Yaşam

Glikoz şurubu nasıl üretilir?

Glikoz, artık ismini çok kez duyduğumuz bir madde olarak öne çıkar. Pek çok üründe sık sık karşımıza çıkan şekere çok benzeyen glikoz, mısır nişastası ile ortaya çıkan bir besin maddesidir. Peki, glikoz nasıl üretilir, glikoz zararlı mıdır? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Glikoz şurubu kaç kaloridir?

Glikoz şurubunun 1 gramı yaklaşık 4 kalori içerir.

Glikoz şurubu nasıl yapılır?

Glikoz şurubunun yapımında kullanılan temel malzemeler mısır, patates ve buğday nişastasıdır. Glikoz şurubunun yapılması için ilk olarak nişasta bir hidroliz işleminden geçer. Daha sonra ise bazı enzimler sayesinde nişastaya sıvılaştırma işlemi yapılır. Nişastanın yapısında yer alan sakkaritlerin ayrılması sağlanır.
Ardından da buharlaştırma işlemi gerçekleştirilir. Buharlaştırılan nişasta, özel bir şekilde depolanır ve renksiz bir sıvı elde edilir.

Glikoz şurubunun zararları nelerdir?

Glikoz şurubunun pek çok zararı vardır. Vücut sağlığı için çok tehlikeli bir madde olan glikoz şurubu, birçok farklı zararı içerisinde barındırır. Glikoz şurubunun zararları aşağıdaki gibidir:

Hormonal dengeyi bozar

Glikoz şurubunun sağlığa zararları üzerine birçok farklı araştırma yapılmıştır. Glikoz şurubunun hormonları kötü etkilediği ve hormonal dengeyi bozduğu araştırmalarca saptanmıştır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde hormonal bozukluğu beraberinde getiren glikoz şurubu, bedenin gelişim bozukluğunda da çok etkilidir. Östrojen hormonunun yükselmesine neden olduğundan, erkekler glikoz şurubundan kadınlara göre çok daha uzak kalmalılardır.

Kanser riskini artırır

Glikoz şurubunu sık kişilerin kanser riski diğerlerine göre çok daha yüksektir. Araştırmalara göre kanserin en önemli nedenlerinden bir tanesi, glikoz tüketimidir. Glikoz şurubu vücut direncini düşürür ve vücudu kanserli hücrelere açık hale getirir.

Karaciğeri yorar ve yıpratır

Glikoz ve şeker tüketimi karaciğeri yorar. Glikoz şurubu, çok keskin bir şeker maddesi olması nedeniyle de karaciğeri büyük oranda yorar ve yıpratır. Bu nedenle glikoz şurubu içeren besinlerin tüketilmemesi, karaciğer sağlığı açısından çok önemlidir.

Böbrek taşı oluşumuna neden olur

Glikoz şurubu içeren besinler tüketildiğinde böbreklerde zararlı maddeler oluşur ve bunlar birikir. Bu nedenle böbreklerde zaman içinde taş olur ve bu taşlar sağlığa zarar verir.

Kalp hastalıkları riskini artırır

Damar tıkanıklığı pek çok hastalığa neden olur. Bu hastalıklardan biri de kalp krizidir.
Glikoz şurubu kalp krizini tetikleyen maddeler arasında yerini alıyor. Eğer glikoz şurubunu yüksek oranda tüketirseniz, damarların tıkanmasına sebep olabilirsiniz.
Genellikle sağlıksız yemek seçimleri sonucunda alınan glikoz şurubu, kalp krizinin ve hastalıklarının başlıca nedenidir.

Hızlı kilo alımına neden olur

Kilosu sabit olan kişiler genellikle glikoz içerikli ürünleri pek de fazla tüketmeyen kişilerdir. Özellikle göbek bölgesinde oluşan yağlanmanın en büyük nedeni, glikoz şurubudur. Kısa sürede çok fazla kilo aldıran glikoz şurubunu tüketmek bu anlamda kilo kontrolü açısından hiç de mantıklı değildir. Ayrıca glikoz tüketimi sonrasında kişiler çok daha hızlı acıkır ve bu da kilo alımına neden olur. Kan şekerini çok hızlı bir şekilde yük

Beyin hücrelerine zarar verir

Glikoz şurubu içeren besinleri tüketen kişilerin beyin sağlığının çok kötü bir biçimde etkilendiği tespit edilmiştir.
Hamilelik döneminde glikoz şurubu tüketen kişilerin hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığını kötü etkilediği bilinmektedir. İleri yaşlarda görülen demans ve alzheimer gibi hastalıklar, yüksek glikoz şurubu tüketimi ile birlikte oluşur.

Mısır nişastasının besin değerleri 

Mısır nişastasının besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Çorba Kaşığı (10 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori370 kcal37 kcal% 18.5
Karbonhidrat90.58 g9.1 g% 30.2
Lif0.9 g0.1 g% 3.6
Protein0.2 g0.0 g% 0.4
Yağ0.8 g0.1 g% 1.2
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini0.0 IU0.0 IU% 0.0
C Vitamini0.0 mg0.0 mg% 0.0
Potasyum8.0 mg0.8 mg% 0.2
Kalsiyum14.0 mg1.4 mg% 1.4
Demir0.2 mg0.0 mg% 1.0

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bitki Çayı Yaşam

Papatya suyunun bilinmeyen faydaları nelerdir? Sadece sakinleştirmiyor

Sakinleştirici özelliğiyle en çok tüketilen bitki çayları arasında yer alan papatya suyunun insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özellikler
Yaşam

Boy nasıl uzar? En etkili boy uzatan yöntemler

İlk doğum sürecinden sonra insan, belli bir yaşa kadar büyümeye ve gelişmeye devam eder. Bu süreç içerisinde kişinin sağlıklı gıdalarla