Üç adımda ‘fırının ömrünü’ nasıl uzatabiliriz? İşte en pratik fırın temizleme yolları
Tarihi 1400’lü yıllara kadar uzanan fırın günümüzde en çok kullanılan mutfak aletlerinin başında gelmektedir. Özellikle poğaça, kek, kurabiye ve buna benzer ürünleri yapmak için fırın kullanılmaktadır. Fırın hayatı kolaylaştıran ve zamandan tasarrufu sağlayan en büyük icatlardan birisidir. Ekmeklerde yemeklere kadar pek çok farklı amaçla kullanılan fırınlar günümüzde her evde bulunabilen teknolojik aletlerdir. Klasik fırın zamanla daha da geliştirilerek mikrodalga fırınları ortaya çıktı. Bu mikrodalga fırınları normal fırınların yaptığı işi daha da kısaltarak zamandan çok fazla tasarruf yapılmasını sağladı. Günümüz toplumlarında fırın çok büyük bir önem arz etmektedir. Hem iç ekonomide hem de dış ekonomide çok büyük bir paya sahiptir. Sabahları dumanı üstünde ekmekler, poğaçalar, börekler ve daha niceleri için fırın çok büyük bir önem taşımaktadır. İşleri kolaylaştırmakta ve hızlandırmakta olan fırın pek çok ev hanımının da en büyük yardımcısıdır. Özellikle ev hanımları günün çok büyük bir kısmını evde yani mutfakta geçirdiği için fırınlar, ev hanımlarının en büyük yardımcısı konumundadır. Misafirlere ikram edilecek yiyeceklerin sıcak olması için, dünden kalan yemeği ısıtmak için ve daha pek çoğu için fırın çok iyi bir çözüm yoludur.
Fırın hiç kuşkusuz mutfakların olmazsa olmaz teknolojik aletlerinden birisidir. Mutfağın temel yapı taşlarından birisi olduğunu söylesek herhalde yanlış bir söylem söylemiş olmayacağız. Çünkü pek çok yemek, tatlı ve dahası fırın sayesinde yapılmaktadır. Fırınların mutfaklardaki işlevi yadsınmayacak kadar çok büyüktür. Ancak mutfaklarda en çok kullanılan aletlerin başında fırın geldiği için çok fazla kirlenmektedir. Mutfakta hijyen en çok dikkat edilen ve üzerinde durulan konu olduğu için fırınların temizliği de çok fazla önemlidir. Özellikle insan sağlığı açısından fırınların temiz olması çok önemlidir. Mesela 1 saat önce tavuk pişirilen fırında hemen tatlı pişirmek ve ya başka bir ürün pişirmek hem hijyen açısından hem de sağlık açısından çok büyük sıkıntılar doğurabilmektedir. Onun için fırınların içi mutlaka sürekli olarak temiz tutulmalıdır. Yapılan yemek bittiğinde yenisine geçilmeden hemen önce fırının temizlenmiş olması gerekmektedir.
Fırın temizliği sanıldığı kadar kolay bir temizlik değildir. Özellikle yağlı yemeklerin pişirildiği fırınlarda işler daha da zor olabilmektedir. Fırınları temizlemek için çoğu insan sadece tepsiyi suyla durulamaktadır. Ancak sadece tepsinin değil tüm fırının temizlenmesi ve iyice arındırılması gerekmektedir. Pek çok insan fırın temizliği için çok çeşitli kimyasal ürünler kullanmaktadır. Bu kimyasal ürünler insan sağlığı açısından çok risk taşıdığından olabildiğince bu maddelere yaklaşmamak en doğrusu olacaktır. Ayrıca fırının daha erken yıpranmasını ve aşınmasını da sağlayacaklarından bu ürünlerin kullanılmaması gerekiyor. Bu kimyasal ürünler yerine daha doğal, ekonomik ve pratik yöntemler kullanılabilir. Piyasada bulunan pek çok kimyasal ürün hem insan sağlığına zararlı hem de çok fazla pahalı olduğu için insanları zora sokabilmektedir. Onun yerine daha doğal ve ekonomik yöntemlerle fırınlar temizlenebilir. Peki, fırın temizliğinde izlenecek doğal yollar nelerdir? Ne gibi yöntemler bulunmaktadır? Fırınlara zarar vermeden en iyi şekilde nasıl temizleyebiliriz? Bu ve buna benzer sorular için işte detaylar…
Fırınları temizlemenin en doğal ve ekonomik yolları nelerdir?
1- Limon suyu ile kötü kokulara son vermek
Fırınların işlevi sadece tatlı, kurabiye, börek ve hamur işleri yapmak değildir. Fırınlar çok amaçlı kullanıldığından bazı yemeklerde fırında pişirilmektedir. Fırında özellikle balık gibi ağır yemekler pişirilince fırında çok ağır bir koku kalmaktadır. Bu koku yapacağınız diğer yemeklere de sineceğinden yemeklerin tadını bozabilmektedir. Bu ağır kokulardan kurtulmak için çeşitli kimyasal maddelere başvurmak yerine daha ekonomik ve pratik olan limon suyu kullanılabilir. Üstelik doğal bir madde olduğu için hem fırının daha uzun ömürlü olmasını hem de insan sağlığını korumaktadır. Peki, bu kötü ve ağır kokulardan kurtulmak için fırında limonlu suyu nasıl kullanabiliriz? İşte detaylar…
Öncelikle bir kâsenin içine ılık su ve limon suyu ilave edin. Kullanacağını kase çok büyük olmamalıdır. Orta boy bir kâse işinizi görecektir. Ardından bir süngeri ve ya bezi bu kasenin içine batırın. Bezin ve ya süngerin iyice limonlu ılık suyu içine çekmesi için biraz bekleyin ve fırının başta camlı bölümleri olmak üzere altını, üstünü, sağını ve solunu kısaca fırının her yerini iyice ovalayın. Buradaki en önemli husus suyun ılık olmasıdır. Çünkü ılık su temizlik yapmayı kolaylaştırmaktadır. Onun için ılık su kullanılmaktadır. Fırının her yerini iyice limonlu su ile ovaladığınızda fırınınızdaki değişimi sizlerde göreceksiniz. Kötü ve ağır kokulardan eser kalmayacak ve fırın eskisinden daha güzel kokacaktır. Bu yöntem ile fırının hem daha hijyenik olması sağlanacak hem de kimyasal ürünlere çok fazla para verip sağlığınızı tehlikeye atmamış olacaksınız.
2- Sirke ve sabunla fırının camlarını temizleme
Sirke her alanda kullanılabilen bir üründür. Kullanım alanı çok geniş olan bu ürün fırınların temizlenmesinde de çok işe yaramaktadır. Üstelik çok ekonomik ve doğal olduğundan hem insan sağlığını tehlikeye atmamakta hem de ekonomik olduğundan daha az bir masrafın olmasını sağlamaktadır. Ayrıca kimyasal maddeler zamanla camın aşınmasını ve zayıflamasına neden olmaktadır. Sirke ise hiçbir şekilde cama zarar vermemekte ve doğallığını korumaktadır. Peki, sirke ve sabunla camları nasıl temizleyeceğiz? İşte detaylar…
Cam temizliği fırın için çok fazla önemlidir. Çünkü fırında en çok kirlenen yer camlı kısmın olduğu bölgedir. Öncelikle yapılması gereken şey bir kabın içine ayrı oranlarda su, sirke ve sıvı sabun koymak olacaktır. Eğer sıvı sabun yoksa rendelenmiş sabunda kullanabilirsiniz. Hiçbir sakıncası ve zararı yoktur. Ardından tüm bu malzemeleri iyice karıştırıyoruz. Bu malzemeler ile aslında kendi temizlik deterjanımızı yapmış oluyoruz. Malzemelerimiz iyice birbirine karıştıktan sonra bir sünger yardımıyla fırının camlarını iyice ovalıyoruz. Camlar için çok etkili olan bu yöntemi fırının her yerine uygulayabilirsiniz. Her yeri iyice ovaladıktan sonra hafif nemli bir bezle tekrardan üstünden geçerek fırının hem daha güzel durmasını hem de parlamasını sağlamış olacaksınız. Çok pahalı ve zararlı olan ürünler yerine bu ve buna benzer ürünleri kullanabilirsiniz. Üstelik daha doğal ve daha ekonomiktir.
3- Karbonatlı ve limonlu suyun etkileşimi ile fırın temizliği
Karbonatta limon suyu da temizlikte sık kullanılan iki üründür. Her iki ürün sayesinde daha az masrafla fırın temizlemek oldukça mümkündür. Özellikle fırındaki demirler ve iç yüzeyleri temizlemede bu iki ürün son derece başarılıdırlar. Üstelik herhangi bir kimyasal madde içermediklerinden gönül rahatlığıyla kullanılabilirler. Peki, karbonatlı limonlu su ile fırın nasıl temizlenir? İşte detaylar…
Bir sprey şişesinin içine 1 paket karbonat, 2 bardak su ve limon suyu ilave edin. Evde sprey şişesi yoksa herhangi bir kapta kullanılabilir. Sprey şişesindeki amaç daha kolay olmasıdır. Malzemeleri sprey şişesine ilave edip iyice karıştırdıktan sonra fırının her yerine sprey şişesindeki malzemeleri püskürtün. Fırının içine dağılan karbonatlı suyun ortalama yarım saat kadar beklemesi çok önemlidir. Yarım saat kadar bekledikten sonra hafif nemli bir bez ile fırın yüzeyini temizleyebilirsiniz. Bu sayede fırının ömrünü arttırmış olacaksınız