Çok su içenler hayatınız tehlikede. Sakın bu ölçüyü kaçırmayın. Günde ne kadar su içilmeli?
Suyun faydalarını saymakla bitiremeyiz. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasından tutun da bağırsak sağlığınızı koruması ve cildinizi gençleştirmesine kadar bir çok faydası var. Peki fazla su içerseniz ne olur? Fazla su içmenin nasıl bir zararı var? Çok fazla su içtiğimiz zaman, vücudumuzdaki elektrolitlerin düşüşe geçtiğini ve bunun da kas spazmlarına neden olduğunu biliyor muydunuz?
Uzmanlar günde 8-9 bardak ya da başka bir anlatımla 2 litre su tüketilmesini öneriyor ve bu miktarda tüketilen su vücudun günlük su ihtiyacını karşılıyor. Bu uyarı yapılırken da içilen kahve ve çayların bu hesaba dahil edilmemesi gerektiği belirtiliyor. Çünkü kahve ve çay, vücuttaki su atımını hızlandıran içecekler.
Peki neden su içmeliyiz?
- Su, yediğiniz besinlerin parçalanmasına yardımcı olarak sindirim sisteminin mükemmel çalışmasını sağlar,
- Cilt hücrelerini tamir ederek, cildin esnekliğini arttırır. Bu da cildin daha parlak ve daha canlı görünmesiyle sonuçlanır. Aynı zamanda saçların daha yumuşak ve parlak görünmesine yardım eder,
- Susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat problemi gibi beyin fonksiyonlarını düzenler,
- Vücut ısısını dengeler ve kişilerde büyük sıkıntı veren ödemin atılmasına yardımcı olur,
- Kan dolaşımınızı kolaylaştırarak daha sağlıklı olmanızı sağlar,
- Bağırsak sağlığını düzenler,
- Metabolizmayı daha fazla çalıştırır. Böylece daha fazla kalori yakmış olursunuz. Ilık su, aynı zamanda vücuttaki yağların parçalanmasını sağlar,
- Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler,
- Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur,
- Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.
Fazla suyun zararları
Özellikle kadınların sık yaşadığı mide problemleri arasında şişlik yer alıyor. Çok fazla su içmek, masadaki bütün yemekleri yemişsizcesine şişkin hissetmenize neden olabilir. Ayrıca hızlı bir şekilde su içerseniz, çok fazla hava yutar ve yine şişkin hissedersiniz.
Çok tuzlu yemeklerin ardından bol bol su içmek ödem yapar. Vucüttaki sodyum oranı yükseldiği zaman su içeriz ve bu da özellikle ael ve ayakların su toplamasına neden olur. Ödem beyni de etkileyen bir durum olduğu için merkezi sinir sisteminizde fonksiyon bozukluğuna neden olabilir.
Çok fazla su içtiğimiz zaman beynimizdeki hücreler şişmeye başlar. Bu da kafatasında baskıya neden olur. Çok fazla su içmemizin işareti olarak kusma ve mide bulantısı ortaya çıkar.
Henüz ilk aşamalarındayken aşırı su içtiğimizi anlamamız biraz zor olabilir. Bu durumun en standart belirtisi baş ağrısı. Ayrıca gergin hissetmek, kafa karışıklığı ve şaşkınlık da diğer belirtileri. Aşırı hidrasyonun en ciddi semptomları çift görme, zor nefes ama, kan basıncının artması ve uyuşukluktur.
Kan akışını, kaslar, kalp ritmini korumak için elektrolitlere ihtiyacımız vardır. Çok fazla su içtiğimiz zaman, vücudumuzdaki elektrolitler düşüşe geçer. Bu da kolayca kramp girmesine ve kas spazmlarına neden olur.
jale
Kasım 3, 2022Az su içen de hastalığa davet çıkarır. Her şey kararında yarar.