Yemek Tarifi

Kefir nasıl yapılır?

Dünyanın en sağlıklı içeceklerinden biri olan kefir, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde birçok farklı hastalığa da şifa olmaktadır. Kafkas coğrafyasından dünyaya yayılmış olan kefir, yüzyıllardır sofrada olan bir içecektir. Kefir yapımı sırasında doğal süt ve kefir mayası kullanıldığı için gönül rahatlığı ile bu içeceği tüketebilirsiniz. Genellikle kefiri marketlerden ya da. bakkallardan satın alıyoruz. Ancak evde de bu sağlıklı içeceği yapabilmeniz mümkün. Bu yazımızda sizlere, kefirin nasıl yapılabileceğinden bahsedeceğiz.

Kefir nasıl yapılır?

Kefir yapmak, göründüğünden çok daha kolaydır. Sadece iki malzeme ile birlikte kefir yapabilmeniz mümkün. Kefir mayası ve çiğ süt yardımı ile kefir hazırlayabilmeniz mümkün. Ancak doğru adımları takip etmeniz ve püf noktalara uymanız gerekmektedir. Gelin hep brilikte adım adım nasıl kefir yapılacağını inceleyelim.

  • Kefir yapabilmek için öncelikle malzemeleri temin etmeniz gerekmektedir. Kefir mayası ve çiğ süt yardımı ile kefir yapabilirsiniz. 2 litre çiğ süt kefir yapabilmek için yeterli olacaktır.
  • Derin bir tencere içerisine 2 litre çiğ sütü alın ve kısık ateşte kaynatmaya başlayın.
  • Sütünüz yeteri kadar kaynadıktan sonra ise ocaktan alın ve soğuması için bekletin.
  • Süt ılımaya başladığında ise üzerinde kaymak oluşmaya başlayacaktır. bu kaymakları bir adet plastik kaşık yardımı ile almanız gerekiyor. Kesinlikle metal kaşık kullanmamanız gerektiğini unutmayın.

  • Sütünüz yeteri kadar soğuduğunda ise temin etmiş olduğunuz kefir tanelerini süt içerisine atın ve tahta kaşık yardımı ile karıştırmaya başlayın.
  • Hazırladığınız bu karışımı cam kavanoz içerisine alın ve üzerini de bir bez yardımı ile kapatın. bezi çok sıkı kapatmayın. Bir miktar gevşek kalması gerekmektedir.
  • kavanozdaki karışımları hazırladıktan sonra ise 24 saat boyunca, oda sıcaklığında bekletmeniz gerekmektedir.
  • 24 saatin sonunda ise sütünüzün üzerinde pıhtılaşmalar göreceksiniz. Bu pıhtılaşmalar oluştuysa eğer, bezi kaldırın ve kavanozun kapaklarını kapatın.
  • Kavanozun kapaklarını kapattıktan sonra ise bir gece boyunca buzdolabında bu kavanozları bekletin.
  • Bir gece beklettikten sonra ise kavanozdaki sütü plastik bir süzgeçten geçirin ve karışımdaki pıhtıları ayırın.
  • Karışımı süzdükten sonra ise kefiriniz hazır olacaktır. Hazırladığınız kefirleri cam şişeler aracılığı ile buzdolabında istediğiniz gibi saklayabilirsiniz.

Kefir hazırlamanın püf noktaları nelerdir?

Videolu anlatım: Kefir Nasıl Yapılır? | Ev Yapımı

Kefir hazırlamanın bazı püf noktaları vardır ve bu püf noktalar uymanız gerekmektedir. Kefir hazırlama adımlarında da belirttiğimiz gibi sütünüzü kaynattıktan sonra kesinlikle metal bir parça ile sütün temas etmemesi gerekiyor. Kefir tanesi olarak söylediğimiz malzeme, marketlerde veya bakkallarda kefir mayası ya da kefir tohumu olarak satılmaktadır. bu tür ürünleri genellikle doğal ve organik ürün satan işletmelerde bulabilirsiniz.

Bütün bunlara ek olarak kefiri saklayabilmek için cam şişeri tercih etmelisiniz. Aksi takdirde kefir içerisinde bakteri oluşumu başlayabilir. Ayrıca kefir yapımında süt kullanıldığı için hazırladığınız kefirleri birkaç gün içerisinde tüketmeniz önerilmektedir. Çünkü birkaç gün içerisinde sütünüzün tadı bozulabilir. Marketlerdeki kefirlerin içerisine ise raf ömrünün uzatılması için bazı katkı maddeleri ekleniyor. Ancak evde yapmış olduğunuz kefirde böyle bir imkanınız olmadığı için hızlı bir şekilde tüketmeniz gerekiyor.

Bir bardak kefir kaç kalori?

İnsanların en merak ettiği konulardan biri de şifa kaynağı olarak gösterilmekte olan kefirin kaç kalori olduğu. Kefir, kalsiyum ve fosfor açsından zengin bir besindir. Bu yüzden de kemik ve kas gelişimini sağlayan kefir, özellikle küçük yaşlardaki çocukların sıklıkla tüketmesi gerektiği bir içecek olarak karşımıza çıkıyor. fakat kefirin ekşi tadını çocuklar sevemeyebilir. Bu yüzden de kefiri evde hazırlamış olduğunuz meyve parçaları ile blenderdan geçirerek tatlandırabilirsiniz.

Kefirin kalorisi içeriği bakımından biraz yüksektir. Bu yüzden de kefir tüketirken dikkatli olmalı ve yeterli miktarlarda kefir içmeye özen göstermelisiniz. Kefir, metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermenize yardım edebilir. Fakat bildiğiniz gibi kefir içerisinde laktoz vardır ve laktozun vücuda fazla alınması, kilo problemlerine yol açabilir. Bir bardak kefir ise yaklaşık olarak 105 kalori civarındadır. Uzmanlar, günde iki bardaktan fazla kefir tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Midye yerken temizliği nasıl yapılmalı? Evde de midye dolma yapabilirsiniz, işte tarifi

İyi bir midye dolması yapmak için bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Her şeyden önce midyeyi gerçekten iyi ama çok
Yemek Tarifi

Herkesten tam not alıyor. Tembel gelin tatlısı nasıl yapılır?

Fazla uğraş gerektirmeyen ve herkesten tam not alan bir tatlı arayışındaysanız, bu tarif tam da size göre. Ani misafirler geldiğinde