Püf Noktası

Reçine lekesi nasıl çıkar?

Lekelerin en zorlu olanlarından biri olan reçine lekesi, belki de en baş belası lekelerden biridir. Reçine lekesini çıkartmak oldukça zor olabiliyor. Fakat bazı yöntemler sayesinde reçine lekesinden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Reçine lekelerini çıkartabilmek için bazı kimyasal temizlik ürünlerini kullanabilirsiniz. Ancak bu tür kimyasal temizlik ürünleri, her kumaş üzerinde etkili bir yöntem değil, çünkü bazı kimyasal maddeler bazı kumaş çeşitlerine zarar verebiliyor ya da renklerini bozabiliyor. Bu yüzden de reçine lekeleri için bazı farklı alternatif yöntemler bulunuyor. Bu alternatif yöntemler sayesinde, reçine lekelerini çok kolay bir şekilde ortadan kaldırabilmeniz mümkün. Bu yazımızda sizlere, reçine lekelerinin nasıl kolaylıkla temizlenebileceğini anlattık.

Reçine lekesi nasıl çıkar?

Reçine lekesini temizleyebilmek için bazı güçlü kimyasal temizlik ürünlerini kullanıyoruz. Fakat bu güçlü kimyasal bileşenler, her kumaş üzerinde etkili olamayabiliyor. Bunun nedeni ise bu tür temizlik ürünlerinin çok güçlü ağartıcı özellikleri olduğu için kıyafetlerimize zarar verebiliyor. Bu yüzden de insanlar, reçine lekelerini temileyebilmek için farklı alternatif yöntemleri arıyor. Gelin hep birlikte reçine lekelerini nasıl kolayca temizleyebileceğinizi inceleyelim.

Sıcak su yöntemi

Sıcak su yöntemi ile çok kolay bir şekilde reçine lekesini temizleyebilirsiniz. Sıcak su sayesinde yumuşayacak olan kurumuş reçine lekesi, daha kolay bir şekilde temizlenebilecektir. Bunun için öncelikle reçine lekesinine tamamen yetecek kadar sıcak su hazırlayın. Daha sonra ise sıcak suyun içerisine reçine lekesinin olduğu bölgeyi yerleştirin. Bu sayede temizlemek istediğiniz bölgedeki reçine yumuşayama başlayacak. Yumuşayan reçineyi de çok kolay bir şekilde o bölgeden çıkartabileceksiniz. Reçine lekesi tamamen yumuşadıktan sonra ise istediğiniz sünger veya fırça ile reçine lekesini temizleyebilirsiniz.

Buz yöntemi

Reçine lekesini çıkartmak için buz kullanabilirsiniz. Buz sayesinde reçine lekesinin olduğu bölgedeki reçineyi donduracaksınız. Daha sonra bir sünger ya da fırça yardımı ile reçine lekesini kazıyacaksınız. Buz sayesinde donacak olan reçine, çok kolay bir eşkile kumaştan ayrılacaktır. Ancak bu yöntemi kullanırken, ince yapılı ve hassas kumaşlar üzerinde denememeniz gerekiyor. Çünkü bu yöntemde kumaşa biraz baskı yapıyor. Bu yüzden de hassas kumaşlarınıza zarar verebilirsiniz. Daha kalın kumaşlı giysilerde bu yöntemi denemeniz mantıklı olacaktır.

Ütü buharı yöntemi

Eğer reçine lekesi bulaşmış lan bölge sıcak suya karşı hassas bir kumaştan oluşuyorsa, sıcak buhar yöntemini de deneyebilirsiniz. Bunun için ütüyü kullanabilirsiniz. Reçine lekesi bulaşmış olan bölgeyi ütüleyebilir ya da direkt olarak ütünün sıcak buharı ile o bölgedeki reçineyi kolay bir şekilde yumuşatabilirsiniz. Yumuşayan reçineyi de bir sünger ya da fırça yardımı ile kolayca söküp atabilirsiniz.

Açık renkli kıyafetlerdeki reçine lekeleri için karbonat yöntemi

Açık renkli kıyafet ya da kumaşlara bulaşmış olan reçine lekesini çıkartabilmek için karbonatı tercih edebilirsiniz. Karbonatın içeriğindeki maddeler ve granürlü yapısı, reçine lekesini çıkartmak için bire birdir. Ancak koyu renkli kıyafetlerde bu yöntemi denemenizi tavsiye etmiyoruz. Çünkü koyu renkli kıyafetler üzerinde karbonat izi kalabilir. Bu da kıyafetin temizlenmesine rağmen kötü görünmesine neden olabilir. Açık renkli kıyafetlerdeki reçine lekesini temizleyebilmek için öncelikle su ile karbonatı uygun bir karıştırma kabı içerisinde karıştırın ve macun kıvamına getirin. Daha sonra ise leke olan bölgenin üzerine bu macunu sürün. Ancak kıyafetin görünmeyen bir kısmına sürmeniz daha mantıklı olacaktır. Zira karbonat macunu kıyafete ufak da olsa zarar verebilir. Karbonat macunun 1 saat kadar lekenin üzerinde kalması, o bölgeyi temizlemek için yeterli olacaktır. Bekleme süresinin ardından ise makineye atın ve kıyafetinizi normal bir şekilde yıkayın. Karbonat sayesinde reçine lekesi yumuşamış olacak ve makinede de kolaylıkla temizlenebilecektir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Sıkışmış fermuar nasıl açılır?

Sıkışan fermuar problemi hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı durumlar arasında yer alırken, sıkışan fermuarı fermuara zarar vermeden açabilmek
Püf Noktası Sağlık

İlaçsız baş ağrılarını giderme yolları nelerdir? 4 adımda baş ağrılarına veda

Baş ağrısı gün içerisinde yoğun iş temposundan, stresten ve buna bağlı olarak pek çok nedenden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık