Dünyanın en sağlıklı baharatı olan sumağın faydaları. ‘Sumak çayı’ nasıl yapılır?
Anadolu coğrafyası pek çok farklı bitki türüne ev sahipliği yapan bir bölgedir. İçerisinde bulunan binlerce hatta on binlerce farklı bitki türü dünyanın pek çok yerinde yetişmeyen bitkilerdir. Pek çok bitkinin anavatanı olma özelliğine sahip olan Anadolu coğrafyası, bu bitkilerin tüm dünyaya yayıldığı ilk nokta olarak kabul edilmektedir. Bu bitkilerden biriside hiç kuşkusuz sumak bitkisidir. Ülkemiz sınırları içerisinde sadece Doğu Anadolu Bölgesinde yetişmeyen sumak, geri kalan tüm bölgelerimizde yetişmektedir. Dünyada da en fazla Güney Avrupa, Akdeniz, Kuzey Afrika, İran ve Afganistan’da yetiştirilmektedir. Sumak genellikle baharat olarak kullanıldığından özellikle Orta Doğu ülkeleri için ekstra daha fazla önem arz etmektedir. Ayrıca sumak dünyanın en sağlıklı baharatı olarak bilinmektedir. Ülkemizin pek çok farklı noktasında çok fazla yetişen sumak bitkisi, çok eski zamanlardan beridir şifa niyetiyle kullanılmaktadır. Başta tıp olmak üzere pek çok farklı alanda geniş kullanım alanları bulunmaktadır.
Yaklaşık olarak 150 çeşidi bulunan sumak, pek çok alanda kullanılan bir üründür. Ancak 150 çeşidinin tamamı kullanılmamaktadır. Çünkü bazı türleri zehirli olduğundan çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Sumak çalı şeklinde bir bitki olup meyvesi de küre şeklinde kırmızı renge sahiptir. Pek çok farklı kullanım alanı bulunan sumak, geçmişten günümüze önemini hiç yitirmeden halen aktif bir şekilde kullanılmaktadır. İçeriğindeki maddeler sayesinde çok fazla mineral ve vitamin içerdiğinden insan sağlığı açısından son derecede önemlilik arz etmektedir. İnsanlar pek çok meyveyi, sebzeyi ve bitkiyi ilk olarak hastalıklara şifa yani sağlık için kullandıklarından sumakta ilk olarak sağlık için kullanılmıştır. Özellikle ilaçların yapımında, yemeklerde ve daha pek çok alanda ilk önce sağlık amaçlanmıştır. Gelişen dünya ve gelişen teknoloji sayesinde sumak artık sadece tıpta değil pek çok farklı alanda aktif rol oynamaktadır.
Sumak Covid 19 salgınından (pandemi) önce pek bilinen ve duyulan bir ürün değildi. Ancak tüm dünyayı sarıp kavuran Covid 19 salgını ile sumağın değeri ve önemi de artmıştır. Çünkü virüse karşı anti bakteriyel bir özelliğe sahipti. Bu da sumağın önem kazanmasına ve bilinir hale gelmesine sebebiyet verdi. Gelişen teknoloji ve artan bilgi birikimleri sayesinde doğamızda bulunan pek çok ürün incelenme altına alınmıştır. Yapılan bilimsel çalışmalarla doğada bulunan ürünlerin ne gibi faydaları ve ya zararları olduğu tespit edilmiş ve sınıflandırılmıştır. Bu araştırmalara sumakta dâhil olmuş ve faydaları karşısında tahminlerimiz çok az kalmıştır. Çok eskilerden beridir kullanılan sumağın yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde çok fazla özelliğe ve faydaya sahip olduğu tespit edilmiştir. İçerdiği özellikler ve faydalar bizlerin tahminlerini de geçmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde sumağın faydalarını şöyle özetlememiz doğru olacaktır;
Sumağın faydaları nelerdir?
- Kan şekerini dengelemektedir.
- Midede meydana gelen rahatsızlıklara karşı çok etkili bir yöntemdir.
- İshale ve kabızlığa iyi gelerek bağırsakta ağrıların oluşmasını engellemektedir.
- Çok güçlü bir antioksidandır.
- Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
- Hazımsızlığa iyi gelmektedir.
- Sindirim sorunlarının önüne geçmektedir.
- Balgam ve kuru öksürüğe iyi gelmektedir.
- Kansere karşı iyi bir tedavi yöntemidir.
- Grip ve nezleye karşı vücudu savunmakta ve hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.
- Hastalıklara yakalanma oranını en aza indirmektedir.
- Doğal bir idrar sökücüdür.
- Metabolizmayı hızlandırmaktadır.
- Vücudun daha dinç ve enerjik olmasını sağlamaktadır.
- İltihaplara karşı vücudun kendini hızlıca toparlamasını sağlamaktadır.
- Kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı tam koruma sağlamaktadır.
- Kalp krizi, felç ve buna benzer durumların yaşanmamasını sağlamaktadır.
- Regl ağrılarının daha rahat geçmesini sağlamaktadır.
- Cildin daha genç kalmasını sağlamaktadır.
- Kırışıklığın oluşmasını önlemektedir.
- Cildin daha temiz ve parlak olmasını sağlamaktadır.
- Tokluk hissi uyandırdığından zayıflamayı ve kilo vermeyi desteklemektedir.
Sumak sadece baharattan ibaret bir ürün değildir. Aynı zamanda pek çok hastalığa da şifa kaynağıdır. Özellikle içerisindeki maddeler sayesinde insan sağlığı için vazgeçilmez bir konumda yer almaktadır. Baharat olarak kullanılmasının dışında tıpta, güzellikle ve daha pek çok yerde ana madde olarak kullanılmaktadır. Özellikle ilaçların yapımında çok aktif rol oynadığından sağlık alanında sıklıkla kullanılan bir üründür. Kan şekerini dengelemekte ve midede meydana gelen pek çok sorunu çözmektedir. Ayrıca vücutta meydana gelen iltihapların daha hızlı ve erken iyileşmesi için çok önemli rol oynamaktadır.
Kalp ve damar hastalıklarına karşıda sumak çok etkili bir tedavi yöntemidir. Özellikle kalp krizi, damar tıkanıklığı ve felç gibi hastalıkların oluşma olasılığını en aza indirmekte ve vücuda tam koruma sağlamaktadır. Çok güçlü bir antioksidan olduğundan vücutta biriken toksin maddelerin (zararlı maddeler) atılmasını sağlamaktadır. Bu sayede vücudun daha dirençli ve enerjik olmasının yolunu açmaktadır. Bunun dışında hastalıklara yakalanma ihtimalini de en aza indirmekte ve tam koruma sağlamaktadır. Ayrıca kabızlığa ve ishale de iyi geldiğinden bağırsaklarda hasarların, ağrıların oluşmasını önlemektedir.
Sumak aynı zamanda cilt sağlığı ve güzelliği açısından da çok önemlidir. Cildin daha parlak ve güzel olmasını sağlamaktadır. Yaşlanma belirtilerini de yok ettiğinden cildin sürekli genç görünmesini sağlamaktadır. Kırışıklıklar başta olmak üzere pek çok cilt sorununun oluşmasını önlemektedir. Günümüzde de kozmetik alanında çok fazla kullanılmaktadır. 150’ye yakın çeşidi bulunduğundan her çeşidinin ayrı bir özelliği bulunmaktadır. Bazı türleri zehirli olsa da sumak geçmişten günümüze çok fazla kullanılan bir ürün olmuştur. Günümüzde de başta yemekler olmak üzere tıpta, kozmetikte ve daha pek çok yerde aktif olarak kullanılmaktadır.
Sumak öyle bir ürün ki her alanda kullanıldığından çayı bile yapılmaktadır. Yemeklerin yanında, bazı kozmetik ürünlerinde ve pek çok ilacın yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. İnsanlar tarafından özellikle Covid 19 virüsünden sonra insanların çok büyük bir kısmı sumak çayına yönelmiş durumdadır. Peki, sumak çayı nasıl yapılır? Hangi noktalara dikkat edilmelidir? Sumak çayının faydaları nelerdir? İşte detaylar…
Sumak çayının faydaları nelerdir?
- Doğal bir antioksidandır.
- Vücutta biriken toksinleri (zararlı maddeler)
- Kalp sağlığı için çok iyidir.
- Kolesterolü düşürür.
- Kansere karşı koruma sağlar.
- Cilt sağlığına iyi geldiğinden cilt sorunlarını çözmede yardımcıdır.
- Kilo vermeyi hızlandırmaktadır.
- Solunum yolunda meydana gelen rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
- İltihaplara iyi gelmektedir.
- Kas ağrılarına çok iyi gelmekte ve ağrıları hafifletmektedir.
- Kemik sağlığına çok iyi gelmekte ve kemiklerin güçlenmesine destek olmaktadır.
- Pek çok hastalığa karşı vücudu korumaktadır.
Sumak çayının daha pek çok faydası bulunmaktadır. Ancak genel olarak özetlemek gerekirse bunları ve buna benzer özellikleri sıralayabiliriz. Uzmanların da sıklıkla tavsiye ettiği bir çay olduğunda sağlık için çok önemlidir. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı kullanılması çok önem arz etmektedir. Peki, sumak çayı nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmelidir?
Videolu anlatım: SUMAK ÇAYI NASIL YAPILIR ? FAYDALARI NELERDİR?
Sumak çayı nasıl yapılır?
Sumak çayının yapımı oldukça basit ve pratiktir. Yapılması gereken tek şey bir su kaynatmak ve üzerine sumak atmaktır. Burada şuna dikkat edilmelidir. Sumağın hem yaprağını hem de tohumunu kullanabilirsiniz. Su kaynadığında suya sumak tohumları ve ya yaprakları atarak demlenmesini bekleyin. Demlenme işlemiş bittikten sonra da suyu süzgeç yardımıyla süzün ve çayınızı içeceğiniz bardağa ilave ederek tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun
gülizar
Mayıs 2, 2023Be kadar faydalı bilemem ama neredeyse her gün tüketiyorum. Hem hafif ekişili ve hem tatlı, lezzetli bir baharat.