En ideal ve sağlıklı diyet listesi nasıl olmalıdır? Diyet listesi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler
Diyet yapmak pek çok insanın niyet edip bir türlü sonunu getiremediği bir uygulamadır. Genellikle diyet yapmak isteyen insanların çoğu fazla kilo aldıklarını düşündüklerinden bu işe girişmektedirler. Ancak durum sadece bundan ibaret değildir. Bazı insanlar zayıf olmalarına rağmen kilo alırım endişesiyle yemek yememekte ve hatta kalori hesabı bile yapmaktadır. Ancak bu sanıldığı gibi sağlıklı bir tutum değildir. Nitekim yapılan araştırmalara göre bu tutumu sergileyen insanların pek çoğu daha çabuk hastalanmaktadır. Çünkü vücudun ihtiyacı olan besinleri, vitamin ve mineralleri yeteri miktarda almadıkların vücudun direnci çok çabuk kırılmakta ve bu da hastalıklara kapı aralamaktadır. İnsanların çok az bir kısmı bilinçli diyet yapmaktadır. Çoğu ise diyet yaptıklarını zannederek aslında kendilerini hasta etmektedirler. Özellikle teknolojinin gelişmesiyle internete olan erişim son zamanların en yüksek oranına ulaşmıştır. Bu da her insanın istediği bilgiye anına ulaşabilmesine olanak sağlamaktadır. Ancak her bilgi doğru olmadığından insanların çoğu kolaylıkla hataya düşebilmektedir. Bunun en güzel örneği ise şudur;
“Sürekli ve az yemek kilo vermeyi desteklemektedir.”
Bu bilgi internet ortamında çok fazla dolaşmaktadır. Aslında bu tamamen yalan bir haberdir. Çünkü yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bu beslenme şeklinin vücuda çok ciddi zararlar verdiği tespit edilmiştir. Vücudun dinlenmesi ve kendini toparlaması için belli bir süresinin olması gerekmektedir. Ancak 3 öğünden daha fazla yani sürekli ve az yemek yiyerek başta mide olmak üzere pek çok organın çok fazla çalışmasına ve enerji sarf etmesine sebebiyet vermektedir. Bu durum vücudun sürekli yorgun olmasına ve direncini kırılmasına sebebiyet verdiğinden çok çabuk hastalanmaya sebep olmaktadır.
Günümüz dünyası çok geliştiği için insanların çok büyük bir kısmının yeme içme alışkanlıkları da çok büyük oranda değişmiştir. Düzensiz beslenme, zararlı yemekler yeme, aşırı kızarmış ve yağlı yiyecekler derken normal yemek düzeninin bozulduğunu görmekteyiz. Özellikle sosyal medyanın artık herkesin elinde olmasıyla insanların çok büyük bir kısmı sürekli yemekte ve hareketsiz bir yaşam sürdüklerinden başta obezite olmak üzere şeker hastalığı (diyabet) kanser, yüksek kolesterol ve damar tıkanıklıkları gibi pek çok hastalık son zamanlarda çok yükselmiştir. Nitekim son zamanlarda yapılan araştırmalarda da bunu rahatlıkla görebilmekteyiz. Son zamanların en yüksek rakamlarını görmekteyiz ve bu durum her geçen gün daha da artış göstermektedir. Tüm bu durumlar insanların uyku problemleri yaşamalarına, depresyon, stres ve kaygı gibi psikolojik sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Bu durumlarda insan sağlığını çok ciddi oranda etkilemekte ve vücudun sürekli savunmasız kalmasını sağlayarak dış uyaranlara daha açık hale gelmesine sebebiyet vermektedir.
İnsanların çoğu fazla kilolu olduğunu bildiği halde yine de yemek yemeye devam etmektedirler. Hatta bazı kimseler yemeği ağzına alıp çiğniyor sonrada yutmadan çöpe atıyor. Kimileri insanlar ise yemekleri yiyor ancak daha sonra çeşitli ilaçlarla kendini kusturarak midesini boşaltmaya çalışıyor. Ancak tüm bu uygulamalar neticesiz kalmakta ve en çok zararı vücut görmektedir. Bu durumdan kurtulmanın en önemli kuralı kişiye özgü diyet listesi yapması ve bu listeye sadık kalmasıdır. Çoğu kişi verilen diyet listelerine ilk günler katlansa da daha sonraları kendi bildikleri yollardan devam etmektedirler. Zayıflamak için ortaya pek çok ilaç ve bilimsel bir dayanağı olmayan yollar sunulmaktadır. Bu zararlı uygulamalar çoğu kez insanları ölüme kadar götürebilmektedir. Nitekim buna benzer pek çok vaka ölüm ile sonuçlanmıştır. Onun için bilimsel bir dayanağı olmayan hiçbir yöntemi kesinlikle kullanmamak gerekmektedir. Diyet listeleri hazırlanırken de dikkat edilmesi gereken pek çok adım vardır. Bu adımlara uyulduğu taktide listenin bozulma ihtimalide çok aza düşmektedir. Peki, diyet listesi hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir? Örnek bir diyet listesi nasıl olmalıdır? İşte detaylar…
Diyet listesi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Sağlıklı bir diyet listesi en başta esnek olmalıdır. İnsanların çoğu çok kesin ve esnek olmayan diyet listeleriyle karşılaştıkları için bu durumu sürdürememektedir. Onun için diyet listesinin esnek olması çok önemlidir. Ancak buradaki esneklikten kasıt istediğimiz şeyi yemek değildir. Örneğin diyet listesinde öğlen yemeğinden sonra 1 adet elma yenilmesi gerekiyorsa ve sizler elma yemek istemiyorsanız ona alternatif olan bir meyve yemeniz gerekmektedir. Esneklikten kasıt budur. Diyet listesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise listenin vücudun temel yapı taşlarının (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral) tamamını içermesi gerekmektedir. Yapılan çoğu diyet listesinde vücudun temel gereksinimlerinin tamamı yer almamaktadır. Bu da sağlıksız beslenmeyi beraberinde getirdiğinden insanların bunu sürdürme olasılığını düşürmektedir. Bazı listelerde karbonhidrata hiç yer verilmezken bazı listelerde de yağa hiç yer verilmemektedir. Ancak bunların tamamı yanlış diyet listeleridir. Diyet listesinde vücudun ihtiyaç duyduğu tüm yapı taşlarının mutlaka bulundurulması gerekmektedir.
Diyet listesinde dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise listede yer alan ürünlerin mutlaka dengeli ve yeterli olması gerekmektedir. Zira yeterli olmayan ürünler insanların çok çabuk acıkmasına sebebiyet vermektedir. Bu da listenin terk edilmesine zemin hazırlamaktadır. Ayrıca listede yer alan ürünlerin mutlaka eşit olması gerekmektedir. Bir ürünü fazla koyup diğer ürünleri çok az koymakta çok işe yaramayan bir uygulamadır. Onun için seçilecek ürünlerin dengeli ve yeterli olması çok fazla önem arz etmektedir.
Diyet listeleri hazırlanırken yapılan en büyük hatalardan biriside listeyi herkese genellemek ve herkese aynı gözle bakmaktır. Bireysel farklılıklar dikkate alınmadığında insanların çoğuna aynı liste uygulanmakta ve bu da hiçbir işe yaramamaktadır. İşe yaramadığı gibi de insanlara çok fazla zarar vermektedir. Diyet listesi yapılmadan önce mutlaka ama mutlaka karşıdaki kişinin yaşı, cinsiyeti, maddi durumu, sağlıksal rahatsızlığının olup olmaması, alerjisi olan ürünlerin olup olmaması, beslenme alışkanlıkları ve çalışma koşulları gibi kriterler mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kriterler çoğu diyetisyen tarafından bazen atlanmaktadır. Ancak her insan farklı olduğundan herkese özel bir diyet listesinin yapılması gerekmektedir. O liste için de bu ve buna benzer kriterlerin mutlaka göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Diyet listesinde dikkat edilecek bir başka meselede seçilecek ürünlerin kolay hazırlanıyor olması, kolay ulaşılabilir olması ve rahatlıkla sindirilebilir olmasıdır. Diyet listesinde yer alan ürünlerin temini ve yapılışı konusunda zorlukların yaşanmaması diyet listesine olan bağlılığı arttıracaktır. Bu da istenilen sonuçları beraberinde getireceğinden belirlenen hedefe ulaşılmış olacaktır. Diyet yemeklerinden bahis açılınca çoğu insanın aklına ilk gelen şeyler şunlar olmaktadır. Yağsız, tuzsuz ve lezzetsiz yemekler gelmektedir. Ancak bu durum tamamen yanlıştır. Çünkü vücudun temel yapı taşlarından birisi yağladır. Yağlar vücudun ihtiyaç duyduğu ve mutlaka alınması gereken asitleri içermektedir. Onun için diyet yemeklerindeki algının değişmesi gerekmektedir. Vücudun yağlara da tuzlara da ihtiyacı olmaktadır.
Diyet listesinde yapılan en büyük hatalardan biride vücudun alışık olduğu besinlerin birken kesilmesidir. Bu durum vücudun adapte olmasını çok fazla zorlaştırdığından maalesef istenilen başarıyı getirememektedir. Vücudun alışık olduğu ürünleri birden kesmek yerine zamanla azaltarak istenilmeyen besinlerin kesilmesi daha sağlıklı olacaktır.