Beslenme

Doğal antioksidan olan karalahananın faydaları. Kemikleri güçlendiren karalahananın ne gibi özellikleri bulunmaktadır?

Doğada bulunan binlerce çeşit bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerin her biri ayrı faydalara sahiptir. Her bitkinin özelliği, bulunduğu bölge ve insan sağlığına sağladığı faydalar birbirinden farklıdır. Çok eski zamanlardan beridir insanların büyük bir kısmı doğa ile etkileşimleri sonucunda doğada bulunan pek çok farklı bitki türünü de keşfetmiştir. Bu bitkileri insanlar ilk olarak şifa niyetiyle ilaçların yapımında, hastalıklarda ve yaralanmalarda kullanmışlardır. Zamanla bilgi birikiminin artması ve insanların bilinçlenmesiyle beraber doğada bulunan pek çok bitkinin faydası fark edilmiş ve özel olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu bitkilerden biriside hiç kuşkusuz karalahanadır. Özellikle faydaları ve içerisinde barındırdığı maddeleri bakımından pek çok bitkiye nazaran daha ön planda yer almaktadır.

Karalahana ne zaman yetişir?

Karalahana mayıs ayında toprağa dikilir ve ekim ayları gibi toplanmaya başlanır. Yeşil bitkiler arasında kendisine çok ayrı bir yer bulan karalahana, pek çok farklı alanda sıklıkla kullanılmaktadır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kendi farkını ortaya koymaktadır. İnsan sağlığı için de çok önem arz etmektedir. Çünkü pek çok rahatsızlığın giderilmesinde karalahana sıklıkla kullanılmaktadır. Karalahana vücutta meydana gelen pek çok olumlu davranışın en temel sebebidir. Çünkü vücuda sağlamış olduğu faydalar bizlerin tahmin ettiğinden de çok fazladır. Peki, karalahana nedir? Anavatanı neresidir? En çok nerde yetişmektedir? Karalahananın faydaları nelerdir? Hepsi ve daha fazlası için işte detaylar…

Karalahananın anavatanı neresidir?

Turpgiller familyasının en çok sevilen ve tüketilen lezzetlerinden birisi olan karalahana, faydaları ile tüm herkesi şaşırtmaktadır. Kış aylarının vazgeçilmezi konumunda olan karalahana yemeklerde de çok fazla kullanılmaktadır. Anavatanı Kuzey Avrupa ve Baltık ülkeleri olan karalahana tarih boyunca kullanılmış bir bitkidir. Üstelik pek çok faydası ve özelliği olduğundan tıp alanında çok fazla kullanılmıştır. Günümüzde de çok fazla tüketilmektedir. Özellikle kış ayları gelince tezgâhlarda da yerini alan karalahana pek çok insan için temel besin kaynağı durumundadır. Ülkemiz sınırları içerisinde genellikle Karadeniz bölgesinde sıklıkla yetişmekte ve çok fazla tüketilmektedir. Ayrıca karalahanadan bir sürü çeşit yemekte yapılmaktadır. Vitamin ve mineral açısından çok zengin olan karalahana içerisindeki maddeler sayesinde pek çok rahatsızlığa deva olmaktadır. C vitamini açısından çok zengin olan karalahana içerisinde pek çok vitamini de (A, B, E) barındırmaktadır. Özellikle kış aylarında hastalıklarında artmasıyla beraber vücudun korunmasını üstelenmekte ve vücudu tüm toksin maddelerden (zararlı madde) korumaktadır.

Karalahana pek çok mutfakta yer aldığı gibi Türk mutfağında da çok fazla yer almaktadır. Salatalardan ana yemeklere kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle karalahana sarması en meşhur yemekler arasındadır. Karalahana içerisinde barındırdığı faydaları ile adından sıklıkla söz ettiren bir bitkidir. Günümüzde dünyanın pek çok noktasında yetiştirilen ve satılan bir üründür. Teknolojinin ilerlemesi ve bilimin eskisinden daha da ileride olması doğada bulunan bütün her şeyin araştırılmasını tetikledi. Bu araştırmalara konu olan bitkilerden biriside karalahana oldu. Eskiden beridir kullanılan karalahananın az biraz faydaları ve ya zararlı biliniyordu. Ancak bilimsel araştırmalar neticesinde bildiklerimizin de ötesinde faydalarının olduğunu görmekteyiz. Özellikle bol oranda vitamin ve mineral içermesi pek çok hastalığa karşı çok etkilidir. Kısaca karalahananın faydalarına bakacak olursak şunları sıralayabiliriz;

Karalahananın faydaları nelerdir?

  • Doğal bir antioksidandır.
  • Kansere karşı çok etkili bir silahtır.
  • Kemik gelişimini desteklemektedir. Düzenli tüketilince kemiklerin güçlenmesini ve dokularının onarılmasını sağlamaktadır.
  • Kabızlığa iyi gelmektedir.
  • Unutkanlığa (Alzheimer) iyi gelmektedir.
  • Vücudun direncini arttırmaktadır.
  • Gribal enfeksiyonlara karşı vücudu korumaktadır.
  • Vücutta biriken toksin maddelerin (zararlı maddeler) dışarı atılmasını sağlamaktadır.
  • Kansızlığa karşı çok iyi bir yöntemdir.
  • Bağırsakların kurtlardan ve parazitlerden temizlenmesini sağlamaktadır.
  • Kandaki şeker oranını düşürmektedir.
  • Astım ve romatizma gibi rahatsızlıklara karşı çok iyi gelmektedir.
  • Göz sağlığına iyi gelmektedir.
  • Erken yaşlarda yaşlanmayı önlemektedir. Yaşlılık göstergesi olan her şeyi azaltmaktadır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Kanın pıhtılaşmasına destek olmaktadır.
  • Kalp dostu bir sebzedir.

Yeşil bitkiler denilince akla ilk gelenlerden birisi de hiç kuşkusuz karalahanadır. Ülkemiz sınırları içerisinde genellikle Karadeniz Bölgesinde yetişen bu sebze pek çok rahatsızlığa iyi gelmesiyle bilinmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde de çok faydalı ve şifalı olduğu tespit edilmiştir. Başta yemekler olmak üzere pek çok farklı kullanım alanı olan karalahana içeriğindeki özellikleri ile tüm insanları kendisine çekebilen bir bitkidir. Gelişen teknoloji ve bilim sayesinde faydalarını çok rahatlıkla görebildiğimiz karalahana, insan sağlığı için çok önemli roller üstlenmekte ve vücudu tam korumaktadır. Doğal bir antioksidan olan karalahana vücutta zamanla biriken bütün toksin maddelerinin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır.

Karalahana
Karalahana

Karalahana tam bir kış sebzesi olması hasebiyle çok fazla önem arz etmektedir. Çünkü kışın hastalıklar artmaktadır. Karalahana ise bu hastalıklara karşı çok etkili bir silahtır. Onun için mutlaka bol miktarda karalahana tüketilmesi gerekmektedir. Karalahana vitamin ve mineraller açısından çok fazla zengin olduğu için pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Kanser gibi çok ciddi ve büyük hastalıklara karşı bile önlem almakta ve vücudu tam olarak korumaktadır. Ayrıca kemik gelişimi için de karalahana çok fazla önemlidir. Kemiklerin güçlenmesini ve gelişmesini sağladığı için uzmanlarında sıklıkla tavsiye ettiği bir durum vardır. Karalahana kemik gelişimini yani fiziksel gelişimi desteklediği için erken yaşlardaki çocukların mutlaka bol miktarda tüketmeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Yaşamın ilk yılları çocukların gelişimleri açısından çok fazla kritik öneme sahip olduğu için çocukların düzenli olarak karalahana tüketmesi gerekmektedir.

Kış aylarında rastlanan pek çok gribal enfeksiyona karşı karalahana çok önemli bir tedavi yöntemidir. Pek çok enfeksiyona karşı iyi gelmekte ve vücudun korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca kabızlığa ve unutkanlığa (Alzheimer) karşıda çok etkilidir. Kansızlığa iyi gelmekte ve vücutta biriken tüm toksin maddeleri dışarı atmaktadır. Karalahana ayrıca bağırsakları da korumaktadır. Bağırsaklarda meydana gelen parazit ve kurtların oluşmasını önlemektedir. Bu sayede karın ağrılarının da önüne geçilmiş olunacaktır. Karalahana göz, astım ve romatizma rahatsızlıklarına karşıda çok iyi gelmektedir. Ayrıca cilt sağlığı için de çok fazla önem arz etmektedir. Cildin erken yaşlarda yaşlanmasını önlemektedir. Yaşlanmaya karşı vücudu genç tutmakta ve yaşlanma ibarelerini ortadan kaldırmaktadır. Karalahana sebzesinin daha pek çok özelliği bulunmaktadır. Yapraklarından sapından kısaca her yerinden istifade edilmektedir. Karalahana tokluk hissi uyandırdığından ve lifli bir bitki olduğundan kilo vermek isteyenlerin sıklıkla tükettiği bitkilerden birisidir. Ayrıca pek çok diyetisyenin de lisesinde bulunması karalahananın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir.

İnsan sağlığı açısından bakıldığında çok fazla faydasının olduğunu görmekteyiz. İlk kullanıldığı günden bu güne hiçbir şekilde önemini yitirmemiş ve günümüzde de en sevilen bitkilerden birisi haline gelmiştir. Özellikle Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan karalahana salatalarda, ana yemeklerde ve sarmalarda çok fazla kullanılmaktadır. Pek çok vitamini içerisinde barındırması karalahanayı vazgeçilmez kılmaktadır. Özellikle küçük yaşlardan itibaren karalahana tüketilmesinin bir sürü faydası olduğu tespit edilmiştir. Bu faydaların başında kemik gelişimi gelmektedir. Kemiklerin gelişmesi için çok önemli roller üstlenmektedir. Üstelik kilo vermeye de yardımcı olduğu için herkesin gönül rahatlığıyla tüketebileceği bir sebzedir.

0 Yorum

  1. Avatar

    arzu

    Kasım 5, 2022

    Ne şekilde karşıma çıkarsa çıksın affetmeden afiyetle yerim.

  2. Avatar

    tevfik

    Kasım 5, 2022

    Karadenizin temel yemek sebzelerindendir. Çorbasının sarmasının tadına doyum olmaz.

  3. Avatar

    hatice

    Kasım 5, 2022

    Mükemmel ötesi çorbası olan sebze. Hem lezzetli hem de sağlıklı.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Sağlık

Migreni olan bunları yemesin. Migreni azdıran besinler hangileri?

Uzmanlar, migreni olan bunları yemesin. Migreni azdıran besinler adlı bir çalışma yapmışlardır. Bu çalışma sonrasında migreni tetikleyen besinlerin neler oldukları
Beslenme Yaşam

Frenk üzümünün mucizevi faydaları. Frenk üzümü ne işe yarar?

Sağlıklı beslenmek ve uzun yaşamak insanoğlunun binlerce yıldır aradığı iki sordur. Aslında bu iki sorunun cevabı bulunmaktadır. Üstelik çok zor