Sağlık

Tokluk kan şekeri kaç olmalıdır?

Kan şekeri, insanlar için oldukça önemli bir değerdir. Genellikle şekerli gıdaları alınmaması gerektiği söylenir. Ancak bu çok yanlış bir eylem olur. Doğada insanalara sunulmuş olan besinler içerisine sağlıklı şekerler yer almaktadır. Bu sağlıklı şekerler, insan sağlığı için oldukça önem arz etektedir. Kan şekerinin belirli seviyeler arasında olması gerekiyor. Ancak kan şekerinin iki farklı ölçüm tekniği vardır. Bu yazımızda sizlere, kan şekerini ne olduğundan ve kan şekeri değerlerinin nasıl olması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Kan şekeri nedir?

Kan şekeri, damarlarımızda dolaşan kan içerisindeki yer alan glikoz miktarıdır. Vücudumuz glikozu kendiliğinden sentezlediği zaman, kan şekeri dengesizlikleri oluşmaz. Ancak dışarıdan yapay glikoz aldığımızda, kan şekeri engesizlikleri oluşabilmektedir. Kanımızdaki şeker miktarı, diğer doku ve organlara ulaşarak onlara enerji sağlar. Ancak bu şeker miktarının az olması vücut fonksiyonların yeterli bir şekilde çalışmamasına, şeker miktarının gereğinden fazla olması ise doku ve organ hasarına neden olabilir. Aynı şekilde şeker miktarının fazla olması, kilo problemlerine de yol açabilmektedir. Ancak vücudumuzun bu duruma karşı bir koruma sistemi vardır. Kandaki glikoz oranı yükseldiği zaman pankreasta yer alan beta hücreleri, insülin hormonu üretir. Bu hormon sayesinde kanımızdaki yüksek orandaki glikoz hücrelere hapsedilir ve kan şekeri oranı dengelenir. Bunlar ile birlikte iki farklı kan şekeri vardır. Bu kan şekerlerinin ölçüm zamanları birbirinden farklıdır. Açlık ve tokluk kan şekeri olarak ölçülen bu değerlerin de kendilerine göre belirli uygun seviyeleri bulunmaktadır. Tokluk ve açlık kan şekerinin olması gerektiği belli seviyelere dikkat edilmelidir.

Tokluk kan şekeri nedir?

Tokluk kan şekeri, vücuda besin alındıktan 2 saat sonra ölçlen kan şekerine denilmektedir. Tokluk kan şekeri, genellikle yemek yenildikten sonra ölçülmelidir. Tokluk kan şekerini en doğru bir biçimde ölçmek için ise yemek yedikten sonra en az 2 saat kadar beklenilmesi gerekiyor. Bu sayede doğru bir şekilde tokluk kan şekeri ölçümü yapabilirsiniz.

Açlık kan şekeri nedir?

Açlık kan şekeri ise tokluk kan şekerinden ziyade, sabah uyandığınızda ölçmüş olduğunuz kan şekerine denilmektedir. Açlık kan şekeri ölçümü yapmak için uyandıktan yarım saat sonrasına kadar herhangi bir besin tüketilmemeli ve sonrasında da ölçüm yapılmalıdır. Açlık kan şekerinin doğru bir şekilde ölçülebilmesi için en az 8 saat kadar aç kalınması gerekmektedir.

İdeal kan şekeri kaç olmalı?

İnsanların ideal bir kan şekeri seviyesi olmalı. Genel olarak bu seviye herkes için aynıdır. fakat düzensiz beslenme ve kilo problemleri nedeni ile kan şekeri seviyesinde dengesizlikler görülebilmektedir. Bütün bunlara ek olarak bazı insanlar vücutlarında yeterli miktarlarda insülin üretemez. Bu gibi durumlarda ise diyabet denilen şeker hastalığı ortaya çıkar. İdeal kan şekeri, tokluk ve açlık kan şekerleri seviyelerinden değişiklik gösterir.

Açlık kan şekeri kaç olmalı?

Açlık kan şekeri ölçümü, en az 8 saatlik bir süre içerisinde yemek yenilmediği durumlarda doğru bir şekilde ölçülebilir. Bu yüzden de açlık kan şekeri ölçümü sırasında bu detaya oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. Bununla birlikte açlık kan şekeri ortalama olarak 70-100 mg/dl seviyesi aralığında olmalıdır. 125 mg/dl seviyesinin üstünde bir açlık kan şekeri varsa, şeker hastası olabilirsiniz. Ek olarak açlık kan şekerinin 60 mg/dl seviyesinin de altına düşmemesi gerekiyor. bu duruma hipoglisemi deniliyor ve oldukça tehlikeli bir durumdur. Bu gibi durumlarda direkt olarak bir uzmana görülmeli ve gerekli tedavi yöntemlerini uygulamalısınız.

Tokluk kan şekeri kaç olmalı?

Tokluk kan şekeri ölçümü yaparken, dikkat etmeniz gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Bu husus ise tokluk kan şekeri ölçümünden iki saat önce besin almış olmanız. Bu sayede yemek yedikten sonra kan şekeriniz 2 saat içerisinde tokluk kan şekeri seviyesine dengelenecektir. Tokluk kan şekeri 140 mg/dl seviyesine kadar normal kabul edilir.  Ancak 140-200 mg/dl seviyesi arasında bir tokluk şekeriniz bulunuyorsa, siz büyük bi ihtimal gizli şeker hastasınızdır. Bununla birlikte bu seviye 200 mg/dl seviyesinin üzerinde yer alıyorsa, şeker hastası olarak kabul ediliyorsunuz demektir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı
Sağlık

Duyunca inanamayacaksınız. Süpürge tohumunun faydaları nelerdir?

Bilimsel adı calluna vulgaris olan süpürge otu, tohumu ile insanlara şifa dağıtmaktadır. Halk arasında ise funda bitkisi olarak bilinen süpürge