İpotekli ev satın alınır yada satılır mı?
Artan enflasyon ve zam haberleriyle birlikte konut almak, sıfırdan ev sahibi olmak da bir hayli zorlaştı. Yüklü miktarda birikim yapmanın zor olduğu şu süreçlerde insanlar ev sahibi olmak için başka yöntemleri seçmeye başladı. Ev sahibi olmak isteyen birçok vatandaş, konut sahibi olabilmek adına kendilerine birçok plan yapma ve uygulama derecesine geldi. Bu süreç esasında sadece ev almak isteyen vatandaşı değil, konut satan emlakçıyı da vurdu. Eski dönemlerin iftiharla bakılan ve en çok kazandırdığı düşünülen emlakçılık mesleği kendi yağında kavrulma dönemine girdi. Ev satın almaya karar verdiğiniz süreçlerde en bilinen yöntemlerden biri olan krediye başvurma, faiz oranları ve geri ödemelerdeki artışlar sebebiyle sıfırdan almak istediğiniz evi ipotekli haline getirmeye başladı. Peki ipotekli ev satın almak mümkün mü? İpotekli ev satışının herhangi bir riski mevcut mu?
İpotekli tapuyu satmak mümkün mü?
Yüklü miktarlarda artan konut fiyatları vatandaşı kredi çekmeye yönlendirirken, faiz oranları vatandaşın korkulu rüyası oldu. Ev sahibi olabilmek için gidilen bankalar, kendilerini güvenceye almadan kredi verme işlemi yapmadığı için, krediyi verdiği andan itibaren resmen evi ipoteklemeye başladı. Bankanın verdiği kredi ödemesinin aksatılması durumunda, eve el koyma hakkı doğuyor. Bu serüveni yaşayan insanlarda evlerinin bankalar tarafından el koyulmasının önüne geçmek için, ipotekli olan evlerini satılığa çıkarıyor. Banka ipotek koyup evini elinden almadan önce, aldığı evi değerinde bir başka kişilere satmaya çalışılıyor. İpoteği koyulan ev için küçük bir araştırma yapılması durumunda, evin ipotekli olduğu elbette kısa süre içerisinde belli oluyor. Dolayısıyla böyle bir yanıltıya gitmeden, evin ipotekli olduğu yasal kayıtlara geçirilmesi gerekiyor.
İpotekli bir evi satın almak ne kadar doğru?
Satın alacağınız, yeni umutlarla yeni bir hayata başlayacağınız evin ipotekli olup olmadığını mutlaka k0ntrol ettirmeniz gerekmektedir. Farkında olmadan aldığınız ipotekli ev, büyük sorunlara yol açabilir. Aldığınız evin üzerine ipoteği koyan kişi ya da kurum sizden yüklü miktarda para talep edebilir ve hatta evin asıl sahibinin değişmesine sebebiyet verebilir. Evi satmak istediğinizde koyulan ipoteğin kaldırılmasıyla, ev satışını gerçekleştirmeniz mümkün. Kısacası yeni bir ev alma girişimindeyseniz minik bir araştırma yaparak, almak istediğiniz evin üzerinde herhangi bir ipotek olup olmadığını kontrol etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
Peki ya ipotekli ev nasıl satışa çıkıyor?
Almak istediğiniz evi, ipotekli olup olmadığı yönünde yaptığınız araştırma sonucunda evin ipotekli olduğunu gördüğünüz halde yine de evi satın almak istiyorsanız, ev sahibiyle büyük bir plan kurmanız gerekiyor. Bankalar genellikle evin üzerine koydurttuğu ipoteği, verdikleri paranın tahsil edilmesine karşılık kaldırtabiliyor. Bu durumda evin sahibiyle, eski borcunu ödemesine yönelik bir anlaşma yaparak borcun ödenmesi durumunda, ipotekli evi satın alabilme durumu ortaya çıkıyor. Evin üzerinden ipotek kalkmadan evi satın almanız sizin için büyük bir risk oluşturabilir. Eski ev sahibin kredi borcunu yine aksatması durumunda, evin üzerindeki ipotek devam ederek almak istediğiniz evin ipoteğinin aynen kalmasına sebebiyet verebilir. Ev sahibiyle bir planlama yaparak, konut kredisini üzerinize alabilir, eski ev sahibini tamamıyla aradan çıkartarak bankaya var olan borcu siz ödeyebilirsiniz. Bu süreçte yapılması gereken şey, eski ev sahibiyle bir anlaşmaya vararak kredi borcunun ne kadarını ödeyeceğinizin belirlenmesi gerekmektedir. Evin mevut olan değeri yerine, ipotek konulduğu için farklı ödemeler yapabilmek mümkün. Fakat en yaygın kullanılan ve esasında en çok güvenli olan durum, evin üzerinde herhangi bir ipotek bulunmadan almanızdır.