Yaşam

En çok elektrik yakan aletler nelerdir? Elektrik faturanızın kabarmasını önleyecek teknikler

Bildiğiniz gibi elektrik faturaları artık çok yüksek seviyede gelmeye başladı. İnsanlar da elektrikten nasıl tasarruf edeceklerini evdeki en çok elektrik harcayan aletleri araştırmaya başladı. Boşa harcanan her elektrik, elektrik faturamızın kabarmasına neden oluyor. Bu yüzden de çok yüksek seviyede gelen elektrik faturalarını ödemek zorunda kalıyoruz. Bu yazımızda sizlere elektrik faturalarının kabarmasına neden olan, yüksek elektrik harcayan cihazlardan bahsettik.

En çok hangi cihazlar elektrik yakıyor?

Artık evlerimizde elektrik harcayan birçok farklı cihaz bulunuyor. Bu cihazlardan bazıları çok fazla elektrik tüketmese de bazı elektronik cihazlar ise çok yüksek seviyede elektrik harcamaktadır. Çok fazla elektrik harcayan cihazları bulup, gereğinde bu cihazları kullanmak ise elektrik faturasından büyük bir seviyede tasarruf etmemizi sağlayacaktır.

Evimizde en çok elektrik tüketen elektronik cihaz, hiç şüphesiz ki buzdolabı olacaktır. Ancak buzdolabı, hali hazırda sürekli olarak çalışması için satın almış olduğumuz bir cihaz olduğu için onu istediğimiz zaman kapatıp açamıyoruz. Çünkü bu cihazın kapanması demek, buzdolabında saklamış olduğumuz yiyeceklerin bozulmasına neden olacaktır. Fakat buzdolabının kapağı açık kaldığı zaman çok daha fazla elektrik harcama başlıyor. Bu yüzden de buzdolabının kapağını gereksiz yere açmamalı ve kısa süreler boyunca açık tutmalıyız. Bunun dışında ise evimizde kapalı halde prizde takılı kalan televizyonlar da sürekli olarak elektrik harcıyor. Bu yüzden de geceleri uyumadan önce ya da evden çıktığımız vakitlerde, televizyonların fişlerini kesinlikle çekmeliyiz. Bununla birlikte bu gruba bilgisayar ve uydu alıcıları da dahil.

Hemen hemen her evde şarj edilebilen bir cihaz bulunuyor. Bu yüzden de şarj aletleri de bulunuyor. şarj aletleri, çok yüksek miktarda elektrik harcamasa bile sürekli olarak prizde takılı kalması, şarj aletlerinin gereksiz bir elektrik harcamasını sağlamış olacağız. Şarj aletleri herhangi bir cihazı şarj etmese bile prizlerde takılı kaldığı süre boyunca yine elektrik harcamaktadır. Bu yüzden de bilgisayar şarj aletlerinin ya da akıllı telefon şarj aletlerinin sürekli olarak prizde takılı kalmaması gerekiyor.

Evimizde yer alan tost makinesi ya da kettle gibi cihazlar, çalıştıkları süre boyunca çok yüksek miktarda elektrik harcalarlar. Buy yüzden de su ısıtmak için çok acil olmadığı sürece kettle yerine çaydanlıkta su ısıtmak daha iyi olacaktır. Bununla birlikte ızgaraları da tost makinesi yerine tavada ocakta yapabilirsiniz. Bu sayede elektrikten büyük oranda tasarruf etmiş olacaksınız. Genel olarak elektrik enerjisini anlık olarak ısıya çeviren cihazlar, çok yüksek miktarda elektrik tüketimine sahiptir.

Elektrik faturasından nasıl tasarruf edilebilir?

Elektrik faturasından tasarruf etmenin birçok alternatifi vardır. elektrik faturasından tasarruf etmenin en önemli yolu, sürekli olarak elektrik harcayan cihazların elektrik tüketimini azaltmak, Örnek vermek gerekirse dizüstü bilgisayarların şarjı dolduğunda, şarjdan ve prizden çıkartın. Bu sayede bilgisayarın pili bitime yakın olana kadar elektik harcamamış olacaksınız. Bununla birlikte evinizdeki aydınlatma sistemlerinin genelini led ışık ile sağlamaya çalışın. Led ışıklar, normal ampullere göre çok daha z elektrik harcıyor ve çok daha yüksek bir performans gösteriyor. Floresan ampuller de elektrikten tasarruf etmek için tercih edilebilir.

Elektrik faturasından tasarruf etmek istiyorsanız, anlık olarak elektrik harcamaması gereken bütün cihaların fişini prizden çekin. Bu sayede gereksiz bir elektrik harcaması yaşamayacak ve elektrik faturanızdaki borcu düşürmüş olacaksınız. Beyaz eşyaların bakımlarını her yıl bir kere yaptırın. Çünkü beyaz eşyalar, düzenli olarak bakım yapılmadığında, eskidikleri için aynı performansı vermiyor. Aynı performansa erişmek için ise güç tüketimlerini arttırmak zorunda kalıyor. Güç tüketiminin artması ile beraber elektrik faturasına binen yük de artmış oluyor. Özellikle buzdolaplarının harcamış olduğu elektriği minimalize etmek için düzenli olarak bakım yapmanız gerekiyor. Bu sayede buzdolapları, çok daha az elektrik harcayacaktır.

Geceleri elektrik harcaması fiyatları daha yüksek oluyor. Bu yüzden de geceleri ne kadar az elektrik harcarsanız, faturanız o kadar az gelecektir. geceleri daha az elektrik harcamak için ise televizyon, bilgisayar ve uydu alıcısı gibi cihazları kapatın ve ardından da fişlerini çekin. Hatta mümkünse geceleri elektrik tüketen tek cihazın buzdolabı olmasını sağlayın. Bu şekilde elektrik faturanızdaki farkı görmüş olacaksınız. Ayrıca gün içerisinde evde olmadığınız vakitlerde de elektrik tüketen tek cihazın buzdolabı olmasını sağlayın.

Elektrik faturanızın kabarmasını önleyecek teknikler

Elektrik faturalarına gelen zamlar sonrası, ülkemizdeki vatandaşlar elektrik faturalarının kabarmasını engelleyecek teknikleri araştırmaya başladı. Günümüzde gelişen teknoloji, evdeki her şeyin elektrikli olmasına neden oldu. Bu yüzden de elektrik harcayan eşya sayısının artması, zamlanan elektrik faturalarının çok daha fazla kabarmasına neden oldu. Ancak uygulayacağınız bazı yönemler ile birlikte, elektrik faturanızın kabarmasını büyük oranda düşürebileceksiniz. Bunun için ise yapmanız gerekenler oldukça basit. Hadi gelin hep birlikte neler yapmamız gerektiğini öğrenelim.

Elektrik tasarrufu nasıl yapılır?

Elektrik tasarrufu yapmak için uzun uğraşlar gerekmemektedir. Yapacağınız bu hamleler hem sizi yormayacak cinsten hem de tek seferlik yapıp sürekli olarak işinize yaracak cinsten. Bu tasarruf yöntemleri ile kabarık gelen elektrik faturalarını düşüreceğinizden emin olabilirsiniz. Ancak anlatacağımız yöntemlerden sadece bir tanesi, elektrik faturanızda büyük düşüşler sağlamayacaktır. Ayrıca ilk aydan da elektrik faturasının düştüğünü göremezsiniz. Fakat yıllık olarak baktığınızda, büyük karlar elde ettiğinizi göreceksiniz.

Evinizi açık renkler ile boyayın

Açık renkli duvar boyaları, evinizin daha aydınlık olmasını sağlayacaktır. Bu sayede evdeki ampulleri daha az açacak ve elektrik faturasında uzun vadeli düşüşler göreceksiniz. Açık renki boya ile evinizi boyadığınızda, aydınlatma için daha az elektrik harcamış olacaksınız. Çünkü hali hazırda olan ışığı, açık renkli duvarlar yansıttığı için eviniz daha aydınlık bir hale bürünecektir.

Ampul kullanımına dikkat edin

Ampul kullanımında belirli alışkanlıklar edinmeniz gerekebilir. Odadan çıktığınız zaman lambayı kapatmak gibi. Fakat sadece bunlar yetmeyecek. Çünkü standart ampuller, çok fazla elektrik harcamaktadır. Fakat tasarruflu ampul kullanırsanız, hem daha uzun ömürlü bir ışık kaynağınız olur hem de çok daha az elektrik enerjisi harcamış olursunuz. Bu sayede de elektrik faturanızın kabarık gelmemesine yardımcı olabilirsiniz.

Buzdolabına dikkat

Beyaz eşyalar, evimizde sürekli olarak elektrik tüketen eşyalardır. Özellikle buzdolapları, elektrik olmadan hiçbir işe yaramamaktadır. Çünkü içerisinde sakladığımız yiyeceklerin bozulmaması için sürekli olarak buzdolaplarının çalışması lazım. Fakat buzdolaplarını kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Bu hususlar şöyledir:

  • Buzdolabının buzluk kısmında buzlanma varsa, bu buzlanmadan bir an önce kurtulun. Çünkü buzlukta oluşan bu buzlanma, buzdolabının çok daha fazla elektrik harcamasına yol açacaktır.
  • Buzdolabının kapağını sürekli olarak açık tutmayın. Çünkü buzdolabının kapağı açıldığında, buzdolabı dışardaki sıcak havanın içeriye girmemesi için çok daha fazla enerji harcamaya başlar. Aynı zamanda buzdolabının kapağı açılığında, içerideki lamba da ekstradan elektrik enerjisi tüketir. Bu yüzden sadece ihtiyacınız olduğunda buzdolabının kapağını açın ve işiniz bittiğinde hemen kapatın.
  • Buzdolabının çevresinde boşluk olmasına dikkat edin. Özellikle buzdolabının çevresinde fırın veya kalorifer gibi eşyaların bulunmaması gerekiyor. Çünkü bu tür eşyalar, buzdolabının ısınmasına yol açacak. Bu yüzden de buzdolabı soğutmak için çok daha fazla enerji tüketmeye başlayacak. Buzdolabının enerji tüketimini azaltabilmek için buzdolabının çevresinde ısı yayan cihazların veya eşyaların olmaması gerekmektedir.

Elektronik aletlerin fişini çekin

Evinizde kullandığınız televizyon, oyun konsolu, dvd oynatıcı ve daha bunun gibi birçok elektronik alet elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. Ancak bu aletleri kullanmadığımız zaman elektrik harcamadığını düşünüyoruz. Ancak bu yanlış bir yanılgı. Çünkü bu tür aletler, prize bağlı oldukları sürece elektrik enerjisi harcayacaktır. Tabii ki de kapalı halde normalden daha az harcayacaklardır. Ancak yine de elektrik harcayacakları için bu tür aletleri kullanmadığımız sırada prizden çıkarmalıyız. Bu sayede elektrik faturasından belirli miktarlarda tasarruf etmiş olacaksınız.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Bu sözler sayesinde sevgiliniz size tekrar tekrar aşık olacak. Sevgilinin kalbini çelecek sözler nelerdir?

Sevgilimize ya da eşimize sevgimizi göstermek için normal veya özel günlerde onlara güzel sözlü mesajlar atmak isteriz. Bu sözler sayesinde
Yaşam

Dostoyevski sözleri. En güzel Dostoyevski sözleri nelerdir?

Rus edebiyatının en büyük eserlerinden bazılarını ortaya çıkarmış olan, dünya klasiklerinde yeri azımsanamayacak kadar büyük bir yazardır Dostoyevski. Dostoyevski tarafından