Sağlıklı ve lezzetli balık nasıl pişirilmeli?
Son dönemlerde balık, sofraların en çok aranan lezzetlerinden biri haline gelmeye başladı. Bunun nedeni ise balığın, sağlık açısından oldukça sağlıklı bir besin olarak karşımıza çıkması. Fakat balığı sağlıklı pişirmek de bir o kadar önemli. Eğer balığı sağlıksız yöntemler ile pişirirseniz, balığın faydalarından yararlanmayacaksınızdır. Bu yüzden de balığı sağlıklı pişirme yöntemler, insanlar tarafından sıklıkla aranan bir konu haline gelmiş bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere, balığın nasıl sağlıklı bir şekilde pişirilebileceğinden bahsedeceğiz.
Balık nasıl sağlıklı pişirilir?
Bildiğiniz gibi balık, oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır. Özellikle Omega yağ asitleri ve protein açısından zengin olan balık, iyi bir şekilde pişirilirse insanlar için o kadar sağlıklı oluyor. Fakat pratiklik ve tat açısından insanlar, özellikle hamsi gibi küçük balıkları kızartarak pişirmeyi tercih ediyor. Bu tür pişirme yöntemleri, hiç de sağlıklı olmuyor. Bu yüzden de balıktan yeterince verim alamıyorsunuz. Balığın sağlıklı pişirme yöntemleri şu şekildedir:
Izgara
Herhangi bir et ürününü pişirirken ızgara yöntemini kullanabilirsiniz. Izgara balık, sağlık açısından oldukça faydalı olabiliyor. Çünkü bu tür bir pişirme şeklinde ekstradan yağ eklemiyorsunuz. balık kendi yağında pişiyor. Bu yüzden de ızgara balık, oldukça sağlıklı oluyor. Ek olarak balığı ızgarada pişirmek, içerisindeki Omega yağ asitlerinin kaybolmasını da engelliyor. Ancak ızgara balık yaparken dikkatli olmalı ve balığı pişirirken çok fazla ateşte tutmamalısınız. Çünkü balığın yanık bir şekilde tüketilmesi, insan sağlığı açısından hiç de iyi olmayabilir. Izgara balık yaparken, balığın pişirme zamanını olabildiğince kısa tutmanız gerekmektedir.
Fırınlama
Balık, fırında çok güzel bir şekile pişebilen yiyeceklerin arasındadır. Ancak balığı fırınlarken, bir miktar zeytinyağı gibi ısıya oldukça dayanıklı yağlar eklemeniz gerekebilir. Bu şekilde balığı çok daha rahat bir şekilde pişirebilir ve balığın yanması gibi durumları yaşmamış olursunuz. Bunlara ek olarak fırında balık pişirmek, balıktan minimum oranda Omega 3 kaybına neden oluyor. Bu yüzden debalığı fırında pişirmek oldukça sağlıklı bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede de balık, fırında piştiği zaman besin değerlerini kaybetmiyor.
Mikrodalga
Mikrodalga fırın her ne kadar zararlı olarak görülse de balık pişirmek çin oldukça ideal. Çünkü mikrodalga fırın, balığı çok hızlı bir şekilde pişirebildiği gibi aynı zamanda düşük sıcaklıklar ile pişiriyor. Düşük sıcaklıklarda piştiği için balık içerisinde yer alan Omega yağ asitleri kalıyor ve balığın besin değerlerinde herhangi bir düşüş görülmüyor. Bu yüzden de mikrodalga fırında balık pişirmek, oldukça ideal bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.
Vakumlu pişirme
Vakumlu pişirme yöntemi de en sağlıklı balık pişirme yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Sıcaklık kontrolünü çok kolay bir şekilde sağlayabildiğiniz bu yöntemde, balık besin değerlerini çok iyi bir şekilde koruyabilmektedir. Bu yönemde balığı, bir kap içerisindeki kontrollü sıcak su banyosunda pişiriyorsunuz. Bu sayede düşük sıcaklıklarda pişen balık, nemi içerisinde hepsediyor ve besin değerlerini çok kolay bir şekilde koruyor.
Balığın besin değerleri nedir?
GÜnümüzde birçok farklı balık çeşidi bulunuyor. Bu yüzden de her ablığın aynı besin değerleri bulunmuyor. Bazı balıklar protein açısından zengin olurken, bazı balıklar ise sağlıklı yağ açısından zengin oluyor. Balıkların besin değerleri şu şekildedir:
Tür ismi | Kalori | Yağ | Karbonhidrat | Protein |
ahtapot | 73 | 1 | 0,17 | 15,3 |
alabalık | 101 | 2,10 | 0,06 | 19,2 |
bakalyaro | 106 | 4 | 0 | 16 |
balık yumurtası | 135 | 6 | 3 | 14 |
barbun | 120 | 6 | 0 | 16 |
böcek | 122 | 5 | 0,5 | 18 |
çipura | 120 | 6 | 0 | 16 |
deniz alası | 101 | 2,1 | 0,06 | 19,2 |
dil | 79 | 0,8 | 0,06 | 16,7 |
gobene | 210 | 12 | 0 | 24 |
gümüş | 75 | 0 | 0 | 16 |
hamsi | 115 | 5 | 0 | 17 |
hani (pişmiş) | 118 | 1,3 | 0 | 24,9 |
havyar | 262 | 15 | 3 | 26,9 |
ıstakoz | 91 | 1,9 | 0,17 | 16,9 |
istavrit | 81 | 1 | 0 | 17,5 |
istiridye | 68 | 1,2 | 0,13 | 9 |
izmarit | 153 | 6 | 0 | 23 |
kalkan | 135 | 6,7 | 0 | 20,4 |
karagöz | 110 | 3 | 0 | 18 |
karides | 97 | 2,2 | 0,14 | 18,7 |
kefal | 173 | 0,3 | 0,5 | 67 |
kılıç | 90,7 | 0,1 | 0,6 | 38 |
kırlangıç | 14,4 | 0,3 | 1,2 | 60 |
köpekbalığı (pişmiş) | 228 | 13,8 | 6,4 | 18,6 |
levrek | 86 | 0,8 | 0,07 | 18,4 |
lüfer | 137 | 9 | 0 | 13 |
mercan | 120 | 6 | 0 | 16 |
mersin | 160 | 5,7 | 0 | 25,4 |
mezgit | 82 | 0 | 0 | 17,9 |
midye | 76 | 1,7 | 0,15 | 12 |
morina | 78 | 0,3 | 0,05 | 17,6 |
mürekkep balığı | 79 | 0,7 | 0,8 | 16,2 |
orkinos | 290 | 20,9 | 0,06 | 23,8 |
palamut | 151 | 7,1 | 0,06 | 19,2 |
pavurya | 101 | 2,5 | 0,1 | 17,4 |
pisi | 78 | 1,2 | 0 | 16 |
ringa | 157 | 12 | 0 | 11 |
salyangoz | 75 | 0,8 | 0 | 15 |
sardalya | 160 | 8,6 | 0 | 19,2 |
sazan | 145 | 7,1 | 0 | 18,9 |
sinarit | 120 | 6 | 6 | 16 |
somon | 208 | 13,6 | 0,04 | 19,9 |
tarak | 70 | 1,3 | 0,05 | 10,5 |
tekir (pişmiş) | 151 | 4,84 | 0 | 24,8 |
ton | 290 | 20,9 | 0,06 | 23,8 |
turna | 89 | 1,6 | 0 | 18 |
uskumru | 191 | 12,2 | 0,08 | 19 |
yayın | 89 | 1,2 | 0 | 18,2 |
yengeç (pişmiş) | 101 | 1,8 | 0 | 20,2 |
yılan | 299 | 26 | 0 | 13 |
Söz konusu balıkların besin değerleri, 100 gram balık üzerinden hesaplanmıştır.