Bitki Çayı

‘Zencefil çayı’ nasıl demlenir? Dünyanın en eski baharatlarından olan zencefilin faydaları

Asya kıtası tropikal meyveler, sebzeler ve şifalı pek çok ürünün bulunduğu bir bölgedir. Dünya çapında kullanılan pek çok ürünün büyük bir kısmı Asya kıtasından bulunmaktadır. Pek çok ürünün anavatanı Asya kıtası olduğundan ilk olarak oralarda kullanılmış ardından da tüm dünyaya yayılmıştır. Özellikle alternatif tıp alanında çok fazla şifalı bitkiler, meyveler kullanılmaktadır. Bunun dışında da pek çok farklı alanlarda doğada bulunan ürünlerden istifade edilmiştir. Asya kıtasına özgü olan bu bitkilerden biriside zencefildir. Antik çağlardan beridir aktif olarak kullanılan zencefil özellikle Çin ve Hint uygarlığında çok fazla kullanılmış bir bitkidir. Kendine özgü tadıyla Asya mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer almaktadır. İlk başlarda Asya ülkelerinde kullanılan bu ürün zamanla ticaret yoluyla Avrupa’ya kadar taşınmıştır. Özellikle baharat ve ipek yolları sayesinde pek çok farklı bitki, meyve, sebze ve ürünler Asya’dan Avrupa’ya kadar taşınmıştır. Bu taşınan ürünlerden birisi de zencefildir ki faydalarıyla kendisinden çok fazla bahsettirmektedir.

Zencefil günümüzde en çok Çin, Hindistan, Japonya, Vietnam ve Endonezya gibi tropikal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde çok fazla yetişmektedir. Ancak bunun dışında da Akdeniz iklim kuşağında da yetişmektedir. Ticari değeri olan bir ürün olduğundan zencefil ticareti çok fazla yapılmaktadır. Bu ticaret çok ciddi ekonomik kazanımları beraberinde getirmektedir. İlk başlarda alternatif tıp alanında kullanılan bu ürün zamanla farklı alanlara da sirayet ederek pek çok farklı alanda kullanılmaya başlamıştır. Sarı ve kırmızı renklere sahip olan zencefil uzun ve ince yapraklara sahip bir bitkidir. Baharat olarak kullanılan zencefilin pek çok özelliği bulunmaktadır. Zencefilin kökünden baharat elde edilmekte ve çok fazla tüketilmektedir. Asya mutfağı başta olmak üzere pek çok dünya mutfağında yerini alan zencefil kendisine özgü tadıyla pek çok yemeğe lezzet katmaktadır. Üstelik çok fazla sağlıklı olduğundan ve birçok özelliği olduğundan çok sevilen bir üründür.

Zencefil pek çok özelliği ile diğer bitkilerden kendisini ayırmaktadır. Bu özelliklerinden biriside pek çok alanda kullanıma açık bir ürün olmasıdır. Sadece mutfaklarda baharat olarak kullanılmamaktadır. Aynı zamanda tıp alanında da çok fazla kullanılan bir ürün konumundadır. Tarihi antik çağlara kadar uzanan zencefil, Asya ülkelerinin çoğunda ilaçların yapımında kullanılmış bir üründür. Pek çok özelliği ile hastalıklara iyi gelmektedir. Nitekim yapılan pek çok bilimsel araştırma neticesinde bu görüş desteklenmiştir. Araştırmaların neticesinde bir sürü faydasının olduğu gözler önüne serilmiştir. Kullanım alanı çok geniş olan zencefil sadece alternatif tıp uygulamalarında değil, daha pek çok farklı alanda ve sektörde aktif olarak kullanılmaktadır. Bu alanlardan biriside hiç kuşkusuz kozmetik sektörüdür. Cilt sağlığına da çok iyi gelen bu ürün pek çok cilt kreminde bulunmakta ve pek çok cilt sorununun giderilmesinde kullanılmaktadır.

Zencefil Türkiye’de yetişir mi?

Zencefil içerisinde pek çok vitamini ve minerali barındıran şifa deposudur. Demir, kalsiyum, fosfor, B vitamini ve C vitamini açısından da çok zengin bir üründür. Sayısız faydası olan bu ürün ülkemiz topraklarında da kendisine yetişme alanı bulmuştur. Normalde tropikal iklim kuşağında yer almasına rağmen Akdeniz iklim kuşağına da uyum sağlayan bu mucizevi bitki ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesinde (Antalya) yetişmektedir. Ülkemizde de sevilerek tüketilen bu ürün genellikle tıp alanında çok kullanılmaktadır. Ancak bunun yanında yemeklerde ve hamur işi ürünlerde de çok fazla kullanılmaktadır.

Tarihi çok eskilere dayanan bu baharat türü alternatif tıptan kozmetik sektörüne kadar pek çok farklı alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Sayısız özelliği ve faydası olan bu şifalı ürün insan sağlığı için de çok büyük bir öneme sahiptir. Özellikle soğuk geçen kış ayları beraberinde hastalıkları da getirmektedir. Vücudun kış aylarında direnç kaybı yaşamasıyla doğrudan hastalıklara maruz kalmaktadır. Grip ve soğuk algınlığı gibi pek çok sağlıksal probleme bire birçok iyi gelen zencefil, tüm problemleri çözmektedir. Pek çok hastalığın tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Kalp ve damar rahatsızlıklarına da iyi gelmekte olan zencefil çoğu alanda ana malzeme olarak kullanılmaktadır. Geleneksel tıpta ilk başvurulan yöntemlerden birisi zencefildir. Yapılan pek çok bilimsel araştırma neticesinde zencefilin bir sürü özelliğinin, bir sürü faydasının olduğu tespit edilmiştir. Bu faydalara bakacak olursak şu şekilde özetleyebiliriz;

Zencefilin mucizevi faydaları nelerdir?

  • Kalp ve damar dostudur.
  • Yüksek tansiyona karşı çok etkilidir.
  • Soğuk algınlığı ve grip gibi pek çok sağlıksal problemi çözmektedir.
  • Kan şekerini dengelemektedir.
  • Diş eti hastalıklarına çok iyi gelmektedir.
  • Kolesterolü düşürmektedir.
  • Astım ve nefes darlığı gibi pek çok özelliğe sahiptir.
  • Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücudu tam korumaktadır.
  • Mide bulantılarına iyi gelmektedir.
  • Hazımsızlığa iyi gelmektedir.
  • Sindirim sistemine iyi geldiği bilinmektedir.
  • Vücutta meydana gelen ağrılara iyi gelir ve dindirir.
  • Kanser riskini en aza indirmektedir.
  • Zihinsel gelişime çok büyük katkıları bulunmaktadır.
  • Fazla kilolardan kurtulmayı ve zayıflamayı desteklemektedir.

Kullanım alanı çok geniş olan zencefil genellikle 3 farklı şekilde tüketilmektedir. Zencefil, çayı yapılarak, toz haline getirilerek ve ya baharat olarak kullanılabilir. Üstelik taze halinin bolca tüketilmesi uzmanlar tarafından sıklıkla tavsiye edilmektedir. Özellikle su oranı tazeyken daha yüksek olduğu için taze hali kuru haline nazaran daha çok fazla kullanılmaktadır. Pek çok yemeğin yanında bulunan zencefil, kendisine özgü tadıyla yemeklere çok değişik bir lezzet katmaktadır. Özellikle balık ve tavuk yemeklerinde zencefil bolca tüketilmektedir.

Zencefil
Zencefil

Zencefilin bilimsel olarak ispat edilmiş bir sürü özelliği bulunmaktadır. Zencefil, içeriğinde barındırdığı zengin vitamin ve minerallerle vücudun ihtiyacını rahatlıkla karşılamaktadır. Vücudu özellikle soğuk geçen kış aylarında korumaktadır. Kış aylarında hastalıkların da artması nedeniyle vücutta meydana gelen grip, astım, nefes darlığı, soğuk algınlığı ve buna benzer pek çok rahatsızlığa karşı zencefil çok etkili bir tedavi yöntemi konumundadır. Hastalıkların vücuttan atılmasını ve bağışıklığın korunmasını üstlenen zencefil, kalp ve damar hastalıklarına da çok iyi gelmektedir. Vücutta meydana gelen pek çok ağrıyı dindirmekte ve kansere karşı vücudu tam korumaktadır. Kansere karşı çok etkili savaşan zencefil, zihinsel gelişime de çok fazla katkı sağlamaktadır. Beyin gelişimini olumlu yönde etkileyen zencefil özellikle çok küçük yaşlardan itibaren tüketilmesi gereken bir üründür. Çünkü beyin gelişiminin %90’ına yakını yaşamın ilk 7 yılında oluştuğu için bu kritik dönemde beyni geliştirmeye yönelik ürünler tüketilmesinde faydalar vardır.

Zencefil doğru ve düzenli tüketildiği takdirde fazla kiloların verilmesini ve zayıflamayı desteklemektedir. Özellikle fazla kilolarından dert yakınan insanların mutlaka zencefili kullanmaları gerekmektedir. Pek çok zayıflama yöntemi bulunmaktadır. Bazılarında ilaçlar kullanıldığı bilinmektedir. Ancak bu ilaçların yan etkileri olabildiği gibi çok ciddi sağlıksal problemlere de neden olabilmektedirler. Ancak zencefil tamamen doğal bir ürün olduğundan zarardan çok fayda sağlamaktadır. Ayrıca solunum yolları enfeksiyonlarına karşıda vücudu koruma altına almaktadır. Zencefil sindirime iyi gelmekte ve hazımsızlığa da çare olmaktadır. Pek çok farklı alanda kullanılan zencefil günümüzde çay olarakta kullanılmaktadır. Üstelik zencefil çayını yapmak hiçte sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Peki, zencefil çayı nasıl yapılır? İşte detaylar…

Zencefil çayı nasıl demlenir?

Zencefil çayı yapmak için ilk önce taze zencefili rendeleyin. Eğer rendeleme işini yapamıyorsanız küçük halkalar şeklinde de kesebilirsiniz. Ardından zencefili kaynar suya ilave edin. Ortalama 10 dakika kadar ocakta bekletin. Ardından da suyunu süzerek içebilirsiniz. Çayın yanına bal, tarçın ve ya limon ekleyerekte tadını değiştirebilirsiniz.

Afiyet olsun

0 Yorum

  1. buse

    Temmuz 7, 2023

    Hint mutfaginda sağıan, saımsak, kimyon tohumu, kişniş tohumu ve zerdeçal tozu ile birlikte sivi yağda iyice kavrulup, kuşbaşı doğranmış tavukla karistirip yapilan yahniye lezzet katan baharat.

  2. nesrin

    Temmuz 7, 2023

    Öksürüğe ilaçtan daha iyi gelen şey. Feci şekilde söktürüyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bitki Çayı

Hibiskus çayının faydaları nelerdir, hibiskus çayı nasıl yapılır?

Son yılların en yaygın trendi sağlıklı yaşam alışkanlığı aslında daha kaliteli bir yaşama adım atmak için hepimizde bulunması gereken bir
Papatya
Bitki Çayı

Papatya çayının faydaları nelerdir?

Yıllardır pek çok derde deva olan papatya çayı birçok kişi tarafından sıklıkla tercih edilir. Sağlığına çok faydalı olan papatya çayı,