Çikolatanın vücuda sağladığı faydalar nelerdir? Tanrıların yemeği olarak adlandırılan çikolatanın insanlara kazandırdıkları
Çikolata günümüzde insanların vazgeçilmezleri arasında belkide ilk sırada yer almaktadır. Çeşit çeşit bulunması, her damak zevkine göre çikolataların bulunması ve dahası ile günümüzün en çok tüketilen ürünlerinden birisidir. Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği bir ürün olan çikolata günümüzden tam 4000 yıl önce bulunmuş ve kullanılmıştır. Elimizde bulunan tarihi kaynaklara göre çikolata ilk olarak Amerika kıtasında kullanılmıştır. Amerika kıtasında özellikle Orta Amerika bölgesinde yer alan Meksika topraklarında ilk kez çikolata Aztek ve Maya medeniyetleri tarafından bir içecek olarak tüketilmiştir. İnsanların çok büyük bir kısmı çikolatanın Belçika’ya ait olduğunu düşünmektedir. Bu düşüncenin etkili olmasında sosyal medya hiç şüphesiz en büyük etkendir. Belçika topraklarında çikolata yetişmemesine rağmen en çok çikolata alan ve işleyerek tekrardan dünyaya satan ülke Belçika olduğundan pek çok insan çikolatayı Belçika ile özdeşleştirmiş durumdadır. Durum sanıldığı gibi değildir. Yapılan araştırmalar neticesinde çikolata ilk kez Amerika kıtasında Aztekler tarafından kullanılmıştır. Eldeki tarihi belgelerde bunu desteklemektedir. Çikolata coğrafi keşiflere kadar hiç bilinmeyen ve tanınmayan bir üründü. Çünkü sadece Amerika kıtasında bulunmaktaydı. Ancak 15 ve 16. Yüzyıllarda yapılmış olan coğrafi keşifler sayesinde tüm dünya çikolata ile tanışmış ve eskiden olduğu gibi günümüzde de çok fazla rağbet görmektedir.
Çikolata ilk kez Amerika kıtasında doğmuş ve ardından tüm dünyaya yayılmıştır. Özellikle dünyaya çikolatanın yayılmasında coğrafi keşiflerin çok büyük bir katkısı bulunmaktadır. Ülkemiz sınırları içerisinde ilk çikolata 17. Yüzyılda gelmiştir. Günümüzde başta Amerika olmak üzere Afrika ve Asya gibi pek çok farklı noktalarda çikolata yetiştirilmektedir. Çok fazla ilgi gördüğünden çikolata ciddi bir ekonomik değer taşımaktadır. Dünyanın pek çok farklı bölgesinde binlerce hatta milyonlarca insana umut olmuş durumdadır. İnsanların büyük bir kısmı geçimlerini kakao toplayarak karşılamaktadır. Çikolata aslında bir meyve olup kakao çekirdeğinden elde edilmektedir. Dünyanın pek çok farklı noktasında büyük kakao fabrikaları bulunmaktadır. Bu fabrikalar genellikle ham maddeye yakın yerlerde olduğundan o bölgenin istihdam oranlarını da çok ciddi şekilde etkilemektedir.
Çikolata günümüzde pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Yüzlerce hatta binlerce farklı markası ile dünyanın en çok tüketilen ürünlerinden birisidir. Özellikle vücuda enerji ve mutluluk vermesinden dolayı çok sevilmekte ve tüketilmektedir. Sabah, öğle, akşam hiç fark etmeksizin hemen hemen her zamanda, her saatte tüketilmektedir. İnsanları hem ruh sağlığı açısından hem de fiziksel sağlık açısından çok fazla etkilemektedir. Vücuda enerji verdiğinden fiziksel olarak daha sağlıklı olmayı sağlamaktadır. Mutluluk hormonunun salgılanmasını sağladığı için de insanların ruh sağlığını olumlu anlamda etkilemektedir. Özellikle çayın ve ya kahvenin yanında çok fazla tüketilmektedir. Çikolatanın ana maddesi kakaodur. Kakao ise tam bir şifa deposu konumundadır. Çikolata içerisinde bol miktarda, çinko, bakır, potasyum, magnezyum, demir, kükürt ve kalsiyum mineralleri bulunmaktadır. Tüm bunlar sağlıklı bir birey için olmazsa olmaz yapı taşlarıdır.
Çikolatanın pek çok farklı kullanım alanı bulunmaktadır. Soslarda, tatlılarda, bazı yemeklerde ve daha bir sürü yerde ana madde olarak kullanılmaktadır. Bazen meze görevi de görebilmektedir. Vitamin yönünden de (B ve E vitaminleri) çok zengin bir üründür. Ölçüyü kaçırmadan tüketilmesi uzmanlar tarafından da söylenmektedir. Günümüzde yüzlerce hatta binlerce çikolata çeşidi olduğundan hangisinin gerçekten sağlıklı olduğunu seçmede zorluk yaşayabiliriz. Çünkü bazı çikolatalarda kakaodan çok katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu da başta dişler olmak üzere pek çok sağlıksal probleme yol açmaktadır. Onun için çikolata alırken özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bilimin ve teknolojinin ilerlemesiyle beraber çikolatanın yapısı araştırılmış ve içerisinde bulunan yararları ortaya çıkarılmıştır. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde tarihi 4000 yıl kadar eski olan bu ürünün faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Çikolatanın faydaları nelerdir?
- Kalp dostudur ve kalp sağlığını korumaktadır.
- Vücuda enerji vererek daha dirençli olmasını sağlamaktadır.
- Mutluluk hormonunun aktif olmasını sağladığından insanların ruhsal olarak daha sağlıklı ve huzurlu olmalarını sağlamaktadır.
- Bağırsak dostudur.
- Vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir depodur.
- İnsülin hormonunu dengelemektedir.
- Çok güçlü bir antioksidan görevi görmektedir.
- Alzheimeri en aza indirmektedir.
- Beyin fonksiyonlarının tam çalışmasını desteklemektedir.
- Damar tıkanıklığının oluşmasını engellemektedir.
- Kanın akışını düzenlemektedir
- Cilt lekelerinin giderilmesinde de etkili olduğu saptanmıştır.
- Kötü kolesterolü düşürmektedir.
- Cilt sağlığını korumakta ve yaşlanmayı geciktirmektedir.
- Sinir sistemini rahatlattığından stresi ve yorgunluğu söküp atmaktadır.
- Kalp krizini engellemektedir.
- Kansere karşı etkili bir silah olduğu kanıtlanmıştır.
Çikolatanın daha pek çok faydası ve özelliği bulunmaktadır. Yapılan tüm bilimsel araştırmalar çikolatanın çok fazla önemli olduğunu ve insan sağlığı için vazgeçilmez bir konumda yer aldığını ortaya koymaktadır. Tarihi çok eskilere dayanan bu ürün, ilk olarak Aztek ve Maya uygarlıklarında kullanılmış ve Tanrıların yemeği olarak isimlendirilerek ne kadar değerli olduğu açıkça ortaya konulmuştur. Tarihin pek çok devrinde her toplumda çok fazla kullanılan çikolata coğrafi keşiflerin yapılması ve Amerika kıtasının dışına çıkarılmasıyla tüm dünya çikolata ile tanışır. İlk kez denizci Kristof Kolomb kakaoyu görür ve pek anlam veremez. Ardından sömürgeler kurulur ve zamanla pek çok ürün dünyanın pek çok farklı bölgesine taşınır. Bu taşınan ürünlerden biriside çikolatadır. Günümüzde pek çok farklı noktada üretimi yapılmaktadır.
Araştırmalar çikolatanın insan sağlığına ve cildine çok büyük faydalar sağladığını ortaya koymuştur. Çikolata kalp sağlığını koruduğundan kalp krizi gibi sorunların oluşmasını önlemektedir. Ayrıca kan akışını düzenlemekte ve damarlarda herhangi bir sorunun, tıkanmanın oluşmamasını sağlamaktadır. Vücuda bol enerji verdiğinden mutlaka her gün kullanılması önerilmektedir. Enerjisi bol olduğundan vücudun direncini arttırmaktadır. Bu da dış uyaranlara, hastalıklara karşı daha dayanıklı olmamızı sağlamaktadır. Ayrıca çikolata insanların hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak daha sağlıklı ve mutlu olmalarını sağlamaktadır. Fiziksel olarak vücuda bol enerji sağlamaktadır. Bunun yanında mutluluk hormonunun aktif olarak çalışmasını sağladığından ruhsal olarak insanların daha sağlıklı olmalarına katkı sağlamaktadır.
Çikolata araştırıldığında içeriğinde çok fazla mineral ve vitamin olduğu belirtilmiştir. Tüm bunlar insan vücudunun ihtiyaçlarını karşılaması için çok önemlidir. Ayrıca insülin hormonunu dengelemektedir. Bunun yanında çikolata beyin sağlığı için de çok önemli bir yer almaktadır. Beyinde meydana gelen unutmaları, hasarları ve rahatsızlıkları önlemektedir. Özellikle yaşın ilerlemesiyle beraber alzheimer riski artacağından bunun önüne geçmektedir. Beynin tüm fonksiyonlarının çalışmasını ve konsantrasyonunu arttırmaktadır. Çikolata aynı zamanda cilt sağlığı için de çok bük önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalar da bu kanıyı desteklemektedir. Özellikle cilt lekelerini giderilmesinde çikolatanın çok aktif rol oynadığı tespit edilmiştir. Bununla beraber sinir sistemini rahatlattığından stres, kaygı ve yorgunluğu almakta ve insanların daha sakın ve dingin olmasını sağlamaktadır. Ruhsal olarak insanların sağlıklı olmalarını sağladığı için psikolojik olarak tüm günün güzel geçmesini sağlamaktadır. İnsanlar mutlu olduklarından hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak bir doyuma ulaşacaklardır. Her geçen gün çikolatanın yepyeni bir özelliği, bir faydası bulunmaktadır. Bilimsel araştırmalara göre çikolata kansere karşı çok etkili bir silah olup insan sağlığı için çok kritik görevler üstlenmektedir.