Sağlık

Magnezyum içeren besinler nelerdir?

Aslı bir element olan magnezyum, sebzelerde klorofil kompleksi halinde bulunur. İnsan sağlığı için oldukça önemli bir mineral olarak karşımıza çıkan magnezyumun en önemli özelliği, kalsiyum emilimini sağlamasıdır. Yani kalsiyumdan yeterli miktarlarda fayda sağlamak için aynı zamanda magnezyuma ihtiyacımız var. Magnezyum, insan vücudunda üretilmediği halde vücudumuzda en çok bulunan dördüncü mineral olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumlara bakıldığında, magnezyumun insanlar için ne kadar da önemli bir vitamin grubu olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Bu yazımızda sizlere, magnezyumun faydalarından ve magnezyumun hangi besin gruplarında bulunduğundan bahsedeceğiz.

Magnezyumun faydaları nedir?

Magnezyumun en önemli faydası, vücuda alınmış olan kalsiyumun emilimini sağlamasıdır. Yani magnezyum sayesinde vücuda almış olduğumuz kalsiyumdan tam randıman alabileceğiz. Bunlara ek olarak magnezyumun sinir sistemi üzerinde de etkisi bulunmaktadır. Magnezyum, sinir hücreleri arasındaki iletimi güçlendirmektedir. Bu sayede sinir sistemi sağlığını koruyan magnezyum, eksiliği sırasında birçok farklı belirtinin göstermesine neden olacaktır.

Magnezyum, sinir sistemi dışında kas sisteminde dde etkin rol oynamaktadır. Kasların kasılmasında ve gevşemesinde ro oynayan magnezyum, eksiliği nedeni ile kaslarda krampların yaşanmasına neden olabilir. Bütün bunlara ek olarak magnezyum, enerji metabolizmasında yer alan hormonların salgılanmasında görev almaktadır. Ayrıca magnezyum, vücudumuzu ve hücreleri ağır metallere karşı korur. Özellikle civa, nikel, kurşun gibi elementlere karşı korumakta olan magnezyumun bir diğer önemli özelliği ise DNA ve RNA’ların onarılması veya oluşmasında etkin rol oynamaktadır.

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?

Magnezyum eksikliği, insanlar için küçük seviyelerde fazla belirti göstermemektedir. ancak magnezyum eksikliği nedeni ile baş gösterebilen birçok farklı hastalık vardır. Bu yüzden de magnezyum eksikliğine dikkat etmeli ve gerekli durumlarda bir uzman doktora görünmelisiniz. Eğer ki magnezyum eksikliğinden şüphe duyuyorsanız, öncelikle bir kan testi yaptırtmanız gerekmektedir. Kan testinin sonucuna göre magnezyum eksikliğinizin olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Magnezyum eksikliğinin en belirgin semptomu, kaslarda yaşanan ani kramplar. Bu kramplar, kişinin daha çok bacak kaslarında görülmektedir. Bu durumun nedeni ise magnezyumun kaslardaki kasılmaları ve gevşemeleri düzenlemesidir. Magnezyum eksikliği olunca da kasların kasılmaları ve gevşemeleri düzgün bir şekilde kontrol edilemiyor. Magnezyum eksikliğinin bir diğer önemli belirtisi ise kişinin iştahında büyük oranda azalmaların olması. İştahta azalma görülmesi durumunda magnezyum eksikliğinden şüphelenebilir. Bu yüzden de iştahın kaybolduğu durumlarda uzmanlar, magnezyum içeren besinlerin tüketiminin artırılması gerektiğini söylemekteler.

Magnezyum eksikliği yaşayan kişilerin, genel olarak el ve ayaklarında uyuşmalar görülmektedir. Bunun sebebi ise sinir sisteminde bazı sorunların baş göstermesidir. Magnezyum, sinir sisteminin iletimini arttırmaktadır. Bu iletimlerin azalması nedeni ile de magnezyum eksikliği yaşayan bireylerin el ve ayaklarında uyuşmalar görülebilmektedir. Bütün bunlar ile beraber magnezyum eksikliği, zihinsel bulantılar yaşanmasına neden olabiliyor. Çünkü magnezyum, kişinin beyin fonksiyonlarını düzenlemektedir. Ayrıca magnezyum eksikliği nedeni ile kişilerin gün içerisinde yorgun ve halsiz hissetmeleri de oldukça normal. Fakat bu tür semptomlar, birçok farklı hastalık nedeni ile olabilir. Bu yüzden de bu semptomları yaşamanız halinde kendi kendinize teşhis koymamalı ve bir uzmandan doktordan destek almalısınız.

Magnezyum içeren besinler nedir?

Doğanın bize sunmuş olduğu birçok farklı besin bulunmaktadır. Bu besinler sayesinde günlük magnezyum ihtiyacımızı kolaylıkla karşılayabiliyoruz. Yetişkin bir insan, günlük olarak en az 375 mg magnezyum alması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda bu oran değişebilmektedir. Eğer magnezyum eksikliği çeken bir bireyseniz, doktorunuz size günlük olarak almanız gereken magnezyum miktarını söyleyecektir. Ayrıca ufak sapmalar ile günlük alınması gerekilen magnezyum miktarında değişiklikler gözlemlenebilir. Magnezyum içeren besinler şu şekildedir:

  • Bakliyat
  • Muz
  • Yeşil yapraklı bitkiler (pazı, ıspanak)
  • Soya peyniri
  • Bitter çikolata
  • Avokado
  • Fındık
  • Tohumlar (keten, kabak ve chia tohumları)
  • Kepekli tahıllar
  • Yağlı Balıklar

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

OKB nedir, obsesif kompulsif bozukluk iyileşir mi?

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), fiksasyon adı verilen monoton tefekkürlere sahip bireyler tarafından tasvir edilen bir durumdur. Bu fikir onları rahatsız
Beslenme Sağlık

Hangi besinler gaz sancısına iyi gelir? Gaz sancısının nedenleri

Gaz, besinlerin bağırsaklarımıza ulaştığı sırada fermente edilmesi sırasında  oluşur. Gaz  yapan besinler genellikle ya gazlı içecekler ya da posa yönünden