Glikoz şurubu nasıl üretilir?
Glikoz, artık ismini çok kez duyduğumuz bir madde olarak öne çıkar. Pek çok üründe sık sık karşımıza çıkan şekere çok benzeyen glikoz, mısır nişastası ile ortaya çıkan bir besin maddesidir. Peki, glikoz nasıl üretilir, glikoz zararlı mıdır? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.
Glikoz şurubu kaç kaloridir?
Glikoz şurubunun 1 gramı yaklaşık 4 kalori içerir.
Glikoz şurubu nasıl yapılır?
Glikoz şurubunun yapımında kullanılan temel malzemeler mısır, patates ve buğday nişastasıdır. Glikoz şurubunun yapılması için ilk olarak nişasta bir hidroliz işleminden geçer. Daha sonra ise bazı enzimler sayesinde nişastaya sıvılaştırma işlemi yapılır. Nişastanın yapısında yer alan sakkaritlerin ayrılması sağlanır.
Ardından da buharlaştırma işlemi gerçekleştirilir. Buharlaştırılan nişasta, özel bir şekilde depolanır ve renksiz bir sıvı elde edilir.
Glikoz şurubunun zararları nelerdir?
Glikoz şurubunun pek çok zararı vardır. Vücut sağlığı için çok tehlikeli bir madde olan glikoz şurubu, birçok farklı zararı içerisinde barındırır. Glikoz şurubunun zararları aşağıdaki gibidir:
Hormonal dengeyi bozar
Glikoz şurubunun sağlığa zararları üzerine birçok farklı araştırma yapılmıştır. Glikoz şurubunun hormonları kötü etkilediği ve hormonal dengeyi bozduğu araştırmalarca saptanmıştır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde hormonal bozukluğu beraberinde getiren glikoz şurubu, bedenin gelişim bozukluğunda da çok etkilidir. Östrojen hormonunun yükselmesine neden olduğundan, erkekler glikoz şurubundan kadınlara göre çok daha uzak kalmalılardır.
Kanser riskini artırır
Glikoz şurubunu sık kişilerin kanser riski diğerlerine göre çok daha yüksektir. Araştırmalara göre kanserin en önemli nedenlerinden bir tanesi, glikoz tüketimidir. Glikoz şurubu vücut direncini düşürür ve vücudu kanserli hücrelere açık hale getirir.
Karaciğeri yorar ve yıpratır
Glikoz ve şeker tüketimi karaciğeri yorar. Glikoz şurubu, çok keskin bir şeker maddesi olması nedeniyle de karaciğeri büyük oranda yorar ve yıpratır. Bu nedenle glikoz şurubu içeren besinlerin tüketilmemesi, karaciğer sağlığı açısından çok önemlidir.
Böbrek taşı oluşumuna neden olur
Glikoz şurubu içeren besinler tüketildiğinde böbreklerde zararlı maddeler oluşur ve bunlar birikir. Bu nedenle böbreklerde zaman içinde taş olur ve bu taşlar sağlığa zarar verir.
Kalp hastalıkları riskini artırır
Damar tıkanıklığı pek çok hastalığa neden olur. Bu hastalıklardan biri de kalp krizidir.
Glikoz şurubu kalp krizini tetikleyen maddeler arasında yerini alıyor. Eğer glikoz şurubunu yüksek oranda tüketirseniz, damarların tıkanmasına sebep olabilirsiniz.
Genellikle sağlıksız yemek seçimleri sonucunda alınan glikoz şurubu, kalp krizinin ve hastalıklarının başlıca nedenidir.
Hızlı kilo alımına neden olur
Kilosu sabit olan kişiler genellikle glikoz içerikli ürünleri pek de fazla tüketmeyen kişilerdir. Özellikle göbek bölgesinde oluşan yağlanmanın en büyük nedeni, glikoz şurubudur. Kısa sürede çok fazla kilo aldıran glikoz şurubunu tüketmek bu anlamda kilo kontrolü açısından hiç de mantıklı değildir. Ayrıca glikoz tüketimi sonrasında kişiler çok daha hızlı acıkır ve bu da kilo alımına neden olur. Kan şekerini çok hızlı bir şekilde yük
Beyin hücrelerine zarar verir
Glikoz şurubu içeren besinleri tüketen kişilerin beyin sağlığının çok kötü bir biçimde etkilendiği tespit edilmiştir.
Hamilelik döneminde glikoz şurubu tüketen kişilerin hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığını kötü etkilediği bilinmektedir. İleri yaşlarda görülen demans ve alzheimer gibi hastalıklar, yüksek glikoz şurubu tüketimi ile birlikte oluşur.
Mısır nişastasının besin değerleri
Mısır nişastasının besin değerleri aşağıdaki gibidir:
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Çorba Kaşığı (10 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 370 kcal | 37 kcal | % 18.5 |
Karbonhidrat | 90.58 g | 9.1 g | % 30.2 |
Lif | 0.9 g | 0.1 g | % 3.6 |
Protein | 0.2 g | 0.0 g | % 0.4 |
Yağ | 0.8 g | 0.1 g | % 1.2 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 0.0 IU | 0.0 IU | % 0.0 |
C Vitamini | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
Potasyum | 8.0 mg | 0.8 mg | % 0.2 |
Kalsiyum | 14.0 mg | 1.4 mg | % 1.4 |
Demir | 0.2 mg | 0.0 mg | % 1.0 |