Püf Noktası

Artık kimyasallara son vereceksiniz. Beyaz sirke ve karbonat ikilisi ile ev temizliği nasıl yapılır?

Temizlik geçmişten günümüze her toplumda her medeniyette görülmüş bir uygulamadır. Antik çağlardan günümüze pek çok farklı medeniyet (Hititler, Sümerler, Romalılar, Mısırlılar, Türkler…) temizliğe çok büyük önem vermiştir. Temizliği gelenek ve göreneklerinin bir parçası haline getirmişler ve gittikleri yerlerde bu uygulamayı götürmüşlerdir. Eskiden olduğu gibi günümüzde de temizlik çok önemli bir konumda yer almaktadır. Özellikle 2019 yılında baş gösteren ve tüm dünyaya yayılan küresel salgın olan Covid 19 nedeniyle temizliğe yani hijyene ekstra dikkat edilmiştir. Temizlik insan sağlığı kadar çevrede yaşayan tüm canlılar için de çok önemlidir. Temiz olmayan bir mekânda hiçbir canlı yaşamını sürdüremez. Çok fazla mikrop ve bulaşıcı hastalık olduğundan insan ömrü oldukça kısalmaktadır.

Temizlik tüm insanlığın ortak problemlerinden birisidir. Herkesin temiz olması demek tüm toplumun ve yaşanılan bölgenin temiz olması demektir. Temizliğin olmadığı yerlerde genellikle insan ömrü de çok kısa olmaktadır. Bunun en büyük örneğini Orta Çağ Avrupa’sında görmekteyiz. Nitekim Orta Çağda Avrupa’nın neredeyse tamamı temizliğe hiç önem vermediğinden şehirler, sokaklar ve pek çok mekân pislikler içindeydi. Bu durum haliyle salgın hastalıkların ve bulaşıcı hastalıkların oluşmasını sağlamaktaydı. İnsanların çoğu ne ev temizliğine ne de kişisel bakımlarına önem veriyorlardı. Suda yıkanma uğursuzluk sayıldığı için ömründe hiç yıkanmayan binlerce insan vardı. Tüm bu durumlar hastalıkları tetiklemiş ve tarihin gördüğü pek çok ölümcül hastalığın oluşmasına neden olmuşlardır.

Temizliğe olan önem zamanla artmaya başlamış ve hijyen konusu tekrardan tartışılıp görüşülmüştür. Özellikle sabunun sık kullanılmasıyla birlikte pek çok ürün yavaş yavaş üretilmeye başlanmış ve hayatımıza girmiştir. Dünyadaki gelişmeler ikinci dünya savaşından sonra çok hızlı bir şekilde artmıştır. Bu artış yaşanan alanlardan biriside temizlik sektörüydü. Pek çok farklı deterjan, sabun ve buna benzer daha niceleri hayatımızda yerlerini almışlardır. Ancak bu durumun getirisi olduğu kadar götürüsü de çok olmuştur. Yapılan temizlik malzemelerinin çoğu kimyasallardan meydana geldiği için insan sağlığını tehdit eden yeni bir durum ortaya çıkmıştır. Pek çok rahatsızlığa ve hastalığa kapı aralayan bu zararlı ürünler çok ciddi ölümlere bile neden olmuştur.

2. Dünya savaşıyla beraber artan kimyasalların kullanımı günümüzde de hiç önemini yitirmeden hala devam etmektedir. Günümüzde yapılan her şeyde kimyasallara rastlamak mümkündür. Yaşanan bu durumlar insanların sağlığı açısından çok büyük problemlere neden olmuştur. İnsanlar zamanla bu gidişata dur demek için pek çok yeniliğe ve bilimsel araştırmaya başlamışlardır. Yapılan araştırmalar neticesinde aranan şeylerin çok uzaklarda olmadığı tespit edilmiştir. Kimyasal içermeyen doğal yöntemler insanların sağlığını koruduğu gibi ceplerini de korumaktaydı. Çünkü piyasadaki pek çok farklı markalı ürün çok büyük paralarla satıldığından insanları zora sokmaktaydı. Özellikle ev temizliğinde kullanılan ürünler çok pahalı ve aşırı kimyasallar içermektedir. Geçmişte pek çok örneğini gördüğümüz tuz ruhu ve diğer kimyasalların karıştırılmasıyla pek çok ölüm gerçekleşmiştir. Ayrıca kullanılan bu malzemeler yoğun kimyasallar içerdiğinden pek çok cilt hasatlığına kapı aralamaktadır. Cilt döküntüleri, kaşıntılar, kızarıklık ve daha pek çok sorun görülebilmektedir. Peki, tüm bu olumsuzluklardan korunmak ve ev temizliği için yapılması gerekenler nelerdir? Ne gibi yolar bulunmaktadır? İşte detaylar…

Evde doğal yollarla derinlemesine temizlik yolları?

Karbonat ile temizlik yolları;

Karbonat genellikle mutfaklarda kullanılan bir ürün olarak bilinmektedir. Ancak karbonatın tek işlevi bu değildir. Her mutfakta bulunan bu malzeme ile aslında çok büyük temizlikler yapılabilmektedir. Üstelik çok ağrı kimyasallar içeren maddelere nazaran daha güzel temizlemektedir. Karbonat tamamen doğal olduğu için de herhangi bir kimyasal madde içermemektedir. Bu da insan sağlığını hiçbir şekilde tehlikeye atmamaktadır. Ev temizliğinde kişisel bakıma kadar pek çok farklı alanda etkili olan karbonat temizlik için çok iyi ve ekonomik bir üründür. Karbonatın kısaca hangi alanlarda kullanıldığına bakacak olursak;

Karbonat
Karbonat
  • Halılarda meydana gelen kirler zamanla kötü kokuların çıkmasına neden olmaktadır. Bu kötü kokular çoğu kez daha da ileriye giderek adeta bir mikrop yuvasına dönüşmektedir. Üstelik evin atmosferini de değiştirdiğinden canınızın sıkılmasına yol açabilmektedir. Peki, bu durumdan kurtulmak için kimyasal ürünler mi kullanılmalı? Bu sorunun cevabı hayırdır. Çünkü en az onlar kadar çok iyi temizleyen ve bir ürün bulunmaktadır. Üstelim tamamen doğal ve insan sağlığına herhangi bir zararı da bulunmamaktadır. Evinizde halıları temizlemeden önce kokunun çıktığı yere karbonat serpiştirin ve ardından temizliğe başlayın. Karbonat kokuyu tamamen kestiği gibi çok hoş bir kokunun da ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
  • Karbonat pek çok leke ile savaşmakta ve en inatçı lekeleri bile kolaylıkla söküp atmaktadır. Üstelik lekeleri söküp atarken de kumaşlara hiçbir zarar vermemekte ve elbiselerin hemen yıpranmasını önlemektedir. Bunun için yapılması gereken şey çok basittir. Lekeli bölgeye karbonat dökmek ve iyice yıkamaktır. İşlem sadece bu kadardır. Ekstra deterjanlara para harcamanıza gerek yoktur.
  • Karbonat kireçlerin çözülmesinde ve giderilmesinde de çok aktif bir rol oynamaktadır. Özellikle çaydanlıklarda ve demliklerde zamanla oluşan kireçlerin çözülmesinde karbonat çok etili bir yöntemdir. Bunun için ortalama 1 paket karbonatı demliğin içine boşaltın ve üzerine sıcak su ilave ederek biraz bekleyin. Sıcak su alt tabadaki kireçlerin çözülmesini ve yüzeye çıkmasını sağlayacaktır. Bu sayede kireç çözücü gibi malzemeler almanıza hiç gerek kalmayacaktır.

Beyaz sirke ile temizlik yolları;

Tıpkı karbonat gibi beyaz sirkede temizlikte kullanılan bir üründür. Sadece bir alanda kullanılmamakta ve pek çok farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Tarihi ise Antik Yunan ve Mısır medeniyetlerine kadar dayanmaktadır. Geçmişten günümüze pek çok farklı alanlarda kullanılmıştır. Günümüzde de aynı şekilde pek çok alanda beyaz sirke aktif olarak kullanılmaktadır. Temizlik alanında da çok fazla tercih edilen ve kullanılan beyaz sirke tamamen zararsız ve doğal olması nedeniyle herkesin gönül rahatlığıyla kullandığı bir üründür. Üstelik kimyasal maddeler içermemesi ve çok aşırı pahalı olmaması beyaz sirkeye olan talebi arttırmış durumdadır. Sirke ruhu olarak bilinen beyaz sirke bu ismi şeffaf olmasından dolayı almaktadır. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok bölgede yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarla beyaz sirkenin temizlikte de çok iyi performans sergilediği görülmüştür. Kısaca bunlara bakacak olursak şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Doğal bir dezenfektan görevi gören beyaz sirke temizlik suyuna eklenip kullanılabilir. Ayrıca yüzey temizliğinde özellikle banyo ve mutfak temizliğinde çok etkili sonuçlar vermektedir. Yüzeylerin temizlenmesinde çok aktif rol oynayan beyaz sirke yüzeylere hasar vermeden tüm kirleri almakta ve yüzeylerin uzun süre temiz kalmasını sağlamaktadır.
  • Beyaz sirke cam yüzey temizliği kadar camların temizlenmesinde de çok önemli bir rol oynamaktadır. Camların çizilmeden ve leke izi bırakmadan temizlenmesini sağlamaktadır. Bununla beraber zararlı bakterileri ve mikropları ortadan kaldırdığı için ütü gibi aletlerin temizliğinde çok etkili sonuçlar vermektedir.
  • Beyaz sirkenin yumuşatıcı gibi bir özelliği olduğundan kıyafetlerin temizlenmesinde çok etkilidir. Ayrıca sebzelerin ve meyvelerin temizliğinde normal sudan daha etkili ve daha güçlü temizlediğinden aldığınız ürünlerin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Vazelinle çizik giderme işlemi nasıl yapılır?

Mobilyalarda meydana gelen çizik problemi pek çok kişinin en muzdarip olduğu konular arasında yer alırken, mobilyalarda bulunan çizikleri yok etmek
Püf Noktası

Tükenmez kalemi silmenin yöntemi var mıdır?

Tükenmez kalem, pek çok resmi evrakta kullanılan, çıkarılmayacağı düşüncesi ile yazarken iki kez düşünülen bir kalem türüdür. Tükenmez kalem ile