Püf Noktası

Sıkışan fermuar nasıl açılır?

Giydiğimiz çoğu kıyafette fermuarlar bulunmaktadır. Hatta yalnızca giydiğimiz kıyafetlerin değil, çanta ve bavul gibi eşyalarımızın de hepsinde fermuar bulunur. Kullandığımız pek çok üründe bulunan fermuarlar ise bazen istemediğimiz halde sıkışabilir. Fermuar sıkıştığı zaman zorlayarak açmaya çalışırsak fermuar daha çok sıkışır ve sonunda fermuarı bozabiliriz. Fermuarların sıkışmasına karşı bu nedenle farklı yöntemler denemek gerekmektedir. Bu yazımızda sizler için sıkışan fermuarların nasıl açılacağını anlattık.

Fermuar neden sıkışır?

Kıyafetlerimizin ve bazı eşyalarımızın kapalı kalmasını sağlayan kısımları olan fermuarlar, birden fazla neden ile sıkışabilir. Fermuar sıkışması çoğu zaman eşya ya da kıyafet astarının fermuar arasına sıkışması sonucunda sıkışır. Bazen ise fermuarların metal olması nedeni ile paslanması sonucunda sıkışma sıkışır. Aynı zamanda fermuarlar fiziksel bir bozulmaya uğradığı zaman da sıkışırlar. Fermuarlar sıkıştığı zaman ise yapılması gereken şey asla sıkışan fermuarı açılmaya zorlamak değildir. Bu durum fermuarın daha kötü sıkışmasına ya da bozulmasına yol açacaktır.

Sıkışan fermuar nasıl açılır?

Sıkışan fermuarların açılması için ilk olarak fermuarın enden sıkıştığının bilinmesi gerekiyor. Fermuarların birçok nedeni ile sıkışabileceği bilindiğinden, yanlış bir adım atmamak adına fermuarın nasıl sıkıştığını öğrenmek gerekli. Fermuar sıkışması meydana geldiği zaman, fermuarı bozmadan ya da daha fazla sıkışmasına neden olmadan düzgün bir şekilde açmanın bazı püf noktaları bulunuyor. Sıkışan fermuarları açmak için kullanabileceğiniz püf noktalar ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Fermuarı kaygan hale getirin

Fermuarın sıkışması sonucunda fermuar hareket etmiyorsa, bu durumda aklınıza gelmesi gereken ilk şey fermuarı kayganlaştırmak olmalıdır. Sıkışan fermuarın kayganlaşması ile birlikte sıkışmanın geçeceği bilinenler arasında yer almaktadır. Fermuarın sıkışmasına karşı alınacak olan bu önlemde genellikle el kremleri kullanılmaktadır. Herhangi bir leke bırakmayan ya da izi kalmayan el kremleri sayesinde fermuarın sıkışan kısmını açmak mümkün hale gelir.

Kalem ile çizin

Sıkışan fermuarları açmak için kullanabileceğiniz yöntemlerden biri de kurşun bir kalem ile fermuarı karalamaktır. Biraz garip bir yöntem olarak karşınıza çıksa da, kurşun kalem fermuarın gevşemesi ve açılması için oldukça etkili bir yöntemdir. Kurşun kalemleri açmak için kurşun kalem kullanacaklar aynı zamanda kurşun kalemlerin kolaylıkla temizlenebildiğini bilmeliler. Kurşun kalem kullanarak fermuar sıkışıklığını gidermek için bir kurşun kalemin ucunu sivriltin ve fermuarın sıkışan kısmına sürtmeye başlayın. Bir süre bu şekilde kalem ile fermuarı çizdikten sonra kendiliğinden fermuarı açmak mümkün hale gelecektir.

Kalıp sabun ile gevşetin

Kalıp sabunlar da fermuarların açılmasında etkili ürünlerdirler. Kalıp sabunların da tıpkı el kremleri gibi kayganlaştırma özelliği olduğundan, kalıp sabun kullanarak sıkışan fermuarları kolaylıkla açabilirsiniz. Sıkışan fermuarları açmak için kullanacağınız kalıp sabun yönteminde bir sabunu olduğu gibi fermuara sürebilir ya da çok az su ile seyrelterek bu şekilde fermuarı silebilirsiniz. Her iki şekilde de sıkışan fermuarlar kalıp sabun kullanımı ile açılacaktır.

Mum da sürebilirsiniz

Fermuarların sıkışması sonucunda kullanabileceğiniz yöntemler arasında mum da bulunmaktadır. Mum ya da bal mumu gibi malzemeler kayganlaştırıcı olarak çok güçlü sayılmasa da, gevşetmeye yetecek kadar güçlüdürler. Mum ile sıkışan fermuarları açmak için bir mumu yavaş ve sakin hareketler ile fermuarın sıkışan kısmına sürmeniz yeterli olacaktır. Bu yöntemi belirli bir süre devam ettirin ve aynı anda fermuarı aşağı yukarı doğru yavaşça hareket ettirmeye çalışın. Kısa süre içerisinde fermuar açılmaya başlayacaktır.  Bu yöntem ile kolaylıkla fermuar sıkışmasını düzeltebilirsiniz.

Astarı düzeltin

Kıyafetlerinizin fermuarı sıkıştığı zaman ya da eşyalarınızda fermuar sıkışması olduğu zaman bir yöntemden ziyade kontrol olarak astara bakmanız gerek. Eğer fermuar sıkışması astarın fermuarın içinde kalması sonucunda ortaya çıkıyorsa, bu durumda herhangi bir ürün ile gevşetme çok işe yaramayacaktır. Bu durumda ilk olarak yapmanız gereken şey, astarı yavaşça ve dikkatli şekilde fermuarın içinden çıkarmaktadır. Fermuarı aşağı doğru ger iterken bir yandan da eliniz ile astarı düzeltmeye başlayın. Astar ve fermuar birbirinden tamamen ayrıldıktan sonra ise astarın tekrar sıkışmayacağından emin olarak fermuarı kapatabilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Ocaktaki pas lekesi nasıl çıkar? Ev hanımlarının dikkatine

Hemen hemen her gün ocaklarımızda yemek pişiriyoruz. Sürekli olarak bu şekilde ocakta yemek pişirilmesi ise ocakların eskimesine ve kirlenmesine yol
Püf Noktası

Ev işi yaparken yorulanların dikkatine. Ev işleri için pratik yöntemler nelerdir?

Ev işi yaparken yorulmak oldukça normla bir durum. Ancak bazı pratik yolları bilirseniz, ev işlerini çok hızlı bir şekilde tamamlayabilir