Bitki Çayı

Dünyanın en pahalı baharatı olan safranın faydaları. Kırmızı altın olarak adlandırılan safranın çayı nasıl yapılır?

Dünyanın en pahalı baharatı olan safran, başta Orta Doğu (özellikle İran) ve Asya olmak üzere dünyanın pek çok noktasında sevilerek tüketilen bir baharattır. Özellikle Asya mutfağında çok sık gördüğümüz bu baharat çok faydalı ve şifalı bir baharattır. Bu faydalarının yanında da dünyanın en değerli ve en pahalı baharatı konumundadır. Çünkü yarım kilo safran için ortalama 80.000 adet çiçeğin toplanması ve işlenmesi gerekmektedir. Pek çok özelliği ile çok büyük bir öneme sahip olan safranın anavatanı Güneybatı Asya topraklarıdır. Günümüzde de Asya ülkelerini tamamında çok fazla yetiştirilmekte ve kullanılmaktadır. Orta Doğu ülkelerinde özellikle İran coğrafyasında safran tüketimi ve üretimi çok fazla yapılmaktadır. Safran denilince akla gelen ilk ülkelerden birisi hiç şüphesiz İran’dır. Pilavlarda, etli yemeklerde ve tatlılarda kısaca her alanda safrandan istifade edilmektedir. Safran İran’dan sonra Hindistan bölgesinde de çok fazla kullanılmaktadır. Pek çok yemekte safran kullanılmaktadır. Girdiği yemeği sarıya çeviren safranın maddi değeri de çok fazladır. Dünyanın en pahalı baharatı olduğundan gramı bile çok değerlidir. Bu kadar değerli olmasının pek çok nedeni bulunmaktadır. Çok az bir safran tonlarca suyu sarıya dönüştürebilir. Ayrıca sadece yarım kilo safran elde etmek için ortalama 80 bin tane çiçeğin kullanılması gerektiğinden safran çok değerli ve pahalıdır. Dış ticarette de çok büyük bir öneme sahip olan safran ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağlamaktadır.

Safran
Safran

Safranı bu kadar özel kılan daha pek çok özelliği bulunmaktadır. Yapılan pek çok bilimsel araştırma neticesinde safranın pek çok özelliğinin, faydasının olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca antidepresan ilaçlarının yapımında da çok büyük rol oynadığı tespit edilmiştir. Yani safranın hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak insanlara çok büyük faydaları bulunmaktadır. Nitekim yapılan çalışmalar safranın depresyon tedavisinde çok olumlu sonuçlar verdiğini belirtmiştir. Çok değerli bir ürün olan safran “Kırmızı Altın” olarak adlandırılmıştır. Bu adlandırma ile safranın ne kadar değerli olduğunu anlamaktayız. Günümüzde de dünyanın pek çok noktasında çok fazla yetiştirilmekte ve tüketilmektedir.

Türkiye’de safran yetişir mi?

Süsengiller familyasına mensup olan safran genellikle sonbahar aylarında çiçeklerini açmaktadır. Ülkemiz başta olmak üzere İspanya, Fransa, İtalya ve İran coğrafyasında çok fazla yetiştirilmektedir. En kaliteli safranlar bu ülkelerde yetişmekte ve sıkça tüketilmektedir. Ülkemiz sınırları içerisinde yetişme alanı bulan safran özellikle Safranbolu’da yetişmektedir.

Safran
Safran

Safran pek çok mutfakta (Arap, Türk, Hint, Çin, İran vs.) çok aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Yemeklere özellikle sarı bir renk katmasıyla bilinen safranın pek çok özelliği ve faydası bulunmaktadır. Kendisine has kokusu, rengi ve lezzetiyle yemekleri daha güzel hale getirmektedir. Safran genellikle pilavlarda, deniz ürünlerinde, et yemeklerinde, sebze yemeklerinde ve unlu mamullerde kullanılır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus bulunmaktadır. Bu ürünlere en fazla 1 çay kaşığı kadar safran atılması gerekmektedir. Bunun dışında bir ölçü kullanılırsa çok ciddi problemlere neden olabilir. Onun için abartıya kaçmadan tam dengeli ve ölçülü kullanmak en doğrusu olacaktır. Safran pek çok yemeğin yanında gitmekte ve yemeklere de çok güzel bir lezzet katmasıyla bilinmektedir. Ancak safranın tek kullanıldığı alan yemek değildir. Safran mutfaklarda çok fazla bulunan bir ürün ancak bu onun sadece mutfakta olacağı anlamına gelmemektedir. Safran yemekler dışında pek çok alanda sıklıkla kullanılan bir üründür. Örneğin boyar madde olarakta kullanılabilir. Nitekim bunun örneğini tarihte gördük. 1870’li yıllarda İngiltere safranı boyar madde olarak kullanmaktaydı. Bu da safranın ne kadar farklı işlevlerde kullanılabileceğini göstermektedir.

Safranın bir diğer kullanım alanı ise tıptır. Hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak insan sağlığına çok ciddi faydaları bulunmaktadır. Safran özellikle depresyon gibi ruhsal sıkıntıların çözülmesinde aktif rol oynamaktadır. Bununla beraber özellikle Orta Doğuda ve Asya topraklarında safran, alternatif tıp uygulamalarında da çok fazla kullanılan bir üründür. Pek çok probleme, hastalığa iyi gelmesi sebebiyle pek çok ilacın yapımında kullanılmış bir üründür. Günümüzde de pek çok alanda kullanılan safranın pek çok işlevi bulunmaktadır. Özellikle insan sağlığına olan faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Çok eski zamanlardan beridir şifalı ve faydalı olduğuna inanılan safran, günümüzde de pek çok araştırmaya konu olmuş ve birden fazla özelliği, faydası ortaya çıkarılmıştır. Faydaları tahmin edildiğinden fazla çıkan safranın bizler için vazgeçilmez olduğu aşikârdır. Hem fiziksel sağlık açısından hem de ruhsal sağlık açısından safranın pek çok faydası bulunmaktadır. Peki, bunca özelliğe ve faydaya sahip olan safranın faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Safran
Safran

Dünyanın en pahalı ürünü olan safranın faydaları nelerdir?

  • Kan basıncını dengeler.
  • Psikolojik sorunların çözümünde aktif rol oynar. (Kaygı, depresyon vs.)
  • Kan şekerini düzenler.
  • Çok güçlü bir antioksidandır.
  • Solunum rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir.
  • Nörolojik pek çok hastalığa karşı savaşmakta ve vücudu tam korumaktadır.
  • İştah açıcıdır.
  • İltihaplara karşı çok etkilidir.
  • Görme bozukluklarına iyi gelmekte ve katarakt oluşumunun önüne geçmektedir.
  • Safranın kendi kokusu sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliğine sahiptir.
  • Kansere karşı savaşmaktadır ve tümör hücrelerin büyümesini önlemektedir.
  • Hafıza kaybının oluşmasını önlemektedir.
  • Cildin erkenden yaşlanmasını önlemektedir.
  • Güneşten gelen zararlı ışınların cilde verdiği pek çok zararı önlemektedir.
  • Kilo almak isteyenlerin sıklıkla tüketmesi gereken bir üründür. Çünkü iştah açmaktadır.
  • Diş eti ağrılarının azalmasını ve hatta tamamen yol olmasını sağlamaktadır.
  • Sindirimi rahatlatmaktadır.

Dünyanın en pahalı baharatı olarak kabul edilen safranın özellikleri çok eskilerden bilinmesine rağmen bilimsel olarakta araştırılmış ve tahmin edilen faydalardan da çok özelliğin bulunması bilim dünyasını şaşırtmıştır. Pek çok alanda kullanılan safran tıp alanından yemeklere pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Safranın özellikle insan sağlığına olan faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. İnsan sağlığı için çok önemli olan safran hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak insanları sağlıklı tutmaktadır. Özellikle günümüzde çok fazla görülen yüksek kaygı, depresyon ve buna benzer pek çok psikolojik rahatsızlığa karşı oldukça etkilidir. İştah açıcı özelliği sayesinde kilo alamayan insanların en gözde ürünü konumundadır. Ayrıca görme sorunları yaşayan insanlara da çok faydalı gelmesi safranı daha da önemli kılmıştır. Bunun yanında nörolojik rahatsızlıkların da giderilmesinde oldukça aktif rol oynayan safran unutkanlığı önlemekte ve beyin sağlığını korumaktadır. Çok güçlü bir antioksidan olması hasebiyle vücudu pek çok hastalıktan korumaktadır.

Solunum yolu hastalıklarına ve iltihaplara da çok iyi gelen safran, günümüzde de tıp dünyasında çok fazla kullanılan ürünler arasında yer almaktadır. İnsan sağlığı açısından pek çok kritik rol üstlenen safran erken yaşlarda yaşlanmaya karşı vücudu genç göstermektedir. Cilt sağlığı açısından da çok fazla önem teşkil eden safran cildin koruması ve her daim güzel kalması için dış uyaranlara karşı bir direnç göstermektedir. Özellikle güneşten gelen dış uyaranlara karşı vücudu korumakta ve zararlı ışınların etkisini büyük oranda kırmaktadır.

Safran çayı nasıl demlenir?

Safran aynı zamanda çay olarakta tüketilen bir üründür. Genellikle toz şeklinde kullanılan safran baharat olarak yemeklere, tatlılara ve daha pek çok ürüne ilave edilmektedir. Çay olarakta tüketilen safranın çayı da çok şifalıdır. Üstelik yapımı da çok pratik ve basittir. Safran çayı için öncelikle 2 fincan su kaynatmak gerekmektedir. Ardından da 5 adet safran ilave edin ve suyu kaynatın. Kaynayan suya atılan safranların demlenmesi için ortalama 5 dakika kadar bekleyin. Ardından çayı tarçın ve ya şekerle tatlandırarak içebilirsiniz.

Afiyet olsun

0 Comments

  1. Avatar

    vedat

    Kasım 12, 2022

    En pahalı baharatlardan biridir. Buna rağmen Cezayir’de yemeklerde bolca kullanılır ve hemen hemen her yerde pilavı safranlı yapıyorlar.

  2. Avatar

    cem

    Kasım 12, 2022

    Eski adi “zaferan”dır

  3. Avatar

    murat

    Kasım 12, 2022

    safranlı pilav için önce iki çay kaşığı safranı 4 su bardağı sıcak su ile ayrı bir tencerede kaynatın.

    20 dakika boyunca tuzlu sıcak suda bekletilmiş olan 2 su bardağı kadar pirincin suyunu süzün.

    bir tencereye 2 çorba kaşığı tereyağı koyun ve eritin. yağ eridikten sonra suyunu süzdüğünüz pirinci önce yıkayın ve sonra bu tencereye ekleyin ve pirinci kavurun. ardından safranlı suyu bu tencereye ilave edin (safran posası hariç). tuzunu ayarlayın ve tencerenin kapağını kapatın ve suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. safranlı pilavınız hazır.

    edit: tarif 5-6 kişiliktir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bitki Çayı Yaşam

Papatya suyunun bilinmeyen faydaları nelerdir? Sadece sakinleştirmiyor

Sakinleştirici özelliğiyle en çok tüketilen bitki çayları arasında yer alan papatya suyunun insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özellikler
Beslenme Bitki Çayı

Meyan kökünün faydaları nelerdir? Meyan kökü çayı tarifi

Tarihi 2000 yıl öncesine dayanan ve birden çok faydasıyla günümüzde de çok kullanılan meyan kökü, baklagiller familyasına mensup bir çalı