Püf Noktası

Soğanın acısı nasıl alınır?

Yemeklere lezzet katan ve ülkemizin yemek kültürünün vazgeçilmez ir parçası olan soğanlar hem lezzetli hem de sağlıklı gıdalardırlar. Sürekli olarak yemeklerde kullanılan ve hatta bazı durumlarda tedavi amaçlı tercih edilen soğanların acı olanları yenildiğinde ise midemiz kötü yönde etkileyebiliyor. Acı soğanın bıraktığı tat ve mideye olan etkilerinden kaçınmak için soğanın yenmede önce acısının alınması gerekiyor. Soğanın acısını almak için kullanabileceğiniz püf noktaları sizler için araştırdık.

Soğan neden acı olur?

Soğan ve sarımsak gibi gıdalar, içlerinde sülfür barındıran gıdalardırlar. Soğan aynı zamanda kükürtlü bir gıdadır ve hem sülfür hem de kükürt acımsı bir aroma katan maddelerdirler. Soğanların yetiştirildiği toprak çeşitleri içlerindeki kükürt ve sülfür miktarlarını etkilemektedir. Daha sülfürlü toprakta yetiştirilen soğanlar bu nedenle diğer soğanlara göre daha acı olmaktadır. Soğanın iç yapısında buluna sülfür ve kükürt topraktan gelen minerallerdirler. Bu minerallerin soğanda çok miktarda bulunması sonucunda acı bir soğan oluşmuş olur. Tüketeceğiniz soğanlar acı ise sebebi içerisindeki kükürt ve sülfürdür.

Soğanın acısı nasıl alınır?

Satın aldığınız ve yemeklerde kullanacağınız soğanlar acı olduğu zaman soğanın kullanılması hem yemeklerde hem de salatalarda daha acı bir tat oluşmasına ve bu acı tadın hem ideyi gem de boğazı yakmasına neden olacaktır. Acı soğanın tüketilmesi mide sağlığı için de kötüdür. Midede gastrit ve reflü gibi rahatsızlıkları tetikleyen acı soğanın acısını alarak daha sağlıklı ve tatlı bir soğan tüketimi sağlamak ise mümkündür. Acı soğanın acısını aşmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Soğanı soğuk suda bekletin

Acı soğanların acısını almak için kullanabileceğiniz en pratik yöntem soğanları soyduktan sonra kullanmadan önce bir süre soğuk suda bekletmektir. Soğuk suda bekletilmesi ile soğan içerisindeki suyu bırakmaya başlar. İçerisindeki suyu bırakması ile birlikte soğana acılık katan sülfür de azalmış olur. Bu yöntemi kullandığınız zaman soğanların acısını alarak rahatlıkla salata ve yemeklere ekleyebilirsiniz. Soğanın acısını almak için birkaç dakika soğuk suda bekletmek yeterli olacaktır.

Soğanı tuzlayarak acısını alın

Aldığınız soğanların acı çıkması halinde kullanabileceğiniz bir başka yöntem ise soğanları tuzlayarak tuzda bir süre bekletmek olacaktır. İyotlu yapısı ile tuz soğanın içerisindeki suyu ve dolayısı ile de sülfürü çekerek soğanın acısını alacaktır. Soğanın acısını almak için tuzda bekletecek olanların ilk olarak soğanları kullanacakları şekilde dilimlemeleri ve daha sonra bir kaba alarak bolca tuz eklemeleri gerekiyor. Bu işlemi tamamladıktan sonra soğanları soğuk suda yıkayarak tuzdan arındırabilir ve dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Sirke ile yıkayın

Acı çıkan soğanların acısının alınması için kullanabileceğiniz bir başka alternatif yöntem soğanları sirke ile yıkamaktır. Bu yöntemi uygulamak için daha çok tercih edilen ise beyaz sirkedir. Asidik yapısı ile beyaz sirke soğanın içerisindeki sülfür ve kükürtün açığa çıkmasını sağlayacaktır. bu yöntem ile soğanlarınızın acısını almak isterseniz ilk olarak soğanları doğrayın ve bir kaba alın. Daha sonra kabı içerisine 1 ya da 2 yemek kaşığı kadar beyaz sirke dökün ve bekletin. Sirke miktarını soğanın miktarına göre arttırabilirsiniz ancak az miktarda kullanımı yeterli olacaktır. Bu işlem için 15-20 dakika kadar beklemeniz yeterli olacaktır. Sonrasında soğanların suda iyice yıkayıp sirkeden arındırabilir ve kullanabilirsiniz.

Soğanın acı olduğu nereden anlaşılır?

Satın aldığınız soğanların acı olduğunu anlamak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Tadım testi yapmak istemeyenlerin tercihe etmesi gereken yöntem bir deneme yanılma olacaktır. Soğanları doğradığınız aman gözleriniz çok yanıyorsa ve sürekli gözyaşı akıyorsa bu durumda soğan acı demektir. Soğanın içerdiği sülfür hava ile temas ederek buradan burnunuz ile gözlerinize gelerek gözlerinizin yaşarmasına yol açar. soğan doğrarken gözleriniz ne kadar çok yanıyorsa soğan o kadar acı demektir. Bu yöntemi kullandığınız zaman soğanları doğradıktan sonra kullanmadan önce acısını almak üzere ayırabilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Demlikte kalan çaylarınızı neden çöpe dökmemelisiniz?

Geleneklerimiz arasında yer alma hakkını çoktan kazanmış olan ve hemen hemen her gün tüketimini gerçekleştirdiğimiz çaylar ile ilgili bilmemiz gereken
Püf Noktası Yaşam

Kan lekesi nasıl çıkar?

Vücudumuzun bir yeri kandığında ya da yaralandığımızda bu kesinlikle can yakan bir durum olmak ile birlikte küçük kanamaların kıyafetlere ya