Bitki Çayı

Uyku problemlerine son! Artık papatya çayı sayesinde uykusuzluk ortadan kalkıyor. Papatya çayının mucizevi faydaları nelerdir?

Doğada insan sağlığına iyi gelen yüzlerce çeşit bitki çayı bulunmaktadır. Bu çaylar genellikle şifalı otlarda, bitkilerde ve yeşilliklerden yapılmaktadır. Her birinin ayrı bir özelliği bulunmakta ve insan sağlığı için vazgeçilmez konumdadır. İnsanlar doğa ile ilk etkileşime geçtikleri günden bu güne doğada bulunan bitkilerden, ağaçlarda, meyve ve sebzelerden istifade etmeyi öğrendik. İlk insanlar bunları deneme yanılma yoluyla keşfederek günümüze kadar getirmişlerdir. Hangi bitkinin faydalı olduğunu, hangi bitkinin zehirli olduğunu bilmekteyiz. Bu bilgiler yüzyıllardır hatta binlerce yıldır var olan bilgilerdir. Günümüzde bilimin de artmasıyla beraber pek çok bitkinin, şifalı otların, ağaçların ve sebze-meyvelerin faydalarını daha da iyi görebilmekteyiz. Bizden önceki atalarımız bu bilgileri herhangi bir teknolojik aletle keşfetmemişlerdi. Bizzat deneyimleyerek bu bilgilere ulaşmışlardı. Bu bilgiler ışığında günümüz bilim adamları pek çok bilimsel çalışma yapmış ve doğadaki neredeyse tüm her şeyi araştırarak sınıflara ayırmıştır. Bu bilimsel araştırmalara konu olan bitkilerden biriside papatyalardır.

Papatyalar genellikle Avrupa kıtasında çok fazla görülen çiçeklerdir. Anavatanı Avrupa olan papatya Hazar denizi kıyılarına kadar uzanan geniş bir coğrafyada çok fazla yetişmektedir. Çok eski tarihlere dayanan papatya, günümüzde tamamı buzlarla kaplı olan Antarktika kıtası haricinde dünyanın her noktasında bulunmaktadır. Ülkemizde de Ege, Marmara, Trakya ve Güneybatı Anadolu Bölgesinde kendiliğinden doğal koşullarla yetişmektedir. Papatyagiller familyasına mensup olan bu bitki, dünyada en çok türü bulunan bitkiler familyasındandır. Öyle ki sadece ülkemiz sınırları içerisinde bile papatyanın 1156’dan fazla türü bulunmaktadır. Dünyanın pek çok farklı noktasına yayılmış olan bu bitki güzel koktuğundan genellikle parfümlerde kullanılan bir bitkidir. Güzel kokması onun ticari bir mal olarak satılmasını da sağlamaktadır. Günümüzde her çiçekçide mutlaka bir papatya görebilirsiniz. Ancak papatyanın işlevi sadece bir çiçek olması ve güzel kokmasından ibaret değildir. Papatya aynı zamanda çok şifalı ve faydalı bir bitkidir. Atalarımız bunu ilk zamanlardan beridir bilmekte ve kullanmaktaydılar. Özellikle alternatif tıp uygulamalarında en çok kullanılan bitkilerden biriside papatyadır.

Papatya, sarı gövdesi ve beyaz yapraklarıyla doğada bulunan en güzel çiçeklerden birisidir. Çiçek olmasının yanı sıra salık alanında yani tıpta da çok fazla rol oynayan bir bitkidir. Papatyalar genellikle mayıs ve haziran aylarında çiçeklerini açmaktadırlar. Bu aylarda da çok fazla papatya hasadı yapılmaktadır. Bu hasadın sonunda papatyalar kurutularak satılmaktadır. Ancak kurutma adımlarına mutlaka riayet edilmelidir. Yoksa hiç istenmeyen başka durumlara sebebiyet verebilmektedir. Papatyalar kurtulduktan sonra genellikle çay yapımı için kullanılan ürünlerdir. Dünyada önemi yüzyıllardır bilinen papatya çayı, pek çok sağlıksal probleme karşı vücudu korumaktadır. Sağlığa olumlu katkıları sebebiyle çoğu insan hiç tereddüt etmeden tüketmektedir. Ayrıca tamamen doğal olması ve hiçbir katkı maddesi içermemesi nedeniyle çok sağlıklı bir çaydır. Ayrıca kolaylıkla tüketilebildiğinden diğer çaylara nazaran daha hafif ve tadı güzeldir. Geçmişten günümüze yapılan pek çok bilimsel çalışma olmuş ve bu bilimsel çalışmalara sayısız bitki konu olmuştur. Bu çalışmalardan biriside papatyalar üzerine olmuştur. Papatyaların bilimsel olarak ispatlanan faydaları tahmin edilenin çok üstünde çıkmıştır. Özellikle son dönemlerde tüketimi daha da artan papatya çayı faydalarını şu şekilde özetleyebiliriz;

Papatya çayının faydaları nelerdir?

  • Doğal bir antioksidandır.
  • Diş ağrılarına çok iyi gelmektedir.
  • Cildi güzelleştirmektedir ve canlı görünmesini sağlamaktadır.
  • Cildin temizlenmesini sağlamaktadır.
  • Solunum yolu hastalıklarına karşı çok etkilidir.
  • Sırt ağrılarına iyi gelmektedir.
  • Hazımsızlığa ve bağırsak sorunlarına çok iyi gelmektedir.
  • Mide rahatsızlıklarına karşıda çok etkili bir tedavi yöntemidir.
  • Alerjik oluşumunu önlemektedir.
  • İltihap giderici özelliği bulunmaktadır.
  • Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır.
  • Mikroplara karşı vücudu tam korumaktadır.
  • Regl dönemindeki ağrıların hafiflemesini sağlamaktadır.
  • Kansere karşı da koruma sağlamaktadır.
  • Kan şekerini düşürmektedir.
  • Sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
  • Sindirim sistemini düzenlemektedir.
  • Diyabete karşı iyi gelmektedir.
  • Kal dostudur ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır.
  • Uyku problemlerine karşı çok etkili bir yöntemdir.

Papatya çayı doğanın insanlara sunmuş olduğu en faydalı bitki çaylarından birisidir. Pek çok araştırmaya konu olan papatya çayı, içeriğindeki maddelerle insan sağlığı için adeta vazgeçilmez bir konumdadır. Özellikleri bakımından diğer çaylara göre daha iyidir. Özellikle içilmesi gayet kolay ve hafif olan bu bitki çay, pek çok rakibini geride bırakmaktadır. Diğer çaylar gibi çok ağır bir bitki çayı değildir. Pek çok hastalığa karşı iyi gelmesi papatya çayının önemini son zamanlarda daha da arttırmış durumdadır. Yüzyıllardan beridir tıpta kullanılan bu ürün pek çok sorunu kökünden halletmektedir. Başta tıp (özellikle alternatif tıp) olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılan papatya günümüzde de her alanda kullanılmaktadır. İçeceklerde, deodorant kokularına kadar her alanda papatyadan istifade edilmektedir. En büyük faydası ise uyku problemlerini çözmesidir. Rahatlatıcı ve sakinleştirici olması onu diğer çaylardan ayıran en önemli özelliğidir. Yapılan son istatistiklere göre papatya çayı tüketiminin giderek arttığı belirtilmiştir. Sağlıklı yaşamanı çok fazla önemli olduğu bir dönemde insanlar bu ve buna benzer doğal ürünleri kullanmaktan geri kalmıyorlar.

Papatya çayı içerisinde barındırdığı pek çok madde ile vücut sağlığına çok faydalı bir çaydır. Doğal bir antioksidan görevi gören papatya çayı vücutta biriken bütün toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Ayrıca pek çok hastalığa, mikroplara ve bakterilere karşıda çok etkili bir çaydır. Vücudun kolay kolay hastalanmamasını sağlayan bu çay ayriyeten iltihapların giderilmesinde de çok aktif rol oynamaktadır. Cildin daha güzel görünmesini, daha parlak ve canlı durmasını sağlamaktadır. Papatya çayı hakkında yapılan son araştırmalarda da kansere karşı etkili olduğu keşfedilmiştir. Kanserden pek çok hastalığa karşı tam koruma sağlayan papatya çayı, diş ağrılarına da çok iyi gelmektedir. Özellikle diş ağrılarında gargara yapılması dişlerdeki ağrının hafiflemesine ve zamanla yok olmasına neden olmaktadır. Ayriyeten regl döneminde meydana gelen pek çok ağrıyı, krampları ve buna benzer sorunları gidermektedir.

Papatya çayı başta mide rahatsızlıkları olmak üzere pek çok rahatsızlığa deva olmaktadır. Solunum yolları hastalıklarına karşı vücudu koruma kalkanı gibi koruyan papatya çayı vücuda mikropların gelmesini ve birikmesini önlemektedir. Ayrıca yaraların daha hızlı iyileşmesini ve alerjik hastalıkların daha az görülmesini sağlamaktadır. Papatya çayının belkide en önemli özelliği sakinleştirici olmasıdır. Bu da uyku problemlerini kökünden halletmektedir. Özellikle uyku problemleri yaşan kişilerin mutlaka papatya çayı içmeleri gerekmektedir. Üstelik herhangi bir sağlıksal problem içermediğinden gönül rahatlığıyla bu çayı kullanabilirsiniz. Peki, bu kadar özelliği olan papatya çayı nasıl yapılır? Papatya çayı için hangi malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır? Hepsi ve daha fazlası için işte detaylar…

Papatya çayı nasıl demlenir?

Papatya çayı için ihtiyaç duyulan malzemeler rahatlıkla temin edilebilecek malzemelerdir. Aktarlarda bulunan bu malzemeler çok fazla pahalı olmadığından kolaylıkla alınabilir. Üstelik hem pratik hem de ekonomiktir. İlk önce 1 bardak kaynamış suya 2 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya ilave edin. Ardından demlenmesi için 3 ile 5 dakika kadar bekleyin. Papatya çayı demlenince bir süzgeç yardımıyla süzün ve isteğe bağlı olarak limon ve ya bal ilave edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bitki Çayı

Mevlana’nın Mesnevi’sine konu olan ak söğüt kabuklarının yararları. Ak söğüt çayı nasıl demlenir?

Ağaçlar sadece oksijen üreten ve havayı temizleyen irili ufaklı çalılardan meydana gelen yeşillikler değildir. Doğada birden fazla çeşit bulunmaktadır. Kimileri
Bitki Çayı

Antidepresanı bırak, kedi otuna başla! Hem uykusuzluğa, hem de depresyona birebir kedi otunun faydaları nelerdir?

Kendinizi huzursuz, uykusuz, gergin mi hissediyorsunuz? Sırf  bu yüzden antidepresan mı kullanıyorsunuz, üstelik doktor kontrolünde olmadan… İşte size o zaman