Sirkeye para vermenize gerek kalmayacak. Evdeki malzemelerden sirke nasıl yapılır?
Sirke, hemen hemen her evde bulunan oldukça sağlıklı bir besindir. İçerisinde yer alan vitaminleri asidik yapısı sayesinde insan sağlığına oldukça faydalı olabilen elma sirkesi, aynı zamanda insanların evlerindeki bazı bölgeleri temizlemek için kullanabileceği bir malzeme olarak karşımıza çıkıyor. Elma sirkesini genellikle bankalardan ya da marketlerden alıyoruz. Ancak evinizde de kendiniz çok kolay bir şekilde sirke yapabilirsiniz. Hem elma sirkesi yaparken çok fazla malzemeye ihtiyacınız yok. Bu yazımızda sizlere, elma sirkesini evde nasıl kolay bir şekilde yapabileceğinizden bahsedeceğiz.
Evde elma sirkesi yapmak için gerekli olan malzemeler nelerdir?
Evinizde kolaylıkla elma sirkesi yapabilirsiniz. Üstelik elma sirkesi yaparken öyle çok da fazla malzemeye ihtiyaç duymayacaksınız. Elma sirkesini evde yapmak, doğal ve organik bir ürün kulanmış olmanızı sağlayacak. Evinizde kolaylıkla elma sirkesi yapabilmek için şu malzemelere ihtiyaç duyacaksınız:
- 5 ya da 6 litrelik bir cam kavanoz
- 2 kilogram elma
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- Birkaç tane nohut ya da bir parça ekmek
Evde elma sirkesi nasıl yapılır?
İzleyin: Evde Elma Sirkesi Nasıl Kurulur ?
Evinizde kolay bir şekilde elma sirkesi yapabilirsiniz. Bunun için bazı adımları takip etmeniz ve püf noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bütün bunları doğru bir şekilde yapabilirseniz, evinizde kolaylıkla elma sirkesi yapabilirsiniz. Evinizde kolay bir şekilde elma sirkesi yapabilmek için şu adımları takip etmeniz gerekmektedir:
- Öncelikle hazırladığımız elmaları 4 parçaya bölmemiz gerekiyor. Eğer elmalar büyük boyuttaysa, biraz daha küçük parçalara ayırabilirsiniz.
- Daha sonra ise böldüğümüz elmaların çekirdekli kısımlarını güzelce ayıralım.
- Kestiğimiz bu elmaları ise kavanozun yarısını kapayacak biçimde dolduralım.
- Elmaların üzerlerine ise ayırdığımız nohutları ekleyelim.
- Nohutları da ekledikten sonra ise kavanozun içerisine içme suyu dolduralım.
- 1 çay kaşığı kadar tuz ve 1 çay kaşığı kadar toz şeker ekleyelim ve boşluk kalacak şekilde üzerini kapatalım.
- Daha sonra ise kavanozun üzerini bir adet tülbent yardımı ile kapatalım ve bağlayarak sabitleyelim. kavanozdaki malzemelerin hava alması gerekiyor. Bu sayede de sirkemizin mayalanması sağlanacaktır.
- Kavanozda hazırladığımız sirkeyi yaklaşık olarak 35 ila 45 gün kadar mayalanması için bekletmemiz gerekiyor.
- Ancak bekleme süresi boyunca sirkemizi ara sıra tahta kaşık yardımı ile karıştırabilirsiniz.
- Sirke sineklerinin oluşmaya başladığını farkettiğinizde ise elmaları ve içerisindeki diğer malzemeleri süzmeniz gerekmektedir. Kavanozdaki malzemeleri güzel bir şekilde süzelim.
- Posamızı ayırdıktan sonra ise sirkemizin içerisine 1 çay kaşığı kadar tuz ve 1 çay kaşığı kadar toz şeker ekleyip, tekrardan karıştırmaya başlayalım.
- Kavanozun kapağını kapatalım ve ardından da sirkeyi serin, ışık almayan bir ortamda saklayalım.
- Sirke mayasının oluşmasını beklemeniz lazım.
- Beyaz renkli halka şeklinde maya ve keskin sirke kokusunu aldığınızda ise sirkeniz hazır olmuş demektir.
Evde sirke yaparken nelere dikkat edilmeli?
Elma sirkesi yaparken elmaları yıkamamanız gerekiyor. Çünkü elma kabuğu üzerinde yer alan bakteriler, sirkenin güzel bir şekilde mayalanmasını sağlayacaktır. Bunlara ek olarak ilk elma sirkesi yaptıktan sonra ortaya çıkan halka şeklindeki beyaz maya sayesinde yapacağınız ikinci sirkeyi çok daha hızlı bir şekilde yapabilmeniz mümkün. Bu yüzden de elma sirkesi yaptıktan sonra üzerinde yer alan beyaz renkli mayayı asla çöpe atmayın ve bir kenarda saklayın.
hamdi
Kasım 6, 2022Teşekkürler, gayet aydınlatıcı bilgiler, sağlıklı günler dilerim size.
papatya
Kasım 6, 2022Yıllardır sirkemi evde yaparım, çok lezzetli ve sağlıklı. Emeğinize sağlık.