Püf Noktası

Sıkışan tencere kapağı nasıl açılır?

Evlerde yemek hazırlarken bazen mutfak kazaları meydana gelebilir. Dikkati olunmadığı takdirde kendimize ya da eşyalarımıza verebileceğimiz zarardan kaçınmak için yemek hazırlarken her an dikkatli olmak gerekmektedir. Mutfaklarda daha çok vakit geçirenlerin bildiği ancak çok yaygın olmayan bazı pratik bilgilerin yaygınlaşması ile birlikte bazı kazalar önlenebilir. bu gibi küçük kazalardan olan ve dikkat edilmediği takdirde hem sağlığınız hem de maddiyatınız için soruna yol açabilecek durumlardan olan tencere kapağı sıkışmasına karşı neler yapabileceğinizi sizler için araştırdık.

Tencere kapağı neden sıkışır?

Mutfaklarda yemek hazırlarken özellikle kış aylarında yemek pişirdiğimiz tencerelerin kapakları sıkışabilir. Bu sıkıma sonrasında tencere kapağını açmak normalde olduğu gibi kolay bir işlem değildir. Tencere kapakları sıkıştıkları zaman iç kısımlarında bir basınç oluşur ve bu basınç sıcaklığı içeride tutarak tencere kapağının açılmasını zorlaştırır. bu durumun nedeni dışarıda soğuk ve içeride sıka olan hava arasında bir iç basınç oluşmasıdır. Oluşan iç basınç ile birlikte genellikle çelik tencerelerde görülen küçük bir genleşme metal tencerelerin kapaklarının açılmasını zorlaştırır. Kapak genleşen tencerenin üzerinde sıkışır ve açılması da bu şekilde zorlaşmış olur. sıkı8şan tencere kapaklarını açmak için kullanılabilecek bazı yöntemler vardır.

Sıkışan tencere kapağı nasıl açılır?

Tencere kapakları sıkıştığı zaman açmak için uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Sıkışan tencere kapaklarını açmak isteyenlerin uygulayabileceği bu yöntemler yemek hazırlarken oluşabilecek basınçtan dolayı küçük patlama ya da tencere kapağının açılmamasından kaynaklı yemeğin fazla pişmesi gibi bazı sorunların önüne geçmenizi sağlar. Tencere kapaklarının sıkışması sonucu açılmaması karşısında uygulayabileceğiniz bazı pratik yöntemler şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Kapağın kenarlarına yağ sürün

Tencere kapaklarının sıkışması sonucunda oluşan bir fiziksel basınç kapağı açmanızı engelleyecektir. Bu durum karşısında sıkışan tencere kapaklarının kenar kısımlarına sünger ya da bez ile bir miktar sıvı yağı sürerek sürtünmeyi azaltabilirsiniz. Sürtünme azalacağı için basınç karşısında işiniz kolaylaşacaktır. Sıvı yağ döktüğünüz ya da sürdüğünüz tencere kapaklarını açarken hala zorlanıyorsanız bu durumda kapak ve tencere arasına bir çatal sıkıştırarak kaldıraç görevi görmesini sağlayabilirsiniz.

Sıcak su kullanın

Tencerenin iç kısmında sıcaklık çok fazla olacağından dış kısımların daha soğuk olması iç ve dış basınç farkını tetikleyerek tencere kapaklarının açılmasını zorlaştırabilir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en basit yöntem tencerenin dış kısmına sıcak su dökmek olacaktır. Sıcak suyu tencere dışına döktüğünüz zaman iç kısmındaki sıcaklık ile dış kısmındaki sıcaklığı dengeleyebilirsiniz. Bu durumda da kapakların açılması kolaylaşır. Sıkışan tencere kapağı açılırken eğer kapak cam ise bu yöntemi uygulamanız kapakta kırılma ya da patlamaya yol açabilir bu nedenle denememeniz daha sağlıklı olacaktır.

Tencereyi soğutmayı deneyin

Tencerenin sıkışma sebebi basınç farkı değil bazen genleşme yani sıcaklık etkisi ile metal tencerelerin çaplarında değişimler olabilir. Bu durumda uygulanabilecek yöntem ise tencereyi soğutmak olacaktır. Soğuyan tencerenin iç kısmında sıkışan sıcak hava da kolaylıkla dışarı çıkabilecektir. Bu yöntemi kullanmak için tencerenizi ocaktan aldıktan sonra musluk altında soğuk suya tutabilirsiniz. Tencere kapaklarını  küçük delikleri varsa bu durumda kapak kısmından değil tencerenin çevresine soğuk su tutmak daha mantıklı olacaktır.

Buz küpleri ya da soğutulmuş havlu

Tıpkı tencereyi soğuk suda yıkamak gibi bir başka yöntem de sıkışan tencere kapağını açmak için buz küpleri ya da soğuk havlu ile tencereyi sarmaktır. Bu yöntem ile sıkışan tencere kapaklarını açmak için ilk olarak soğuk suda bekletilmiş biri havluyu tencerenin üzerine koyun ve bekleyin. Eğer tencere bu şekilde açılacak hale gelmezse, bu duruma havlu üzerine birkaç buz küpü koyabilirsiniz. Soğuyan tencerenin kapağı kolaylıkla açılacaktır.

Tencere kapağının sıkışması nasıl önlenir?

Sıkışan tencere kapaklarını açmak için bazı yöntemler kullanabileceğiniz gibi, yemek hazırlarken tencere kapaklarının sıkışmasını önleyecek bazı pratik bilgileri bilmeniz halinde bu sorun ile karşı karşıya kalmamayı da mümkün hale getirebilirsiniz. Bu durumlara karşı önlem olarak ilk kullanılacak bilgi tencerenin kendi orijinal kapağının kullanılması olacaktır. Bu durumda sıkışma ihtimali daha düşüktür. Ayrıca yemek hazırlarken bazı tariflerde uygun bir seçim olmasa da, genellikle delikli kapak kullanarak sıkışmaların önüne geçebilirsiniz. Bunların yanı sıra, delikli kapağınız yok ise yemek pişirirken tencere kapağını tam kapatmak yerine küçük bir açıklık bırakabilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Arap sabunu ile halı silme nasıl yapılır, arap sabunu halıdaki kirleri temizler mi?

Halıya dökülen çeşitli gıdalar sonrasında pek çok kişi bu durumu büyük bir hüsranla karşılarken, halı üzerindeki lekeler pek çok kişinin
Püf Noktası

Paslanmış çelik nasıl temizlenir? Paslanmış çelikleri temizlemenin püf noktaları

Daha çok mutfaklarda kullanılan çelik eşyaların belirli bir süre sonra paslanması eşyayı yanlış şekilde kullanmak ve temizlemek gibi nedenler sonucunda