Sağlık

Parmak soyulması hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

Birçok kişinin başına gelmiş bir rahatsızlık olan parmak soyulmasının nedenleri, insanlar tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Bu nedenler, aynı zamana farklı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Parmak soyulması, vücudumuzda bazı dengesizliklerin oluşmaya başladığını bizlere bildirmektedir. Çatlamış ya da soyulmuş olan tırnak çevresindeki deriler, ellerimizin kötü bir görünüme sahip olmasına neden oluyor. Bu yüzden de insanlar, sürekli olarak bu durumun nedenini araştırıyor ve çözüm yolları arıyor. Bu yazımızda sizlere, parmak soyulmasının nedenlerinden ve bu durumun nasıl ortadan kaldırılabileceğinden bahsedeceğiz.

Tırnak eti neden soyulur?

Tırnak etlerinin soyulması, özellikle su ile temas halinde ya da yemek yerken canımızı sıkabilir. Bu nedenden dolayı da insanlar, bazı gnler sırf bu tırnak soyulması nedeninden ağrılar ile baş etmek zorunda kalabiliyor. Bunlara ek olarak tırnak eti soyulmasının en temel sebebi, vitamin eksiliğidir. Bazı vitaminin eksikliği nedeni ile tırnak etlerinde soyulmalar göülebilir. Ayrıca tırnak eti soyulmasının bir diğer önemli sebebi ise çevresel faktörlerdir. Eğer tırnaklarınızı yiyen bir kimse iseniz, tırnak eti soyulması durumu ile karşı karşıya kalacaksınızdır. Gelin hep birlikte parmak soyulmasına neden olabilen durumların ne olduğunu detaylıca inceleyelim.

Vitamin eksikliği

Bazı vitaminin eksiklikleri nedeni ile tırnak etinde soyulmalar meydana gelebilmektedir. Bu vitaminlerin yetersiz alımı nedeni ile gerçekleşen bu soyulmaları ortadan kaldırabilmek için ise öncelikle insanların bir doktor kontrolüne gitmesi ve ardından da gerekli vitamin takviyelerini alması gerekiyor. Genel olarak B, A, E ve C vitaminlerinin eksik olması, tırnak eti soyulmalarında etkili olabilmektedir. Eğer bir vitamin eksikliği nedeni ile tırnak eti soyulması yaşıyorsanız, bu vitaminlerden bolca yer alan besinleri tüketmeye özen gösterme başlamanız gerekmektedir. Vücudunuzdaki beslenme yetersizliği nedeni ile sadece tırnak eti soyulması sorunları değil aynı zamanda tırnaklarda, saçlarda ve cildinizde de bazı sorunların başlamasına neden olabilirsiniz.

Çevresel faktörler

Çevresel faktörlerden dolayı da tırnak çevresindeki etlerde çatlama ya da soyulmalar görülebilir. Şüphesiz ki ellerimiz ve özellikle parmaklarımız, çevre ile en çok etkileşime geçen organlardır. Bu yüzden de ellerimizin bakımına çok daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Sürekli olarak suya girmeleri, ellerimizi sabun ile yıkamamız gibi günlük aktiviteler bile tırnak etlerinde soyulmalara neden olabilmektedir. Bunlara ek olarak ellerimiz, vücudun en nemsiz bölgesinden biridir. Eğer ki kuru bir cilde sahipseniz ve hafif soğuk havalarda dışarıya çıktıysanız, tırnak etlerinde ya da direkt olarak ellerin kendisinde çatlamalar yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlardan etkilenmemek için ise düzenli olarak ellerinizi nemlendirmeniz gerekebilir.

Kimyasal bileşenler

Eğer düzenli bir şekilde bir yerleri temizliyorsanız, sürekli olarak deterjan gibi kimyasal maddeler ile temas halinde oluyorsunuzdur. Bu tür kimyasal bileşenlere temas etmek, ellerimiz için iyi değil. Bu tür kimyasal bileşenleri kullanacağınız zaman genellilikle temizlik eldivenleri kullanılması önerilmektedir. Kimyasal bileşenlerde bulunan maddeler, ellerimizin kurumasına ve yavaş yavaş parmaklarımızın soyulmasına neden olacaktır. Bu gibi durumları yaşamamak için bulaşık deterjanı gibi kimyasal içerikler ile iç içe olacağımız zaman, kesinlikle temizlik eldiveni kullanmanız gerekiyor.

Enfeksiyonlar

Ağır bir irin ile birlikte soyulmaya başlayan tırnak etlerinin neden ise enfeksiyonlardır. Bu tür enfeksiyonların en temel sebebi, el hijyenidir. Eğer ellerinizin hijyen seviyesi yeterli değilse, enfeksiyon kapmanız içten bile değil. Ayrıca ellerinizi doğru bir şekilde yıkamamanız da enfeksiyonlu tırnak eti soyulmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda kızarıklık, şişlik ve kanama gibi bazı semptomlar da görülebilmektedir. Eğer bu gibi durumlardan muzdaripseniz, kesinlikle doktorunuz ile görüşmeli ve gerekli tedavi yöntemlerini uygulamanız gerekiyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığını ortadan kaldıracak doğal yöntemler

İnsanların belki de en çok karşılaştıkları sorunlardan biri olan burun tıkanıklığının birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Bu yüzden de insanlar, burun
Sağlık

Probiyotik – prebiyotik nedir, probiyotik ve prebiyotik işe yarar?

Kişinin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için son derece önemli bileşenler arasında yer alan Probiyotik – prebiyotikler kişinin kaliteli bir yaşam