Çiğ kahve çekirdekleri tüketmenin faydaları nelerdir? İşte çiğ kahve çekirdeklerinin avantajları
Anavatanı Etiyopya olan kahve hiç tartışmasız günümüzün en çok içilen içeceklerindendir. Dünya üzerinde bir sürü çeşidi bulunan kahve ilk zamanlar sadece Etiyopya Bölgesinde bulunan bir üründü. Ancak zamanla insanların artık dışarıya açılması ve yeni türlerle karşılaşmasıyla kahvede tüm dünyaya yayılmış durumdadır. Tarihi 3. Yüzyıla kadar uzanan kahve, ilk olarak Etiyopyalı bir çoban tarafından bulunmuştur. Kahveyi bulma hikâyesi de çok değişiktir. Koyunlarını otlatan çoban, koyunların kırmızı çekirdekleri olan kahveyi yedikten sonra çok fazla enerjik olduklarını görmüş ve kahve ilk kez bu şekilde keşfedilmiştir. Tabi rivayetler bu yönde olsa da net bir kanıtı bulunmamaktadır. Kahve Etiyopya’da hüküm süren iklime çok uygun olduğundan ilk önce orada ardından da tüm dünyaya yayılmıştır. Kahvenin pek çok faydası ve yararı bulunmaktadır. Özellikle vücudu dinç tutması, uykuyu kesmesi ve vücudun enerjik olmasını sağlamaktadır. Günümüzde de yapılan pek çok bilimsel araştırmada kahvesinin insanlar için çok faydalı ve sağlıklı olduğu belirtilmiştir.
Kahve içeriğindeki maddelerle adeta şifa deposu konumundadır. İnsanlar doğada bulunan pek çok ürünün faydalarını zamanla deneme yanılma yoluyla keşfetmiş ve bu günlere kadar kullanmışlardır. Tarihi çok eskilere dayanan kahve ilk başta Etiyopya’da ardından da dünyanın diğer noktalarına taşınmıştır. Bilim adamlarının üzerinde en çok durduğu ürünlerden biriside kahvedir. Çünkü kahve gerçekten sanıldığının da ötesinde pek çok özelliğe sahip bir üründür. Günümüzde çok ciddi talebi olan kahve, ticari değeri olan bir ürün olduğu için dış ekonomide çok büyük avantajlara sahiptir. Özellikle kahvenin yetişmediği bölgelerde kahve ticareti çok fazla yapılmaktadır. Bu da kahve üreticisi konumundaki ülkelere çok büyük bir ekonomik destek sağlamaktadır.
Ülkemizde kahve yetişiyor mu?
Anadolu coğrafyası dünya üzerindeki pek çok bitkin anavatanı konumundadır. Ülkemiz sınırları içerisinde binlerce çeşit bitki, ağaç ve çalılar bulunmaktadır. Ancak Akdeniz iklim kuşağında olduğumuz için tropikal meyveler, sebzeler ve bitkiler maalesef ülkemizde yetişmemektedir. İmkânlar elverişli olduğunda bazı tropikal meyveler yetişebilir. Buna en güzel örnek hiç kuşkusuz ejder meyvesidir. Tropikal bir meyve olan ejder meyvesi uygun koşullar sağlandığı için ülkemizde (Akdeniz bölgesi) yetişmektedir. Ancak genel itibariyle ülkemiz tropikal iklim kuşağında yer almadığı için kahve gibi ürünler ülkemizde yetişmemektedir. Ülkemizde kahve yetişmemesine rağmen kahvenin bizdeki geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Anadolu coğrafyasına kahve ilk kez Osmanlı İmparatorluğu döneminde gelmiştir. Kahve, özellikle 1500’lü yıllarda Yemen Valisi olan Özdemir Paşa tarafından Yemen’den İstanbul’a getirtilmiştir. Kahve ilk olarak padişaha ve saray halkına sunulmuştur. Aklı keskinleştirmekte ve vücudu dinç tuttuğundan kahve o günden bu güne hala kullanılmaktadır. Zamanla Anadolu coğrafyasına gele gele kahve Türk kahvesi adını almıştır.
100’den fazla türü bulunan kahve çağımızın olmazsa olmazlarından birisidir. Özellikle yorgunluk anında bir fincan kahve ile yorgunluk atılmakta ve vücut kendini yeniden toparlamaktadır. İş dünyasından okul hayatına kadar tüm kademelerde kahve tüketimi çok fazladır. Elbette belli bir dengede ve ölçüde kahve tüketmek gerekmektedir. Çünkü vücudun dinlenmesi gerektiği yerde ona enerji verdiğinden aslında vücudun da çok fazla çalışmasını sağlamaktadır. Geceleri geç saatlerde kahvenin tüketilmemesi çok önemlidir. Çünkü kahve uykuyu kestiğinden geç saatlere kadar uyumamanızı sağlamaktadır. Bu da ertesi güne daha uykusuz kalkmanıza sebep olabilir. Onun için mümkün olduğunca gün içerisinde kahve tüketmeye dikkat edilmelidir. Kahve tüketmek kadar tüketilen kahve miktarı da çok fazla önem arz etmektedir. Çok fazla kahve tüketildiğinde hiç istenmeyen problemler meydana gelebilir. Nitekim yapılan araştırmalarda da bu durum gözler önüne serilmiştir. Kahveyi çok fazla tüketen insanların hastalıklara yakalanma olasılıklarının çok fazla olduğu kaydedilmiştir. Her şeyin fazla zarar olduğundan mutlaka denge korunmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.
Kahve çekirdeklerini çiğ tüketmenin faydaları nelerdir?
Kahve, çekirdeklerinin öğütülmesiyle meydana gelen bir üründür. Toz haline getirilen bu çekirdekler paketlenerek satılmaktadır. Ancak kahve çekirdeklerinin çiğ hali de çok fazla özelliğe ve faydaya sahiptir. Yapılan bilimsel çalışmalarda da bu görüş desteklenmiş durumdadır. Kahve çekirdeklerinin çiğ tüketilmesi vücuda pek çok fayda sağlamaktadır. Özellikle yorgunluk anında normal kahve yerine çiğ kahve çekirdekleri yemek vücudu zinde tutar ve vücudun direncini arttırır. Kişinin kendini daha iyi ve enerjik hissetmesini sağlamaktadır. İnsanların çok büyük bir kısmı çiğ kahve çekirdeklerinin tüketilmediğini düşünmektedir. Ancak bu durum sanıldığı gibi değildir. Çiğ kahve çekirdekleri rahatlıkla tüketilebilir. Üstelik zarar yerine çok büyük faydalar sağlamaktadır. Elbette aşırı derecede çiğ kahve çekirdekleri tüketmek bir takım problemlere kapı aralayabilir. Ancak genel itibariyle çiğ kahve çekirdekleri gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Yapılan araştırmalar neticesinde çiğ kahve çekirdeklerinin faydaları şu şekilde özetlenebilir;
- Kalp rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir.
- Diyabet riskini en aza indirmektedir.
- Cilt kanserine karşı tam koruma sağlamaktadır.
- Vücudu dinç tutmaktadır.
- İnsanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamaktadır.
- Vücuda bol enerji vermektedir.
- Felç riskini en aza indirmektedir.
- Depresyon, kaygı ve stres gibi pek çok psikolojik probleme karşı çok etkilidir.
- Parkinson hastalığına ve Alzheimer hastalığına karşı çok etkilidir.
- Çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
- Pek çok hastalığa karşı vücudu savunmaktadır.
Kahve çekirdeğinin daha pek çok özelliği bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda çekirdeklerin adeta şifa deposu olduğu tespit edilmiştir. Pek çok hastalığa karşı vücudu korumakta ve vücudun daha enerjik olmasını sağlamaktadır. Özellikle vücudun çok yorulduğu anlarda kahve demlemek yerine direk kahve çekirdeği tüketmek yorgunluğu söküp atmakta ve kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlamaktadır. Kahve çekirdekleri insanlara fiziksel faydalar kadar ruhsal raydalar da sağlamaktadır. Özellikle depresyon, yoğun kaygı ve stres durumlarında çiğ kahve çekirdekleri tüketilmesi önerilmektedir. Yapılan deneylerde de gerçekten çok işe yaradığı gözlemlenmiştir. Vücuda bol enerji sağladığından kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlamaktadır.
Çiğ kahve çekirdekleri akademik başarıyı da çok büyük oranda etkilemektedir. Bireylerin daha konsantre olmalarını ve verim almalarını sağlamaktadır. Ayrıca çiğ kahve çekirdeği tüketmek diyabet hastalığını da önlemektedir. Yapılan araştırmalarda çiğ kahve çekirdekleri tüketen insanların diyabete yakalanma ihtimallerinin çok düşük olduğu tespit edilmiştir. Onun için çok fazla önem arz etmektedir. Çiğ kahve çekirdekleri kalp rahatsızlıklarına da çok iyi gelmektedir. Özellikle kalp krizi gibi sağlıksal sorunların yaşanmamasını sağlamaktadır. Bunun yanında çiğ kahve çekirdekleri cilt kanserine de çok iyi gelmektedir. Cilt problemlerini çözmekte ve kansere karşı vücudu tam korumaktadır. Yapılan son çalışmalarda çiğ kahve çekirdekleri tüketen kişilerin Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara yakalanma olasılıklarının çok az olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle unutkanlığa iyi gelmesi çiğ kahve çekirdeği tüketiminin çok artmasını sağlamaktadır. Vücudu pek çok hastalığa karşı korumaktadır.
Çiğ kahve çekirdeklerinin normal kahveye karşı avantajları nelerdir?
Çiğ kahve çekirdekleri adından da anlaşılacağı gibi çiğ olduğundan herhangi bir işlemden geçmemektedir. Ancak normal kahve için pişirme işlemleri gerektiğinden çiğ kahve çekirdekleri rahatlıkla tüketilebilmektedir. Ayrıca çiğ kahve çekirdekleri her yerde ve her durumda tüketilebilir. Ancak normal kahve için belli başlı ekipmanlar gerektiğinden her yerde yapılamamaktadır. Çiğ kahve çekirdeklerinin belkide en büyük özelliği soğumamasıdır. Öyle bir problem olmadığından dilediğiniz yerde çıkarıp tüketebilirsiniz. Ancak normal kahveler en fazla 10 dakika sıcak durmakta daha sonra da soğumaktadır. Bu ve buna benzer daha pek çok avantaj ve dezavantaj bulunmaktadır.