En lezzetli glutensiz tarifler nelerdir?
Gluten duyarlılığı olan kişiler ve çölyak hastaları, gluten içeren besinler tüketmemeli. Bu yüzden de bu tür rahatsızlıkları olan kişiler, gluten içermeyen tarifleri araştırmaktadır. Genellikle tatlılarda ve hamur işlerinde gluten bulunmaktadır. Ancak bu tür yemekleri glutensiz bir şekilde de yapabilmeniz mümkün. Biz de sizler için gluten içemeyen harika tarifler hazırladık. Bu yazımızda sizlere, glutensiz lezzetli tariflerden bahsedeceğiz.
Glutensiz tarifler nelerdir?
Günümüzde genellikle hamur işleri ve tatlılarda gluten bulunuyor. Ancak bu tür lezzetli yemekleri gluten içermeyen malzemeler ile yapabilmeniz de mümkün. Bu sayede lezzetli olan bu yiyecekler, glutene duyarlı olanlar ve çölyak hastası olan kişiler rahatlıkla tüketebilecektir. Gelin hep brilikte gluten içermeyen tarifleri inceleyelim.
Glutensiz kurabiye tadında poğaça tarifi
- 1su bardağı nohut unu
- 1 adet yumurta beyazı
- 1su bardağı lor peyniri
- 1/2su bardağı yoğurt
- 1tatlı kaşığı kabartma tozu
Üstü için
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı çörek otu
Glutensiz poğaça yapabilmek için öncelikle bütün malzemeleri bir karıştırma kabına alın. Daha sonra ise bu malzemeleri karıştırın ve hamur haline getirdikten sonra yoğurun. Hafif kıvamı olan bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Hamurunuzu hazırladıktan sonra ise eliniz ile poğaçaların şeklini verin ve fırına atın. Yaklaşık 40 dakika boyunca 175 derecelik fırında pişirmeniz yeterli olacaktır. Poğaçaları fırına atmadan önce ise üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpebilirsiniz.
Glutensiz kek tarifi
- 3 adet yumurta
- 3/4 su bardağı toz şeker
- 3/4 su bardağı yoğurt
- 3/4 su bardağı ayçiçek yağı
- 2 adet muz
- 1/2 su bardağı kuru üzüm
- 2,5 su bardağı pirinç unu (ya da 2 su bardağı glutensiz un)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
- 1/2çay kaşığı tarçın
Üzeri için
- 1/2su bardağı file badem
Glütensiz kek yapabilmek için öncelikle yumurta ve şekeri derin bir kap içerisine karıştırın. Karıştırma işlemi için mikserden yardım alabilirisiniz. Daha sonra ise yoğurt ve ayçiçek yağını da ekleyip, güzel bir şekilde karıştırın. Kullanacağınız meyvelerin kabuklarını da blenderdan geçirin ve ezin. En sonunda bütün malzemeleri ekleyerek hamurunuzu yoğurmaya başlayın. Hazırladığınız hamuru ise baton bir kek kalıbına boşaltın ve ardından da 180 dercelik fırına atın. Yaklaşık olarak 30 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Ev yapımı glutensiz pizza tarifi
- 3su bardağı su
- 2su bardağı mısır unu
- 1tatlı kaşığı tuz
- 1/2çay kaşığı karabiber
- 1çay kaşığı pul biber
- 1su bardağı lor peyniri
- 3yemek kaşığı domates püresi
- 1 diş sarımsak
- 1/2 adet kırmızı soğan
- 1 adet sivri biber
- 3 adet kiraz domates
- 1su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1çay kaşığı kekik
- 4 yaprak reyhan
- 2yemek kaşığı zeytinyağı
Ev yapımı glutensiz pizza yapabilmek için ilk önce hamurunuzu hazırlamanız gerekiyor. Bunun için karıştırarak bir pizza hamuru elde edin. daha sonra ise pizza hamurunuzun üzerlerine istediğiniz malzemeleri ekleyin. En sonunda ise fırına verin ve istediğiniz kıvama kadar pişirin. Bazı insanlar pizza hamurlarının çok pişmesini isteyebilir. Bazı insanlar ise daha yumuşak pizza hamurları seviyor.
Glutensiz San Sebastian kek tarifi
- 600 gram beyaz peynir
- 2 su bardağı pudra şekeri
- 5 adet yumurta
- 300 mililitre krema
- 110 gram tereyağı
- 1 yemek kaşığı kakaolu fındık kreması (Üzeri için, isteğe bağlı)
Glutensiz San Sebastian kek yapabilmek için öncelikle tereyağını tavda eritin ve kaynayına da soğuması için bırakın. Daha sonra ise başka bir kap içerisinde beyaz peynir ve pudra şekerini mikser ile çırpın. Soğuyan tereyağı içerisine kremanızı ekleyin ve tel çırpıcı ile çırpmaya başlayın. Daha sonra tereyağı ve krema karışımını, peynirli karışım ile karıştırın. Ortaya çıkan hamuru ise kelepçeli kalıba dökün ve en sonunda da fırına atıp pişirin.