumlarınızı sulamanız gerekmektedir.
- Saksınızın güneş alan ılık bir ortamda bulunması son derece önemlidir.
- Tohumunuz çimlenene kadar, toprağın kurumamasına özen göstermeniz gerekir.
Bambu nasıl çoğaltılır?
Bambu ağacının evde çeşitli yöntemlerle yetiştirilmesi, bambu ağacının sağlıklı bir durum içerisinde olmasına yardımcı olmaktadır. Bambunuzun sağlıklı ve kaliteli büyümesinin ardından bambunuzu çoğaltmak için dikkatli olmanız gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Bambu çiçeğini sağlıklı bir şekilde çoğaltma yöntemlerinden bir tanesi şüphesiz çelikleme yöntemidir. Bu işlem yılın her mevsiminde gerçekleştirilebilen bir durum olurken, çelikleme yöntemi ile bambunuzu sağlıklı bir şekilde çoğaltabilirsiniz. Çelikleme yöntemiyle bambu çoğaltma işlemini gerçekleştirirken, bambu çiçeğinin ana gövdesinden sürgün kesilir. Kesilen çeliğin alt yaprakları temizlendikten sonra köklenme sürecini başlatabilmek için içerisi su dolu olan bir vazonun içerisine alın. Köklenen bu çeliği dilerseniz suyun içerisinde dilerseniz de toprağa dikerek sağlıklı bir bambu çoğaltma işlemini gerçekleşirmiş olacaksınız.
Video: Doğala Dönüş – Bambu Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılmalı? – 06 12 2018
Bambu sağlığı için nelere dikkat edilmesi gerekir?
Bambunun sağlıklı bir form içerisinde olabilmesi için çeşitli noktalara dikkat etmeniz önemlidir. Bambunuzun sağlıklı bir durum içerisinde olabilmesi için bambunun sulama süreci fazlasıyla önemlidir. Bambunuz suyun içerisindeyse şayet klorsuz su içerisinde olması gerekir. Bambunun toprakta bulunması durumunda, toprağın her zaman nemli bir formda olması da fazlasıyla önemlidir. Bambunuzun güneş alan aydınlık bir yerde konumlandırmanız, bambunun sağlıklı bir şekilde büyümesine büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Bambu çiçeğinizin bulunduğu yerin ısısı da fazlasıyla önemlidir. Ne çok sıcak ne de çok soğuk bir durumda olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.