Teknoloji

Dünyanın en ucuz telefonu hangisidir?

Teknoloji gelişmelerin her geçen gün sıklaşarak hayatımıza dahil olması le birlikte insanlar daha ucuza daha teknolojik bir yaşam elde etmek için alternatifler aramaya başladılar. Özellikle global olarak etkili olan enflasyonun tüm dünyayı etkilemesi le birlikte teknolojik ürünlerin fiyatları da artmaya başlamıştı. Ancak her en kadar bir Apple ya da Samsung kadar kaliteli olmasalar da, hala çok ucuz fiyatlara satılan telefonlar piyasada yerlerini almaya devam ediyorlar. Bu yazımızda sizler için dünyanın en ucuz telefonunu araştırdık.

Dünyanın en ucuz telefonu hangisidir?

Dünyada pek çok farklı ülkenin kendi teknoloji firmaları tarafından üretilen ve satışının gerçekleştirilmesine devam edilen bazı teknolojik cihazlar var. Bu cihazların isimleri daha az biliniyor çünkü çoğuz aman ucuz ve daha alt segment olan bu ürünler yerel şekilde satılıyorlar. Özellikle farklı coğrafi koşullarda farklı firmalar ile anlaşılmasından kaynaklı olarak çok geniş bir kullanım hacmine sahip olamayan bazı telefon modellerinin henüz ismini bile duymadık. Yine de dünyada üretilmiş ve satılmış olan son yıllarda ortaya çıkmış bazı telefonlar var ki, fiyatları neredeyse suda ucuz. Dünyanın en ucuz telefonu lakabını almaya hak kazanmış toplamda iki telefon var. Bu telefonlardan ilki Hindistan merkezli Ringing Bells şirketine ait Freedom 251, diğeri ise yine Hindistan merkezli Jio Platforms firmasının JioPhone Next model akıllı telefonu.

Freedom 251

Freedom 251 model akıllı telefon, ilk olarak 2016 yılında tanıtılmıştı. Tanıtıldığı zaman pek çok kişi tarafından rağbet görmeye başlayan telefonun bu kadar çok beğenilmesinin tabii ki ilk neden fiyatının ucuzluğuydu. Freedom 251 için bir kampanya düzenlendi ve ön sipariş verenlere telefonun 3,5 dolar ücretinden satılacağı açıklandı. Daha sonra ise telefonun fiyatı kampanya sonunda 500 rupi yani 7,5 dolar seviyesine çıkacaktı. Telefonun özellikleri de yılına göre oldukça başarılı bir fiyat performans skalası ortaya koyuyordu. Hatta ön sipariş için açılan site ilk açıldığı anda çöktü çünkü talep çok fazlaydı. Daha sonra ise insanların akıllarına bazı soru işaretleri gelmeye başladı. Telefon için tanıtım görsellerinde iPhone ikonları bulunuyor ve telefonun modeli Çin’de piyasaya sürülen bir telefonun beyaz rengi olarak göze çarpıyordu. Ancak fiyatı çok daha ucuzdu.

Telefon için olumsuz fikirler ortaya atılmaya başladıkça bu fikirler bir çığ gibi büyüdü ve sonunda firmanın bir dolandırıcılık ağı kurmaya yeltendiği kanısı ile insanlar mahkemeye koşmaya baladı. Firma sahibi her ne kadar paraları iade etse, insanlar telefonu ellerine ulaştığı zaman ödemeyi yapabileceklerini belirtse de ve hatta 5.000 tane telefonun şimdiye kadar sahiplerine ulaştırıldığını açıklasa da sonuç firma sahibinin tutuklanması oldu. Sonu kötü biten bu hikayeden geriye Freedom 251 modelinin teknik özellikleri kaldı ve onalar ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Freedom 251 teknik özellikleri

Özellikler
Ekran
4 inç, 540 x 960
İşlemci
1.3 GHz dört çekirdekli işlemci
RAM1 GB RAM
Depolama
8 GB depolama alanı (32 GB’a kadar destek)
Kamera
3.2 MP arka kamera ve 0.3 MP ön kamera
Batarya
1450 mAh batarya kapasitesi

JioPhone Next

Freedom 251 modeli çok bahtsız günlerden geçmiş olsa da, JioPhone Next aslında daha başarılı bir girişim olarak görülüyor. Yine Hindistan merkezli bir firma olan Jio Platforms tarafından 2021 yılında geliştirilen JioPhone Next isimli akıllı telefonun satışında uygulanan bazı zekice hamleler ise henüz yeni bir model olan bu telefonun sonunun Freedom 251 modeli gibi olmasını engelledi. Jio Platforms bu telefonu piyasaya süreceği zaman Google ile anlaştı ve anlaşmalı bir şekilde telefonun satışına başlandı. Telefon için alınan yatırımlar yalnızca Google ile sınırlı da değildi. Jio Platforms ile anlaşmalı şekilde yatırım yapan firmalar arasında Facebook gibi birçok büyük firma yer alıyor JioPhone Next Android sistemli bir telefon olarak satılıyor ve hitap ettiği en geniş kitle 2G hız ile internete bağlanmaya çalışan Hindistan nüfusunun 300 milyonluk kısmı. Telefon satışa başladığı zaman pek çok kişinin tercihi oldu çünkü fiyat performans bakımından çok güçlü bir telefon. Günümüzde 55 dolar kadar bir ücreti olan akıllı telefon şuan için 4G bağlantı ile rağbet görmeye devam eden bir model. Ayrıca cihaz Google’ın sunduğu sesli asistan, çeviri, AR filtresi ve bu gibi pek çok özelliği de anlaşması sayesinde kullanıcılara sunuyor. Tek kötü yanı ise Jio SIM kart olmadan çalışmıyor olması. Bu nedenle de ülkemizde ya da Jio SIM kart bulunmayan ülkelerde telefonu kullanmanın imkansız olması. JioPhone Next isimli 2021 yılı çıkışlı akıllı telefonun teknik özellikleri ise şu şekilde:

Özellikler
Ekran
5,45 inç, 720 x 1440 (60 Hz)
İşlemci
Qualcomm Snapdragon QM215 (dört çekirdekli 1.3 GHz işlemci)
RAM2 GB RAM
Depolama
32 GB depolama alanı (512 GB’a kadar SSD desteği)
Kamera
13 MP arka kamera ve 8 MP ön kamera
Batarya
3500 mAh batarya kapasitesi

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Teknoloji

Fotoğrafları çizime çeviren programlar nelerdir?

Son dönemlerde fotoğrafları çizime çeviren uygulamalar ve görüntüler pek çok kişi tarafından popüler olan aynı zamanda sosyal medya hesaplarınca da
Teknoloji

Düşük sistem gereksinimli oyunlar nelerdir?

Günümüzde teknoloji oldukça gelişti. Bu gelişim ile birlikte bilgisayar oyunları da gelişmeye devam ediyor. Ancak ülkemizde teknolojiye ulaşmak oldukça zor