Sağlık

Magnezyum eksikliğinin belirtileri nelerdir?

İnsan sağlığı için oldukça elzem bir mineral olan magnezyum, eksikliği olduğu sırada birçok farklı rahatsızlık ile karşı karşıya kalmamıza neden oluyor. Magnezyum eksikliği nedeni ile başlayan rahatsızlıkları tedavi edebilmek için genellikle magnezyum takviyesi alıyoruz. Fakat bazı durumlarda ise uzman doktorlar eşliğinde tıbbi müdahale almamız gerekebilir. Magnezyum eksikliğini ortadan kaldırabilecek birçok farklı besin bulunmaktadır. Doğanın bize sunmuş olduğu bu besinler sayesinde magnezyum eksikliğini ortadan kaldırabiliriz. Bu yazımızda sizlere, magnezyum eksikliğinin doğurabileceği sonuçlardan ve magnezyum eksikliğinin belirtilerinden bahsedeceğiz.

Magnezyum nedir?

Aslından bir element olan magnezyum, bitkilerde daha çok klorofil kompleksi şeklinde karşımıza çıkar. İnsan sağlığı için oldukça önemli bazı minerallerden biri olan magnezyum, insan vücudunda üretilmiyor. Bu yüzden de insanlar, magnezyum ihtiyacını dışarıdan alarak karşılamalı. Günlük olarak insanların alması gereken belirli bir magnezyum seviyesi bulunmaktadır. Bu seviyenin altında kalınması ise magnezyum eksikliğine neden oluyor.

İnsanlar günlük ne kadar magnezyum almalı?

İnsan vücudu, günlük olarak belirli bir magnezyum seviyesine ihtiyaç duymaktadır. Bu magnezyum seviyesi, sağlıklı bir insan için 375 mg olmaktadır. Fakat kişinin kilosuna ve boyuna göre bu durum değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca kişinin genel magnezyum seviyesi de alması gereken magnezyum miktarında önemli bir rol oynamaktadır.

Magnezyum seviyesi nasıl ölçülür?

İnsanlar, kan testi yardımı ile magnezyum seviyesini kolaylıkla ölçebilir.

Magnezyum eksikliği nedir?

Magnezyum eksikliği, kişinin günlük olarak yeterli magnezyum seviyesine ulaşamama durumuna verilen isimdir. Magnezyum eksikliği nedeni ile insanlarda birçok farklı sorun ortaya çıkar. Bu sorunların birçoğunu yeterli oranda magnezyum alınması ile ortadan kaldırılabilir. Ancak bazı durumlarda ise kişinin bir uzman tarafından tedavi edilmesi gerekebilir.

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?

Magnezyum eksikliği ineden ile insan vücudu bazı semptomlar göstermektedir. Bu semptomlar, ilk başlarda çok belirgin olmasa bile ileriki safhalarda insanları ciddi sorunlar bekleyebilir. Bu yüzden de günlük olarak tüketmeniz gereken magnezyum oranına dikkat etmeniz gerekiyor. Küçük durumlarda çok ciddi olmayan bu sorunlar, yüksek orandaki magnezyum eksikliğinde insan vücudu için hiç de iyi olmayan gelişmelerin gelişmesine neden oluyor. Eğer kendinizde magnezyum eksikliği olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle kan testi yaptırtmalı ve magnezyum seviyenize bakmanız gerekmektedir. Yaptırtmış olduğunuz kan testi sayesinde magnezyum eksikliğinin olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Magnezyum eksikliği nedeni ile ortaya çıkan birçok farklı sorun bulunmaktadır. Bu sorunların geneli çok ciddi olmasa bile bazı magnezyum eksikliği durumlarında, ciddi hastalıklar ile boğuşmak durumunda kalabilirsiniz. Magnezyumun en önemli faydalarından biri, kişinin kaslarının kasılıp gevşemesini düzenlemesidir. Bu yüzden de magnezyum eksilikliği ile bu işlev yeteri kadar iyi olmaz ve kaslarda kramplar görülmeye başlanır. Magnezyum eksikliği nedeni ile kasların kontrolü yavaş yavaş gider. Genellikle bacaklardaki kaslarda kramplar görülmeye başlanır. Magnezyum eksikliğinin bir diğer önemli semptomu ise kişinin iştahının kaybolması. Eğer magnezyum eksikliği nedeni ile iştah eksikliği oluşuyorsa, magnezyum açısından zengin olan besinlerin tüketiminin artırılması gerekmektedir.

Magnezyum eksikliği neden ile sinir iletimleri yavaşlayabiliyor. Magnezyumun en önemli faydalarından biri de sinir hücreleri arasındaki iletimi sağlamasıdır. Ancak magnezyum eksikliği durumunda sinir hücreleri arasındaki iletim de bir o kadar azalıyor. Bu yüzden de el ve ayaklarda uyuşmalar görülebiliyor. Tabii ki de bu durum sadece el ve ayaklarda uyuşmalar değil, bilişsel aktivitelerde de aksamalara neden oluyor. Özellikle kişini hafıza sorunları yaşamasına neden oluyor. Nöronlar arasındaki bağları sağlayan magnezyum, eksikliği durumunda kişinin unutkanlıklar yaşamasına neden oluyor. Magnezyum eksikliğinin bir diğer önemli belirtisi, kas ve kemiklerin sağlığında yaşanan düşüşler. Kalsiyum kemik ve kas sağlığı için oldukça önemli besinlerdir. Ancak magnezyum olmadan kalsiyum emilimi sağlanamaz. Bu yüzden de kas ve kemik sağlığı için kalsiyum içeren besinlerin yanında mutlaka magnezyum içeren besinlerin de tüketilmesi gerekmektedir.

Çikolata
Çikolata

Magnezyum içeren besinler nelerdir?

Doğanın bize sunmuş olduğu birçok farklı besinde yüksek oranda magnezyum bulunmaktadır. Magnezyum seviyenizi dengelemek için de birazdan liste haline vereceğimiz besin gruplarını düzenli olarak tüketmesi gerekiyor. Sağlıklı bir insan, günlük olarak en az 375 mg kadar magnezyum tüketmeli. Yüksek oranda magnezyum içeren besinler şu şekildedir:

  • Soya peyniri
  • Bitter çikolata
  • Bakliyat
  • Muz
  • Yeşil yapraklı bitkiler (pazı, ıspanak)
  • Tohumlar (keten, kabak ve chia tohumları)
  • Kepekli tahıllar
  • Yağlı Balıklar
  • Avokado
  • Fındık

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm
Sağlık

Dilde oluşan sarılık neyi işaret eder?

Dişlerimizi fırçalarken ya da ağzımızı açıp aynaya baktığımızda, dilimizin üzerinde sarı bir tabakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu tabakanın neden oluştuğu ise