Yemek Tarifi

Evde daha sağlıklı sucuk nasıl yapılır? Sucuk için gerekli malzemeler

Sabah kahvaltısı günün en önemli öğünü olarak bilinmektedir. Gerçekten de sabah kahvaltısını yapanla yapmayan arasında çok büyük farklar gözlemlenmiştir. Sabahları yeni güne daha dinç ve daha enerjik başlamak için günün ilk öğünü mutlaka atlanmamalıdır. Çünkü gece boyu her şeyi sindiren vücut yeni güne yeni besinlere başlama ihtiyacı duymaktadır. Vücudun ayakta kalabilmesi ve yaşamsal fonksiyonlarının çalışabilmesi için en temel gereksinim olan fizyolojik ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Bu ihtiyaçlar genel uyarılmışlık düzeyini de etkilediğinden bir insanın verim alıp almaması yediği yemeklere göre belirlenmektedir. Aç mı? Tok mu? Bu sorular çok fazla önem arz etmektedir. Ayrıca güne daha pozitif bakmak ve verim almak için kahvaltı mutlaka ama mutlaka yapılmalıdır. Yapılan araştırmalarda da sabah kahvaltısının insanlar üzerinde çok büyük etkilere sahip olduğu belirtilmiştir. Özellikle verim açısından kahvaltının çok büyük etkisinin olduğu saptanmıştır. Uzmanların da sıklıkla uyardığı bir konu olan kahvaltı hiç atlanmadan yapılmalıdır.

Kahvaltı kadar kahvaltıda yenilen ürünlerde çok fazla önem arz etmektedir. Özellikle tüketilen besinlerin doyuruculuğu, faydaları ve sağlıksal olarak problem içermemeleri çok önemlidir. Kahvaltıların olmazsa olmazları arasında yumurta, zeytin, peynir gibi ürünler yer almaktadır. Ancak hayatımıza girdiğinden beridir her sabah sofraları bereketlendiren sucuklar da artık sabah kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Özellikle ülkemiz sınırları içerisinde yer alan Kayseri adeta sucuk ve pastırma diyarı olarak adlandırılmış durumdadır. Sucuğu hayatımıza girmesi çok uzun yıllar öncesine dayanmamaktadır. Ancak hayatımıza ve sofralarımıza girdiği günden beridir yumurtaya eşlik etmekte ve kahvaltılara neşe katmaktadır. Ancak günümüzde pek çok çeşit sucuk markası bulunmaktadır. Bunun yanında sosislerde, salamlarda ve sucuklarda çok fazla bakterinin olduğu ve bu bakterilerin insanları kansere kadar götürdüğü tespit edilmiştir.

Sucuklarda, sosislerde ve ya salamlarda hiç hijyenik olmayan ve çok zararlı olan pek çok kimyasal madde tespit edilmiştir. Raf ömrünün uzun olması için pek çok ilaçla harmanlan bu ürünler her sabah maalesef ki sofralarımızda yer almaktadır. Özellikle çocukların gelişimini pek çok yönden olumsuz olarak etkilemekte ve insan sağlığın çok ciddi zarar vermektedir. Her gün yavaş yavaş bizleri zehirleyen bu sucuklar, salamlar ve sosisler beraberlerinde bir sürü hastalığı da getirmişlerdir. Son dönemlerde yapılan pek çok bilimsel araştırmalarda sucuklarda, sosislerde ve salamlarda bir sürü bakteri tespit edilmiştir. Onun için pek fazla tüketilmemesi hakkında insanlara uyarılarda bulunulmuştur. Peki, sabahları şenlendiren, renklendiren ve doyuran bu besini hiç mi tüketmeyeceğiz? Bu sorunun cevabı elbette tüketeceğiz. Ancak bununda belli bir standardı bulunmaktadır. Tüketilen sucuk hiçbir kimyasal madde ile yapılmamışsa ve sağlıklıysa tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak çoğu yerde satılan sucuklarda kimyasal maddeler olduğundan kullanılması istenmemektedir. Peki, daha doğal ve kaliteli sucuğu nasıl temin ederiz? Bu sorunun da cevabı kolaydır. Aslında sucuğu kendinizde evinizde yapabilirsiniz. Yani kendi sucuğunuzu kendiniz imal edebilirsiniz. Peki, bu nasıl olacak? Ne gibi malzemelere ihtiyaç duyulacak? Bu ve buna benzer tüm sorular için işte detaylar…

Evde sucuk nasıl yapılır?

Evde sucuk yapmak hem pratik hem kolay hem de daha ekonomiktir. Sucuk tüketimi çok fazla olduğundan çok ciddi bir ekonomik külfet olabilmektedir. Ancak bu durum kendi sucuğunuzu imal ettiğinizde değişmektedir. Üstelik daha sağlıklı ve daha besleyici olan bu ürünü evde bulunan birkaç malzemeyle yapabilirsiniz. Evde kendi sucuğunuzu üretmek pek çok insan için çok zor ve meşakkatli bir yolmuş gibi algılanmaktadır. Ancak durum sanıldığı gibi çok zor ve meşakkatli değildir. Bu işlem hem kolay hem de oldukça keyifli bir iştir.

Evde sucuk yapmak için öncelikle sucuğun temeline inmek lazım. Yani baharat ve kıyma mutlaka bulunmalıdır. Kıyma ve baharatların birbiriyle iyice birleşmesinden meydana gelen sucuk her evde rahatlıkla yapılabilir. Sucukta kullanılan baharat miktarı kişiye göre değişiklik göstermektedir. İsteyen acısını yani baharatını bol yapabilir. İsteyen de daha az baharatlı bir sucuk yapabilir. Peki, evde sucuk yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır? İşte detaylar…

Sucuk için gerekli malzemeler nelerdir?

  • Yarım kilo dana kıyması
  • Yarım kilo kuzu kıyması
  • 8-10 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 4 ve ya 5 tane kurtulmuş dana bağırsağı
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Sucuğun yapılışı;

Evde sucuk yapmak için yukarıdaki malzemeler gerekmektedir. İlk önce 8-10 diş sarımsağı soyup havana atın. Ardından üzerine tuz atarak havanda iyice ezin. Ezme işleminin ardından kullanılacak bütün baharatları bir kaba alın. Bütün baharatları iyice karıştır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli husus tuz ve baharat dengesidir. Bu denge kişiden kişiye değişiklik gösterdiğinden herkes kendi damak zevkine uygun bir şekilde baharatları azaltabilir ya da arttırabilir. Bu tamamen kişinin damak zevkine bırakılmış bir işlemdir. Baharatları da iyice karıştırdıktan sonra artık sıra kıymalara gelmektedir.

Öncelikle kıymaları denir bir kaba alın. Ardından kıymaların üzerine sarımsakları ve baharatları ilave edin. Ortalama olarak 30 dakika kadar tüm malzemeleri güzelce yoğurun. Malzemelerin hepsi birbirine karışıncaya dek hepsini karıştırın. Bu işlem bittikten sonra da kabın üzerini hava kaçırmayacak şekilde streç film ile iyice kapatın. Ardından da kabı dolapta ortalama 1 gün kadar bekletin. Bekletmedeki amaç tüm malzemelerin iyice birbirine karışması ve malzemenin dinlenmesidir.

1 gün kadar dinlenen malzemeleri dolaptan alın ve etleri kıyma makinesinden geçirerek etleri iyice inceltin. Kıymadan çektirdiğiniz eti ortalama 20 dakika kadar iyice yoğurun. Yoğurma işleminin ardından da artık sonlara doğru yaklaşıyoruz. Öncelikle kurutulmuş dana bağırsaklarını alın ve bir huni yardımıyla yoğurmuş olduğunuz etinizi bağırsaklara doldurun. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta doldurma esnasında havanın kalmamasıdır. Onun için etinizi olabildiğince iyice sıkıştırın. Hava kabarcıklarının olmamasına dikkat edin. Doldurma işlemi bittikten sonra bağırsakların baş kısmını boş bırakın. Ardından baş kısımları da kapatarak tüm bağırsakları birbirine bağlayın.

Bağırsakların hepsini aynı şekilde doldurduktan sonra tümünü güneş gören bir yerde ortalama 1 hafta kadar asılı bırakın. Eğer bu süre zarfında sucuklarınızda hava kabarcığı görürseniz onu bir iğne yardımıyla patlatın. İyice kuruyan sucuklarınızı 1 haftanın ardından artık gönül rahatlığıyla tüketebilir ve sofralarınızda yer verebilirsiniz.

Afiyet olsun

Seyredin: SADECE 1 KG KIYMA İLE EVDE SUCUK NASIL YAPILIR – MAKİNESİZ EV YAPIMI SUCUK TARİFİ

Doğal yollarla elde edilen sucuklarda hiçbir katkı maddesi, ilaç ve ya kimyasal madde bulunmadığından gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Dikkat edilecek en önemli hususlara riayet edildiği sürece hiçbir sorunla karşılaşmayacaksınız. Eğer bulunduğunuz bölge çok fazla güneş alıyorsa sucuklarınızın kuruma süreside doğal olarak azalacaktır. Yani 1 haftada kuruyan sucuğunuz 3 günde de kuruyabilir. Bu ve buna benzer hususlara dikkat edildiğinde hiçbir sağlıksal sorun yaşamayacaksınız. Piyasadaki pek çok ürün raf ömrü uzun olsun diye içerisine çok fazla kimyasal madde eklenmektedir. Bu kimyasal maddeler zamanla vücutta geri dönülmez hasarlara yol açmaktadır. Onun için evde yapılan sucukların tüketilmesi daha sağlıklıdır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak