Sağlık

Kuersetin nedir, kuersetin faydaları nelerdir?

Günlük hayatımızda kullandığımız pek çok ürünün içeriğinde yer alan bazı bileşenlerin isimlerini henüz bilmediğimiz için aklımızda bu bileşenlere karşı soru işaretleri oluşabilir. Bu soru işaretleri arasında genellikle bileşenlerin sağlıklı olup olmadığı gibi sorular yer alır. Pek çok meyve ve sebzenin içerisinde yer alan kuersetin bileşeni de bu gibi bileşenler arasında. Kuersetinin ne olduğu ve kuersetinin insan sağlığı için faydalı olup olmadığı gibi kuersetin hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Kuersetin nedir?

Kuersetin, kimyasal bir bileşendir. Meyve ve sebzelerin içerisinde rengini veren madde olan flavonoidlerin içerisinde yer alan bir flavonül olarak karşımıza çıkan kuersetin, Birçok meyve, sebze, tohum ve hatta tahıl ürünü içerisinde bulunan bir maddedir. Daha çok kabuk kısmında yaygın bir şekilde bulunan bir kimyasal pigment olarak bilinen kuersetin, antioksidan özellik gösteren flavanoid özelliğinin tetiklenmesini sağlamaktadır. Anti-alerjen bir kimyasal bileşendir.

Kuersetin sağlıklı mıdır?

Kuersetin, sağlıklı bir kimyasal bileşendir. İnsan sağlığı için alınması gerekli ola ve farkında olmadan yediğimiz pek çok meyve, sebze ve tahıl ürününden aldığımız kuersetin kabuklu yiyeceklerde daha yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Flavonoidlerin genel özelliklerinden biri olan antioksidan özelliği yani vücutta zararlı toksinlerin atılması görevini gören flavonül kuersetin olarak bilinmektedir. Kuersetin, insan sağlığı açısından herhangi bir zararı olmayan ve alınması gereken kimyasal bileşenler arasında sınıflandırılmaktadır.

Kuersetin hangi besinlerde bulunur?

Kuersetin, hayatımız boyunca tükettiğimiz pek çok besin içerisinde bulunmaktadır. İnsan beslenmesinde en çok bulunan flavonidlerden biri kuersetindir. Sürekli olarak vücudumuza aldığımız kuersetin, çoğu flavonoidin aksine tek bir renk pigmentine sahip besinlerde değil, farklı renk pigmentlerinden besinlerin içerisinde bulunmaktadır. Kırmızı, yeşil ve mor bitkilerin tamamında kuersetin bulunmaktadır. Bitkilerde kuersetin miktarı yetiştirildikleri yere, ne kadar taze olduklarına ve nasıl hazırlanarak tüketildiklerine göre değişim gösterir. En çok kullanılan kuersetin kaynakları olarak karşımıza çıkan meyve ve sebzeler ise kırmızı biber, elma, koyu kiraz, vişne, yaban mersini, domates, lahana, brokoli, turp, ıspanak, turunçgiller, yaban kerevizi, kakao, tam tahıllı karabuğday, çiğ kuşkonmaz, kapari, kırmızı soğan, keçiboynuzu, zeytinyağı, siyah ve yeşil çay, kuru baklagiller olarak tanımlanır. Her biri garklı renkte olan bu meyve, sebze ve tahılların tamamında kuersetin bulunmaktadır.

Kuersetinin faydaları nelerdir?

İnsan sağlığı açısından pek çok faydası bulunan kuersetin, tükettiğimiz çoğu besinin içerisinde yer almaktadır. Metabolizmanın güçlenmesi açısından oldukça önemli bir kimyasal bileşen olan kuersetini farkında olmadan pek çok farklı besin ile vücudumuza alırız. Bu kadar sık aldığımız bir bileşen olan kuersetinin insan sağlığına faydaları ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Enflamasyonu azaltır

Enflamasyon, vücudun yaralanmalar karşı verdiği doğal tepki olarak bilinmektedir. Vücut iyileşmeye başladığı zaman enfeksiyonlar ile savaşmak için iltihaplanmalar gelişir. Yapılan araştırmalar ise kuersetinin iltihaplanmaları azalttığını ve iyileşme sürecini hızlandırdığını ortaya koymaktadır.

Zararlı serbest radikalleri temizler

Kuersetin güçlü bir antioksidan olarak bilinmektedir. Antioksidan özelliği ile kuersetin vücutta zararlı serbest radikaller olarak bilinen toksinlerin atılmasını sağlar. Bu toksinlerin atılması ile hücre yenilenmesinin önündeki engeller kaldırılmış olur ve vücut kendini yenileyerek daha sağlıklı hale gelebilir. Aynı zamanda hastalık riski taşıyan bu toksinlerin insan vücudundan atılması bağışıklığı güçlendirir.

Alerji semptomlarını azaltır

Kuersetinin antienflamatuar özelliği, alerji dönemlerinde ortaya çıkan semptomların azaltılmasında ve alerjinin aha kısa sürede geçmesinde etkilidir. Bu özellik daha çok polen nedeni ile mevsimler gelişen bronşit ve astım semptomlarının rahatlatılmasına katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda azalttığı semptomlar ile üst yolunum yolu tedavisinde etkilidir.

Enfeksiyonları önler

kuersetin antibakteriyel özellikte bir bileşendir. Bu özelliği ile bakterilerin yayılmasının ve enfeksiyon oluşumunun önüne geçtiği bilinmektedir. Daha çok mide, bağırsak ve solunum yolarında görülen enfeksiyonların önüne geçmek adına kuersetin kullanılabilir. Kuersetin aynı zamanda deri altı enfeksiyonlarını da engellemektedir. Bu sayede cilt sorunları olan sivilce, akne ve egzama gibi rahatsızlıkların da önüne geçer.

Kan basıncını dengeler ve tansiyonu düşürür

Yapılan araştırmalar, kuersetinin insan vücuduna alınmasının kan basıncını dengelediği ve yüksek tansiyonu düşürdüğünü ortaya koymaktadır. Kuersetin içeren besinlerin tüketilmesi vücutta LDL yani kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar ve bu şekilde kan basıncı da dengelenir. Kan basıncının dengelenmesi ile birlikte tansiyon daha düşük seviyelerde görülmektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm
Sağlık

Dilde oluşan sarılık neyi işaret eder?

Dişlerimizi fırçalarken ya da ağzımızı açıp aynaya baktığımızda, dilimizin üzerinde sarı bir tabakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu tabakanın neden oluştuğu ise