Sağlık

Aylar öncesinden kendini belli ediyor. Felcin ilk belirtileri nelerdir?

İnsan hayatını sağlık açısından tehdit eden pek çok hastalık vardır. Bu hastalıklar vücudumuzda meydana geldiğinde hayat kalitemizi ciddi oranda düşürürler. Normal bir insan gibi hereket etmemizi bile engelleyen bazı hastalıklardan olan felç insan vücudunda görülmeye başladığında ise felcin yaklaştığını gösteren bazı belirtileri vücutta görülür. İnsan vücudunda ciddi bir kalıcı hasara yol açan felç hakkında bilinmesi gerekenleri öğrenerek hastalığın erken teşhisi ile tedavisini sağlayabilirsiniz.

Felç nedir?

Halk arasında yaygın şekilde inme olarak da bilinen felç, beyne giden kan akışının kesintiye uğraması ya da kısıtlanması ile meydana gelen fiziksel bir hastalıktır. İnsan vücudunda kan akışının hızı yavaşladığı zaman beyne kan taşıyan damarlar bazen aktifliğini yitirebilir. Bu durumda ise beyne kan gitmemesi sonucu beyin hücrelerinin hızlı bir şekilde iflası gerçekleşmeye başlar. Beyin hücrelerinin iflas etmesi sonrasında felç hastalığı vücutta bölgesel ya da sistemsel şekilde kalıcı, geçici bir takım hasarlara yol açar. Bu hasarlar genellikle hareket kısıtlanması olarak bilinir. Felç bazen belirli vücut kısımlarını bazen ise insan vücudunun tamamını etkileyen bir hastalıktır. Felç meydana geldiği zaman beyne oksijen ve besin taşınması da gerçekleşmez.

Felcin nedenleri nelerdir?

Felç hastalığının insan vücudunda görülmesinin bazı belirli nedenleri vardır. Temel olarak felcin iki nedeni bulunmaktadır. Bunlardan ilki iskemik inme olarak bilinir ve tıkanan arter damar nedeni ile meydana gelir. Diğeri ise beyne kan taşıyan damarlardan birinin patlaması ya da sızıntıya uğraması nedeni ile meydana gelen hemorajik inmedir. Çeşitlerine göre felcin nedenleri ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

İskemik inme

İskemik inme durumunda beynin kan damarlarında tıkanma meydana gelir ve bu nedenle beyne kan ile birlikte oksijen ya da besin taşınması mümkün olmaz. Yağlanma ya da damarın daralması nedeni ile tamamen akışın kesilmesi ya da ciddi bir şekilde azalmaya uğraması nedeni ile iskemik inme meydana gelir. İskemik inme en yaygın görülen felç türü olarak bilinir. İskemik inme sonucunda beyne giden kan pıhtıları kalıcı hasara neden olabilir.

Hemorajik inme

Hemorajik inme beyne kan taşıyan damarlardan birinin patlaması ya da sızıntıya uğraması sonucunda damarların dışına kan sıçraması ile meydana gelen felç türüdür. Hemorajik inmeyi tetikleyen bazı faktörler vardır. Bu faktörlerden en yaygın bilineni kontrolsüz yükselen tansiyondur. Aynı zamanda kan damarlarının duvarlarında şişliklere neden olan fiziksel travmalar da kan damarında sızıntıya neden olarak hemorajik inmeye neden olur. Kan sulandırıcı ilaçların aşırı kullanımını görüldüğü tedavilerden sonra da hemorajik inmeye rastlanmaktadır.

Felcin belirtileri nelerdir?

Felç meydana geleceği zaman bu durumun anlaşılabilmesi oldukça önemlidir. Felcin erken teşhisi ve tedavisi ile insan vücudunda kalıcı hasarlar engellenebilir. Beyinde kalıcı hasara neden olabilen ve aynı zamanda hareketlerde kısıtlamaya yol açan felcin belirtileri kendini aylar öncesinden göstermeye başlar. Bu belirtilerin görmezden gelinmemesi gerekiyor. İşte felcin gelmekte olduğunun sinyalini veren belirtiler:

Vücutta aniden oluşan uyuşma

Felcin geldiğinin en yaygın belirtisi vücudun belirli bir bölgesinde aniden oluşan güçsüzlük ve uyuşma hisleridir. Özellikle kol bölgesinde ya da yüzün belirli bir kısmında kasları kullanmada zorluk ve uyuşmalar görülüyorsa, hiç vakit kaybedilmeden doktor muayenesine girmek gerekmektedir.

Konuşmada zorluk çekme

Felcin geldiğinin bir diğer belirtisi ise konuşmada zorluk çekme durumudur. Felç yaklaştığı zaman beyinde dil hareketlerini ve konuşma kabiliyetlerini kontrol eden kısım istemsiz çalışmaya başlar. Eğer kişi konuşurken zorluk çekiyorsa ya da kelimeler ağzından anlaşılmaz bir şekilde çıkıyorsa bu durumda karşınızdaki kişi ya felç geçiriyordur ya da geçirmek üzeredir. Acilen müdahale edilmesi gerekmektedir.

Ani baş dönmesi ve denge kaybı

Felç yaklaştığı zaman kişinin vücudunda bazı denge kayıpları ve baş dönmeleri görülmektedir. İnsan vücudunun dengesini korumasını sağlayan omurilik soğanı felçten etkilenir ve bu durumda baş dönmesi ile birlikte denge kayıpları görülür. Aynı zamanda felç yaklaşırken kişilerde baş dönmesi ile birlikte çift görme şikayeti de görülmektedir. Bu tip baş dönmeleri koltuktan aniden kalktığınızda meydana gelen dönme gibi küçük değildir. Aksine çok daha şiddetli bir baş dönmesi görülür.

Bulantı ve kusma

Felç yaklaşırken baş dönmesi ya da denge kayıpları ile birlikte kişilerde çoğu zaman bulantı, kusma isteği gibi semptomlar da meydana gelir. Eğer kişi baş dönmesi ile birlikte fışkırır şekilde şiddetli olarak kusmaya başlıyorsa, bu durum bir mide sorunu değil felcin habercisi olarak görülmelidir. Acil müdahalesi yapılması gereken durumlardan biridir.

Şiddetli baş ağrısı

Felç meydana geleceği zaman kişilerin hayatlarında hiç görmedikleri kadar şiddetli bir baş ağrısına maruz kaldığı da yaygın olarak görülmektedir. Beyinde felcin belirtilerinden biri hiç olmadığı kadar şiddetli meydana gelen baş ağrılarıdır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı
Sağlık

Duyunca inanamayacaksınız. Süpürge tohumunun faydaları nelerdir?

Bilimsel adı calluna vulgaris olan süpürge otu, tohumu ile insanlara şifa dağıtmaktadır. Halk arasında ise funda bitkisi olarak bilinen süpürge