Püf Noktası

Çamaşır makinesinin içine biraz kola dökerseniz ne olur? Sonuç şaşırtıcı

Çoğumuz neredeyse 1 gün giydiğimiz kıyafeti bir sonraki gün giymeyerek temizlenmesi adına kirli çamaşırların arasına atarız. Durum böyle olunca çok daha fazla yıkanacak çamaşır, dolayısıyla da çamaşır makinesi için de daha uzun çalışma saatleri demek oluyor bu. Bir diğer yandan çıkmayan lekeler de bu çalışma saatlerini uzattıkça uzatmaktan başka bir işe yaramıyor. Ama çamaşır makinenizin sarf ettiği çabayı rahatlatmak adına çamaşır deterjanının yanında bir de kola eklediğinizde elde edeceğiniz sonuç ise inanılmaz.

Çamaşır makinesine kola dökün

Yağ ve kahve lekeleri gibi lekeler hepimiz için kabus niteliği taşır. Çıkmayan ve kıyafetlerimizden vazgeçmeye bizi iten bu lekeler, ne çamaşır suyu ne de çamaşır deterjanı ile kolay kolay çıkmaz. Durum böyle olunca uzun uğraşlar ve sonunda yapısı bozulmaya yüz tutmuş ve rengi solmaya başlamış kıyafetler kalıyor geriye. Ya da daha kötüsü bu lekeler hiç çıkmıyor. Ama artık bu inatçı lekeleri dert etmeye gerek yok. Kola yapısındaki asit ile metallerin paslarını temizlemekten derz aralarına kadar birçok alanda yardımımıza koştuğu gibi bu noktada da elimizden tutuyor.

Asidik yapısı ile zorlu lekeleri aşındıran kola, çamaşır makinesine döküldüğünde ise bu inatçı lekelerin temizlenmesinde büyük rol oynuyor. Kolanın bu faydasından yararlanmak için ise yapmanız gereken tek şey, çamaşır deterjanı bölgesine deterjanın yanında bir miktar kola eklemek ve çamaşırlarınızı böyle yıkamak. Çamaşırlarınızı makineden çıkardığınızda yağ ve kahve lekeleri gibi inatçı lekelerin artık o kadar da inatçı olmadıklarını göreceksiniz.

Kolanın alternatif kullanımları

İçildiğinde ağızda bıraktığı leziz tadın yanı sıra alternatif kullanım alanları ile de hayatınızı kolaylaştıran kola birden fazla alanda kullanılabiliyor. Kolanın aşındırıcı özelliği birçok lekenin ve kirin arındırılmasında kullanılmasını sağlıyor ve aslında kıyafetlere döküldüğünde leke bile bırakan bu içeceği mükemmel bir leke çıkarıcı haline getiriyor. İşte kolanın bazı alternatif kullanım alanları:

  • Fayansları temizlemekte kullanılır: Fayans aralarının kir toplaması ve bu toplanan kirlerin öyle kolay kolay çıkmayışı hem can sıkıcı hem de yorucu bir durumdur. Fırça ile uzun dakikaları işgal eden bu problem, kola kullanıldığı zaman ise aslında hiç de sorun gibi durmuyor. Eğer yüzeye kola döküp birkaç dakika bekler ve ardından su dökerek temizlerseniz tüm kirlerin kola ile birlikte gittiğini görürsünüz.
  • Madeni paraları bankadan çıktığı haline getirir: Madeni paralar da bazen kir ve pas tutabilir ve bu durumda kullanılması imkansız hale gelirler. Hiç bir işyerinin kabul etmeyeceği bu paraları ise kola kullanarak basımdan yeni çıkmış gibi parlatabilirsiniz. Kolanın içerisine madeni paraları bırakıp bir süre bekletin. Çıkardığınızda paraları yıkayın ve pasların kola ile akıp gidişini izleyin.
  • Klozet temizliğini kolaylaştırıyor: Klozet kenarlarında kalan lekeler zamanla bembeyaz olan klozet çevresini sarartabilir ve istenmeyen görüntülere yol açar. Kola kullandığınızda ise yüzey temizleyici ve cif gibi malzemelerin bile temizleyemediği bu kirleri çıkarmak çok kolaydır. Lekeli kenarlara kola dökün ve hemen ardından ovalayarak temizlemeye başlayın. Kirlerin kolaylıkla çıktığını göreceksiniz.
  • Metal yüzeylerde oluşan boyalardan kurtulun: Metal yüzeylerin üzerine duvar boyası değdiğinde o metalik gri rengin tüm havasını söndürebilir. Bu durumdan ve görüntüsü bozulmuş olan metalden sıkıldıysanız kola sizin için ideal bir ürün. Bir havluyu kola ile ıslatıp metal yüzeylere bastırarak sürerseniz üzerindeki boya izlerinin çıkması çok uzun sürmeyecektir.
  • Böcek ve salyangozlara karşı koruyucu: Özellikle yaz aylarında böcekler ve salyangozlar bahçelerimize, evlerimize ulaştığında çok da hoş olmayan anlar yaşarız. Bu gibi durumlardan korunmak adına evinizin ya da bahçenizin girişine küçük bir kap içerisinde kola bırakırsanız kolanın şekeri haşereleri çekecek, asidi ise onları öldürecektir.

Çamaşırlarınızı yıkamadan önce bir kez daha düşünün! Makinenizin iç temizliğine dikkat edin

Çamaşırlarımızın her daim güzel kokulu ve temiz görünmesini isteriz. Bu diğer insanlar ile olan iletişimimizi bile etkileyen bir durumdur. Fakat temiz görünümlü ve güzel kokulu kıyafetlere sahip olmak için de, çamaşırlarımızı yıkadığımız çamaşır makinemizi temiz tutmalıyız. Sürekli olarak kirli çamaşırların yıkandığı çamaşır makinelerimiz zamanla temizliğini kaybedebilir ve bu noktada nasıl o çamaşırlarımızı temizliyorsa, bizim de onu temizlememiz gerekir.

Çamaşırlarınızı yıkamadan önce bir daha düşünün

Çamaşır makinesi temizliği çamaşırların da temiz olması için oldukça önemlidir. Aksatılmaması gereken çamaşır makinesi temizliği bir kez aksadığında ise, yıkanan her çamaşır kirli şekilde tekrar elimize dönecek. İlk zamanlarda kirliliği fark edilmese de yapısında çok kir tutan kıyafetleri temiz sanarak giymeye başlamak da sağlığımız açısından büyük bir zarar teşkil ediyor. Bu nedenle de hiç aksatmadan çamaşır makinesi temizliğini yapmak gerekiyor.

Çamaşır makinesi temizliği ise genel olarak zorlayıcı bir süreç olarak biliniyor. Ancak bu süreci çok daha hızlı bir hale getirebilir ve kolaylıkla makineniz kirlerden temizleyebilirsiniz. Çamaşır makinesi temizliği için teknik servisler ile uğraşmak istemeyen bireyler için işte kolay bir şekilde çamaşır makinesi temizlemenin püf noktaları:

Elma sirkesi ve su ile temizleme

Sağlık kadar temizliğin de her alanında karşımıza çıkan elma sirkesi, tabii ki çamaşır makinesi temizliğinde de başarılı bir yardımcı. Elma sirkesi sahip olduğu asit ile güçlü bir temizlik l-malzemesi olarak biliniyor ve kirleri tamamen söküp atıyor. Çamaşır makinenizi temizlerken elma sirkesi kullanmak ise oldukça basit. Bir kap içerisine eşit miktarlarda elma sirkesi ve su ekleyin. Ardından bu karışımı bir bez yardımı ile makinenin iç kısımlarına sürün. Lastik ve kazan kısımlarını bu bez le sildikten sonra elinizdeki karşımın kalanını makinenin deterjan haznesine ekleyin ve kısa programda çalıştırın. Bu sayede elma sirkesi tüm borulara nüfuz edecek ve makinenizi tamamen temizleyecek.

Beyaz sirke ve limon tuzu kullanımı

Tıpkı elma sirkesi gibi beyaz sirke de sahip olduğu asit miktarı ile temizlikte güçlü bir yardımcı olarak bilinir. Beyaz sirkeyi temizlikte kullanırken ise, gücünü daha da arttıran limon tuzu ile birlikte kullanmak her zaman temizliğin daha kolay ve daha k-hızlı olmasını sağlayacaktır. Beyaz sirke ve limon tuzu ile çamaşır makinesi temizliğini tamamlamak için ise, bir su bardağı beyaz sirke içerisine iki yemek kaşığı kadar limon tuzu ekleyin ve limon tuzunun erimesini sağlayın. Ardından bu karışımı sterseniz deterjan haznesine isterseniz de makinenin içine dökün ve sıcak su programında çalıştırın. Makinenizden akan sular ile birlikte kirler de çıkıp gidecek. Bu yöntemi ayda bir uygulayarak makinenizin ömrünü uzatabilirsiniz.

Bulaşık makinesi tableti ile temizlik

Bulaşık makinesi tabletleri son dönemde çamaşır makineleri içerisinde de tercih edilen ve kullanımları ile çok hızlı ve pratik bir temizlik sağlayan malzemeler. İçerikleri arasında kireç sökücü, temizleyici ve parlatıcı bulunan bulaşık makinesi tabletlerini kullanarak çamaşır makinelerinizi de daha temiz hale getirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken ise çamaşır makinenizin içerisine bir bulaşık makinesi tableti eklemek ve makinenizi çalıştırmak. Kısa programda yapacağınız bir temizli ile makineniz eskisinden çok daha temiz olacak. Ancak bu yöntemi kullanırken makinenizin boş olduğundan emin olun. Bulaşık makinesi tabletleri çamaşırlarınıza zarar verebilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Paslanmış çelik nasıl temizlenir? Paslanmış çelikleri temizlemenin püf noktaları

Daha çok mutfaklarda kullanılan çelik eşyaların belirli bir süre sonra paslanması eşyayı yanlış şekilde kullanmak ve temizlemek gibi nedenler sonucunda
Püf Noktası

Ahşap çizik giderici ürün ya da yöntemler nelerdir?

Mobilyaların uzun süreli temiz bir şekilde kullanılabilir olması için kullanım noktasında dikkatli olmanın büyük ölçüde avantajları bulunmaktadır. Mobilya üzerinde oluşan