Yaşam

Kertenkeleyi öldürmek sevap mıdır?

İslam dinine göre, insana herhangi bir zararı dokunmayacak hayvanı öldürmek günahtır. Fakat bu durum bazı şartlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Günümüze kadar ulaşmış olan bazı hadislerde kertenkele öldürmenin caiz olduğu ile ilgili bilgiler bulunuyor. Fakat gerçekten de kertenkeleyi öldürmek sevap mı? Bu yazımızda sizlere, kertenkeleyi öldürmenin sevap mı yoksa günah mı olduğunu anlattık.

Kertenkele öldürmek sevap mı günah mı?

Peygamber efendimiz, kertenkele öldürmek ile ilgili hadislerde bulunmuştur. Yapmış olduğu hadislerde ise genel olarak kertenkelenin nasıl öldürülmesi ile gerektiği bir hadiste bulundu. Hz. Muhammed (S.A.V) şöyle buyurmuştur:

“Kim keleri ilk darbede öldürürse ona yüz sevap yazılır. İkinci vuruşta öldürürse daha az kazanır. Üçüncü vuruşta ise bundan da az sevap kazanır.” (Müslim, Selam 147 (2240); Metin Müslim’den alınmadır. Ebu davud, Edeb 175, (5263, 5264); Tirmizî, Ahkâm 1, (1482). Bazı Tirmizî tertibinde Sayd bölümünde 13. babta.)”

Hadisin açıklaması

Peygamber efendimizin buyurmuş olduğu bu hadiste bazı bilinmeyenler ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden de hadiste yer alan bazı detayları ve hadiste buyurulanların tamamını sizler için detaylıca açıkladık.

  • Vezeğa, Ahterî’de keler olarak açıklanır. Keler, bir bakıma kertenkeledir. Resulullah, kertenkeleleri fuveysika diye tasfir etti ve insanlara eziyet veren haşerata dahil etti.
  • Fuveysika, fasıkcık demektir. Resulullah haşeratın ekserisinden ayrı olarak, zarar verenlere fasık denilmiştir. Alimler, kelerin bu grupta olduğunda dair görüş birliği içerisindedir.

Yukarıdaki hadise göre kertenkeleleri eziyet çektirden öldürmek gerekiyor. Bu yüzden de kertenkeleyi ne kadar hızlı bir şekilde öldürürseniz, o kadar çok sevap kazancaksınızdır. Zira hayvan ilk darbeyi aldıktan sonra yararlı bir şekilde kaçabilir ve eziyet çekmeye başlar. Bu gibi durumların yaşanmaması için de kertenkeleye indireceğiniz tek bir darbe, onu öldürmeli.

İnsana zararı olmayan hayvan öldürülemez

İslam dinine göre, insan yaşamına herhangi bir zararı olmayan hayvanların öldürülmesi caiz değildir. Eğer insan yaşamına zararı olan bir hayvan varsa ve o hayvanın zararından kurtulmak için tek yol o hayvanı öldürmek ise bunu tek bir darbede yapmanız gerekiyor. Eğer insan yaşamına zararı dokunan ve ondan kurtulmanın tek yolu onu öldürme ise tek bir hamlede o hayvanı ortadan kaldırmanız gerekiyor. Çünkü hayvanın tek bir darbede ortadan kalkması, eziyet çekmeden hayattan göçtüğüne işaret eder. Peygamber efendimizin hadisine göre de bu şekilde yapılması gerekiyor. Eğer hayvanı tek vuruşta öldürürseniz çok fazla sevap alırsınız. ikinci ve üçüncü vuruşlarda ise çok daha az sevap alacaksınız. Ayrıca öldürmeye çalıştığınız hayvanın kaçmaması gerekiyor. Eğer hayvan yaralı bir şekilde kaçtıysa, size günah bile yazılabilir. Bu yüzden de ortadan kaldırılması gereken bir hayvanı tek darbede indirmeniz gerekiyor.

Zararsız bir hayvanı öldürmek günahtır

Alimler, insanlara zararı olan hiçbir hayvanın öldürülmesinin caiz olmadığını dile getirdi. Allah’ın (CC) sessiz kulları olarak bilinen hayvanlar, ahiret zamanında dile gelecek ve insanların neler yaptığını bir bir anlatacak. Bu duruma bakacak olursak, eğer bir hayvan size zarar vermeye kalkmadıysa ya da bir hasatalığa sahip değilse, kesinlikle öldürülmemesi gerekiyor. Zira insana doğrudan ya da dolaylı olarak zararı olmayan bir hayvanı öldürmek, asla kabul edilecek bri davranış değildir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Manalı kısa güzel sözler. Manalı kısa ve güzel sözler nelerdir?

Eşe dosta göndermelik, kişinin mutlu olmasını sağlayacak belli başlı sözler bulunmaktadır. Bu sözlerin sosyal platformlar üzerinden gönderilmesi kişilerin birbirlerini mutlu
Yaşam

Camdaki çizikler nasıl geçer? Camdaki çizikleri geçirmek artık çok kolay

Temizlik konusunda yapılan yanlışlar bazen eşyalarımıza zarar vermemize neden olabilir. Daha çok yanlış yapılan temizliklerde verile fiziksel hasarlardan olan ve