Sağlık

Karahindibanın faydaları nelerdir, karahindibayı nasıl tüketmeliyiz?

İnsanlı tarihi boyunca bitkilerin tedavi amaçlı kullanıldığını bilmekteyiz. Geçmişte hem medikal hem de beslenme amaçları ile toplanana ve kullanılan bitkiler son yüzyılda ise yerlerini kimyasal ürünlere bırakmışlardı. Ancak son yıllarda sağlıklı yaşam alışkanlıklarının tekrar popüler olması ile birlikte bitkiler sağlıklı yapıları ile yeniden ön plana çıkmaya başladı. Son yıllarda adı sıkça duyulmaya başlayan ve uzmanlar tarafından tüketimi tavsiye edilen karahindiba da bu kapsamda araştırılan bitkiler arasında yer alıyor.

Karahindiba nedir?

Asya coğrafyasında çok uzun yıllardır kullanılan karahindiba, papatyagiller familyasına ait bir çiçekli bitkidir. Anavatanı Avrupa olan karahindiba, yapraklarından köklerine kadar kullanılan bir bitki çeşididir. Geçmişte tıbbi anlamda çok yaygın bir şekilde kullanılan karahindiba yeşil yapraklı ve sarı çiçekli bir bitki olmasına rağmen karahindiba olarak bilinmektedir. Farklı coğrafyalarda farklı isimlerle anılsa da, ortak olarak pek çok ülke kültüründe görülmektedir. Geçmişte tedavi maksatlı kullanılmıştır. Günümüzde etkisi unutulmuş gibi görünse de, kullanılması hala tavsiye edilmektedir.

Karahindibayı nasıl tüketmeliyiz?

Karahindiba bitkisi tüketim bakımından papatya le aynı nitelikleri taşımaktadır. Karahindiba geçmişte krem olarak kullanılmak üzere taze şekilde ezilip macun haline getirilen bir bitkiydi. Günümüzde ise genel tüketim şekli bitki çayı yapmaktır. Karahindiba tüketmek isteyenler papatya çayı hazırlar gibi karahindibayı kaynar su içerisinde bekletebilir, demlendikten sonra yaprakları süzebilir ve dilerlerse bal ya da limon le tatlandırarak tüketebilirler. Karahindiba aynı zamanda tat verici olarak yemekleri pişirirken de kullanılabilir ancak bu tüketim daha seyrek şekilde tercih edilmektedir.

Karahindiba bitkisinin faydaları nelerdir?

Karahindiba bitkisi uzun yıllar boyunca insan sağlığını desteklemesi için özellikle Mısır, Orta Asya Türk devletleri ve Çin tarafından yani genel olarak Asya kıtasında kullanılmıştır. Güney Amerika ve Avrupa’da da medikal anlamda kullanılan karahindiba bitkisinin düzenli tüketimi ile insan sağlığına faydaları şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Bağışıklığı güçlendirir

Karahindiba bitkisi antioksidan bakımından zengin bir bitkidir. İçeriğinde hücreleri hasardan koruyan bir antioksidan olan beta-karoten bulunmaktadır. Bu antioksidan sayesinde karahindiba hücre hasarının önüne geçer ve hücreleri zararlı oluşumlara karşı korumaya alır. bu sayede de karahindibanın düzenli tüketimi vücudu hastalıklardan korumaktadır. Aynı zamanda hücrelerde meydana gelebilecek kalıcı hasar riskinin de önüne geçtiği bilinir.

Sindirime yardımcı olur

Karahindiba bitkisi sindirim sistemini düzenlemekte ve daha kolay bir sindirim sağlamakta yardımcı rol oynaması ile de kullanılır. Özellikle kabızlık gibi bağırsak sorunlarına iyi geldiği bilinen karahindiba, bağırsak florasını iyileştirmeye yardımcı olur. Yararlı bakteri oluşumuna katkı sağlayan karahindiba düzenli olarak tüketildiği zaman sindirim yolu hastalıklarının da önüne geçilmesinde yardımcı rol oynar.

Kan basıncını düşürür

Karahindiba iyi bir potasyum kaynağı olarak bilinmektedir. Kandaki potasyum ise kan basıncını düşürmeye ve bu şekilde yüksek tansiyonu tedavi etmeye katkı sağlar. Potasyum takviyelerinin alınması ile birlikte kan basıncı düşürülür ve yüksek tansiyon sorunu çözülür. Karahindiba içerdiği potasyum değeri sayesinde bu etkiyi doğal olarak sağlamaktadır.

Kan şekerini düzenler

Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan karahindiba, aynı zamanda kan şekerin de dengelemede kullanılmaktadır. Kan şekerini dengeleyerek tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde kullanılabilen karahindiba, kan şekerinin ve açlık kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol oynamaktadır. Antioksidatif özellik göstererek kan şekerinin aşırı yükselmesinin önüne geçer.

Kolesterolü düşürür

Karahindiba bitkisi sağlıklı yapısı ile vücutta kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerinin düşürülmesine katkı sağlar. Aynı zamanda HDL olarak bilinen iyi kolesterolün yükselmesine katkı sağlayan karahindiba, kolesterol sorununa çare olarak kalp ve damar sağlığını koruyan bitkiler arasında yer almaktadır.

Kilo vermeye yardımcı olur

Karahindiba bitkisi çoğu bitki çayının ortak faydası olan kilo vermeye yardımcı olma özelliğini paylaşmaktadır. Vücuttan ödem atılmasını sağlayan karahindiba bu şekilde bazal metabolizmanın hızlanmasına katkı sağlar. Aynı zamanda karahindiba yağ emilimini azaltarak vücuttan yağın daha hızlı atılmasını sağlamaktadır. Karahindiba düzenli tüketildiği zaman vücut ödem tutmaz, kilo vermek kolaylaşır.

Kansere karşı koruyucudur

Karahindiba bitkisi hücre hasarının önüne geçerek hem bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar hem de bu özelliği ile kanserli hücre oluşumunu engeller. Karahindiba kanserli hücre oluşumu sonrasında kanser hücresinin büyümesini ve yayılmasını yavaşlatan bileşenlere içeriyor. Karahindibanın özellikle karaciğer kanseri üzerinde etkili olduğu yapılan araştıralar ile ortaya konuluyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Tırnaktaki beyaz leke hangi vitamin eksikliğine işarettir?

En az 3 insandan bir tanesinin tırnaklarında beyaz lekeler görülüyor. Bu lekelerin nedeni ise süreli olarak merak edilen bir konu
Sağlık

Horlamaya nasıl son verebiliriz? Horlamaya karşı doğal ve bitkisel çözüm

Horlama yüzünden boşanmayın, çözümü var! Türkiye’de 20 milyondan fazla insanın sorunu olan horlamanın çok basit tedavi yöntemleri de var. Üstelik