Yaşam

Lavanta yağı nasıl yapılır?

Hem insan sağlığı için hem de güzellik rutinlerinde bakım ürünü olarak kullanılan bazı doğal yağlar vardır. Doğal yağların hem bakım rutinlerinde hem de sağlık için kullanılması ile insan hayatının kalitesi arttırılabilir. Son yıllarda sağlıklı yaşam alışkanlıklarının yaygınlaşması ile birlikte kullanımlarında artış görülmeye başlanan doğal yağların popüler olması sonrasında insanlar evlerinde de doğal yağlar hazırlayıp tamamen katkısız bir şekilde kullanmaya başladı. Bu kapsamda ise lavanta yağının nasıl yapılacağı merak ediliyor.

Lavanta nedir?

Lavanta, ballıgiller familyasına ait çok yıllık bir bitkinin ve bu bitki türünün ortak adıdır. Genellikle mor yaprakları bulunan ve daha nadir şekilde mavimsi tonlarda karşımıza çıkan lavanta, bir Akdeniz bitkisidir. İnsanlık tarihinde pek çok kez hem medikal hem de farklı alanlarda kullanımına rastlanılmıştır. Yaklaşık olarak 3 bin yıldır kullanıldığı bilinen lavanta hem koku hem de ilaç olarak geçmişte insanların sıkça kullandığı bir bitkidir.

Lavanta yağı

Lavanta yağı nedir?

Uzun yıllardır kullanımı yaygın bir bitki olan lavantanın yağının çıkarılması ile elde edilen bir ürün olan lavanta yağı, günümüzde daha çok aromaterapi işleminde kullanılan güzel kokulu ve faydalı bir yağdır. Uçucu bitkisel yağlardan biri olarak bilinir. Rengi beyaza yakın bir tonda olan yağ çeşidi olup, tüketilebilir yağlardan olsa da tüketimi çok tercih edilmez. Tüketim şekli olarak lavanta daha sık şekilde çay olarak kaynatılıp içilir.

Lavanta yağı nasıl yapılır?

Lavanta yağı, lavanta bitkisinin belirli işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen yağdır. Bu yağı elde etmek için uygulanan işlemler ise basittir. Kolaylıkla evde hazırlanabilen bir yağ olan lavanta yağını hazırlamak için nasıl yapıldığının bilinmesi gerekir. Temel işlemler olarak ise lavanta yağının hazırlanışında öncelikle lavanta bitkisinin yaprakları kaynatılır, daha sonra bu kaynatma işlemi ile ortaya çıkan buhar damıtılarak lavanta yağına dönüştürülür. Lavanta yağını evlerinde hazırlamak isteyenler için ise bu işlem daha farklı şekilde uygulanmaktadır. Evde lavanta yağı hazırlamak isteyenler için lavanta yağının hazırlanışı şu şekildedir:

  • Alacağınız taze lavanta yapraklarını kurutun.
  • Daha sonra kuruyan lavanta yapraklarını elleriniz ile ezerek ufaltın. Bu işlemi gerçekleştirirken ellerinizin tamamen kuru olması gerekiyor, lavanta yaprakları kuruduktan sonra ıslak ya da nemli bir şekilde temas etmek yaprakların çürümesine neden olacaktır.
  • Ezerek kokusunu çıkardığınız lavanta yapraklarını kuru bir kavanozun içerisine alın. Kavanozun ağzına kadar gelecek şekilde üzerine zeytinyağı ya da badem yağı ekleyin ve ağzını kapatın.
  • Kavanozu önce 48 saat boyunca güneşin altında ve 48 saat sonrasında yaklaşık olarak 5 gün kadar da serin ve karanlık bir yerde bekletin. Bu süreçte kavanozu ara ara çalkalamayı ihmal etmeyin.
  • Süreç tamamlandıktan sonra lavanta yağının yapraklarını süzün ve atın. Elde ettiğiniz yağı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Lavanta yağı nerede kullanılır?

Lavanta yağı daha yaygın şekilde aromaterapide kullanılan bir yağdır. Kullanımı ile vücudu rahatlatan lavanta yağı hem stresin atılmasında hem de cildin rahatlamasında rol oynayan bir yağdır. Aynı zamanda saç ve cilt bakımında da lavanta yağı kullanılmaktadır. Saç ve cilt bakımında maskelerin içerisinde kullanılabilen lavanta yağı oda kokusunu tazelemek adına da tercih edilebilir. Stresli bir günün ardından odanızda lavanta kokusu aldığınız zaman yavaş yavaş bedeniniz dinlenip rahatlamaya başlayacağı için günün tüm yorgunluğunu atabilirsiniz. Lavanta yağı aynı zamanda boyun ve boğaz ağrılarında ağrıları dindirmek adına da kullanılır. Lavanta yağı boyun ve boğaz bölgelerinde deri üzerinden masaj yaparak uygulanır. Aynı zamanda kas ve kemik ağrılarında da ağrılı bölgeye lavanta yağı sürebilirsiniz.

Lavanta yağının faydaları nelerdir?

Lavanta yağının bilinen pek çok faydası vardır. Daha çok kokusu ile rahatlatma hissi verdiği için tercih edilen lavanta yağını masaj yağı olarak ya da cilt maskeleri içerisinde de kullanabilirsiniz. Lavanta yağının faydaları şu şekilde karşımıza çıkar:

  • Lavanta yağı vücudun kan dolaşımını arttırarak ağrıların geçirilmesini sağlar.
  • Lavanta yağı aynı zamanda kan dolaşımını arttırması ile beyne giden kan akışının da normale dönmesini sağlar ve stres, depresyon gibi rahatsızlıkların önüne geçerek ruh halini düzenler.
  • Uyuduğunuz odada bulunması halinde lavanta yağı uyku kalitesini arttırır.
  • Solunum yolunu rahatlatır ve vücuda oksijen akışını düzenler. Daha çok deri üzerinden masaj yapılarak ya da kokusu ile bu şekilde solunum yollarını açar.
  • Lavanta yağı sinek ve böceklerin sevmediği bir kokudur. Lavanta yağı kullanılarak evlerde özellikle yaz aylarında sinek ya da böceklerin uzaklaştırılması sağlanır.
  • Lavanta yağı doğal bir tansiyon dengeleyicidir. Vücudu rahatlatan yapısı ile kan akışını düzenler ve bu sayede lavanta yağı tansiyonun aşırı yükselmesinin ve aşırı düşmesinin önüne geçer.
  • Cilt maskelerinde kullanılması ya da nemlendirici olarak ciltte kullanılması ile lavanta yağı cildinizi arındırır ve tazeler. Bu sayede akne ve sivilce gibi cilt sorunlarından kurtulabilirsiniz.
  • Lavanta yağı aynı zamanda saçları onarır ve saç köklerini güçlendirir. Saçlara köklerden uçlara doğru masaj yaparak uygulayacağınız lavanta yağı ile saçlarınızda kırılmaların önüne gecebilirsiniz. Ayrıca lavanta yağı saç derisini besler ve saçlarınızın daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Camdaki çizikler nasıl geçer? Camdaki çizikleri geçirmek artık çok kolay

Temizlik konusunda yapılan yanlışlar bazen eşyalarımıza zarar vermemize neden olabilir. Daha çok yanlış yapılan temizliklerde verile fiziksel hasarlardan olan ve
Yaşam

Kapak sözler. Arkadaşa göndermelik kapak sözler nelerdir?

Arkadaşlar ile bazen atışırken son sözü arkadaşınız söyler ve aklınıza hiç bir şey gelmez. Daha sonra gece yatmaya gittiğinizde bir