Yaşam

Erik kilo aldırır mı?

Son yılların en yaygın akımlarından biri olan sağlıklı yaşam alışkanlıklarının hayatımıza girmesi ile birlikte insanlar geçmişte tedavi amacı ile kullanılan bazı gıdaları hayatlarına tekrar dahil etmeye başladılar. Bununla birlikte daha fit kalmak ve daha sağlıklı bir hayat sürmek adına insanlar tüketecekleri besinlerin kaç kalori olduğunu ve kilo aldırıp aldırmayacağını da araştırmaya başladı. Kilo aldırıp aldırmadığı konusunda soru işaretleri bulunan erik meyvesinin kalori değerini ve kiloya olan etkisini sizler için araştırdık.

Erik kilo aldırır mı?

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları kapsamında bireyler daha fit kalmak adına tükettikleri her şeyin kalori değerini hesaplamaya başladılar. Hesaplanan kalori değerleri ile besinleri tüketmeye devam eden bireyler, bu kapsamda yedikleri meyve ve sebzelerin de kaç kalori olduğunu ve kilo aldırıp aldırmayacağını araştırıyor. Araştırılan meyveler arasında yer alan erik ise, yüksek besin lifi barındıran bir meyve. İçerdiği su miktarı ve lif değeri sayesinde erik kilo aldıran bir meyve değildir. Aksine eriğin düzenli şekilde beslenme alışkanlıkları içerisine dahil edilmesi bireylerin kilo vermesine yardımcı olan bir durumdur. İçerdiği yüksek besin lifi değeri ve düşük kalorisi sayesinde erik vücutta sindirim sisteminin hızlanmasını saplar ve aynı şekilde metabolizmayı da harekete geçirir. Bu şekilde ise erik yiyerek kilo vermek mümkün hale gelir.

Erik kaç kalori?

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile birlikte insanların daha fit kalma ve daha sağlıklı yaşama isteklerinin oluşması sonucunda kalori hesaplamaları ortaya çıktı Öncesinde hakkında pek çok bilgimizin olmadığı besinleri tüketirken artık hangi besinin ne kadar kalorisi olduğunu hesaplayarak daha az kalori alabiliyoruz. Böylelikle tükettiğimiz her ürün başına kaç kalori aldığımızı görebiliyor ve fazladan kalori almamaya dikkat edebiliyoruz. Bu kapsamda kalorisi merak edilen gıdalar arasında yer alan erik  ise kalorisi oldukça düşük bir gıda. Eriğin 100 gram kadar hesaplanan bir porsiyonunda yaklaşık olarak 45,9 kcal kalori bulunuyor. Bu da yaklaşık olarak 1 gram eriği kalorisinin 0,5 kcal değerine yakın olacak kadar düşük olduğunu gösteriyor.

Eriğin besin değerleri nelerdir?

Erik gibi sağlıklı besinleri tüketmek isteyenler aynı zamanda erik yedikleri zaman hangi besin değerlerini alacaklarını da merak ediyorlar. Erik besin değerleri açısından zengin ve düşük kalorili bir meyve olarak biliniyor ve eriğin besin değerleri şu şekilde karşımıza çıkıyor:

100 gr
1 Adet (Büyük)
Karbonhidrat (g)10.974.94
Protein (g)0.160.07
Yağ (g)0.520.23
Lif (g)2.20.99
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)31.35
Potasyum (mg)14063

Eriğin faydaları nelerdir?

Erik insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir meyvedir. Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan eriğin düzenli olarak tüketilmesi başta daha hızlı kilo verme olmak üzere pak çok faydasını bizimle paylaşmasını sağlar. Düzenli olarak erik tüketerek faydalarından yararlanmak isteyenlerin merak ettiği eriğin faydaları şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • Yeşil erik içerdiği yüksek besin lifi değeri sayesinde bağırsak florasını iyileştirir ve bağırsakların daha aktif şekilde çalışmasını sağlar. Bu sayede de bağırsak tembelliği olarak da bilinen kabızlık sorununu önlemeye yardımcıdır.
  • Erik içerisinde yüksek miktarda C vitamini barındırmaktadır. Barındırdığı C vitamini sayesinde erik bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.
  • Yeşil eriğin organik asit seviyesi yüksektir. İçerdiği organik asitler sayesinde vücudun alkali seviyede kalmasına yardımcı olur.
  • İçerdiği sitrik asit vücutta laktik asidin etkisiz kılınmasını sağlar. Bu sayede de laktik asit nedeni ile oluşacak rahatsızlıkların önüne geçer.
  • Hayvansal proteinlerin içerisindeki protein asitlerinin nötr hale getirir. Bu ise vücudun alkali kalması ile birlikte daha hızlı kilo vermeyi sağlar. Bazal metabolizmayı hızlandırır.
  • Erik içerdiği sağlıklı vitamin ve mineraller sayesinde diş etlerini güçlendirir ve diş minesini sağlamlaştırır.
  • Vücutta demir emilimini arttırma etkisi vardır. Bu etkiyi sağlayan iki gıdadan biri olan yeşil erik, vücudun demir emiliminin artması ile birlikte kansızlık hastalığının önüne geçilmesinde rol oynar.
  • Kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynar. Muz ve kivi gibi bazı meyveler kan şekerini ani şekilde yükseltmediği için ideal bir ara öğün olarak bilinmektedir.
  • Kolajen miktarını arttıran yeşil erik, cildin yenilenmesini sağlar. Cildimizin daha gergin ve genç görünmesinde rol oynayan kolajenlerin arttırılması sayesinde de hem sarkmaların önüne geçilir hem de cilt üzerinde ortaya çıkan hastalıklar engellenmiş olur.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı
Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan